NEW YORK (A.A) - BM'nin ''2010 Dünyada Kadın'' raporunda, yeni AIDS tedavilerinin, bölgedeki ortalama ömrün yavaş yavaş yükselmesini sağladığı, ancak hala 1990'ların başındaki düzeye ulaşmadığı, kadınlar açısından ise 90'ların başına göre ortalama ömrün çok daha az olduğu belirtildi.
Rapora göre, Sahra Altı Afrika, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da kadınlar AIDS'e yol açan HIV taşıyan yetişkinlerin çoğunluğunu oluşturuyor.
Raporda, Afrika'nın güneyindeki Güney Afrika Cumhuriyeti, Namibya, Botsvana, Svaziland ve Lesoto'da 1990-1995 döneminde kadının ortalama ömrünün 64, erkeğin 59 olduğu, 2000-2005 arasında bu ortalamanın kadında 51, erkekte 49'a düştüğü, 2005-2010 yıllarında da ortalama ömrün yavaş yavaş artarak kadında 52, erkekte 51'e çıktığı ifade edildi.
AIDS'ten muzdarip Doğu, Orta ve Batı Afrika'da da ortalama ömürde yavaş yavaş artış olduğu, kadınların ortalama ömrünün 57, erkeklerin 54'e yükseldiği bildirildi.
Sahra Altı Afrika'nın HIV'den en çok etkilenen bölge olmayı sürdürdüğü de kaydedildi.
BM'nin son raporunda, kadınların erkeklerden 5 yıl kadar daha uzun yaşadığı, ancak özellikle Avrupa'daki kadınların kardiovasküler hastalıklarından hayatını kaybetmesi riskinin erkeğe oranla daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.
En uzun yaşayan kadınlar ortalama 86 yaşla Japonya'dakiler olurken, en uzun yaşayan erkekler 80 yaş ortalamasıyla İzlanda'dakiler oldu.
Ortalama ömür endeksinin alt sıralarında ise Afganistan ve Zimbabve yer alırken, bu ülkelerde hem kadın hem de erkek için ortalama ömrün 45'in altında olduğu belirtildi.
Raporda, Doğu Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinde daha uzun yaşayanların sayısının önemli ölçüde arttığına da işaret edildi.