Farsça kökenli ahenk, en fazla kullandığımız kelimelerdendir. Ahenk kelimesinin dışında onun eş anlamlı kelimeleri de çok kullanılıyor. Tüm kelimelerin eş anlamlılarında olduğu gibi ahenk kelimesinin eş anlamlılarının da yazılış ve okunuşları farklı anlamları aynıdır. Ahenk kelimesinin yerine aynı anlamı taşıyan kelimeler kullanıldığında eş anlamlı olarak tabir edilir. Aynı anlam taşımasa dahi benzer anlama gelirler.
Ahenk kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük sayısı birden çoktur. ahenk kelimesinin eş anlamı olma özelliği taşıyan kelimeler sıkça cümle içinde kullanılır. Ahenk eş anlamlısı olan kelimeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Nağme:
Nağme, ahenk kelimesinin eş anlamlısıdır.
Düzen:
Cümlelerin içinde ahenk kelimesinin yerine düzen kullanıldığında anlamda hiçbir bozukluğa sebep olmaz.
Ezgi:
Şarkıların melodisi ahenk olarak adlandırılır. Ahenk ile ezgi aynı anlama geldiği için cümlelerde birbirlerinin yerine kullanılabilir.
Uyum:
Ahenkin eş anlamlısı olarak uyum kelimesinin kullanımı uygundur.
Dizem:
Nota ve dizelerde durak, vurgu, uzunluk ile ses özelliklerinin düzenli tekrarlanmasıyla ses uygunluğu ortaya çıkar. Bu durum dizem olarak adlandırılır. Ahenk kelimesinin yerine bazı cümlelerde kullanılır.
Ahenk kelimesinin anlamını Türk Dil Kurumu belirlemiştir. Türk Dil Kurumu’na göre ahenk kelimesi;
Cümle içinde örnek olarak; koltuğun yerini değiştirirsek ortamın ahenkini bozarız.
Ahenk eş anlamlısı sözcükler cümlelerde yaygın şekilde kullanılarak Türkçenin zenginliğini ortaya çıkarır. Ahenkin eş anlamlıları ile örnek cümleler;
Ahenk kelimesi Osmanlıca dilinde oluşturulan metinlerin içinde “aheng” olarak kullanılır. Fakat Türkçede hiçbir kelime “g” harfiyle bitmez. Bu sebeple Türkçe dilinde “ahenk” şeklinde kullanılır.