AIDS'in tüm dünyada perifer ülkelere doğru yayılma eğilimi gösterdiğini açıklayan Doç. Dr. Cem Terzi, "AIDS'in yaygın olarak görüldüğü ülkelerdeki ortak nokta; yoksulluk, bozulmuş toplumsal yapı, genel sağlık ve beslenme standartlarında düşüklüktür. 8 Afrika ülkesinde HIV oranı yüzde 15'ten fazladır. Bugün 15 yaşında olan çocukların üçte biri AIDS nedeniyle yaşamını yitirecektir. 10 yıl içinde Sahra Afrika'sındaki ülkelerde 15 yaş altı nüfusun üçte biri yetim kalacak, 6 yaşındaki çocuklara 11 yaşındaki çocuklar bakacak duruma gelecektir" diye konuştu.
AIDS ve tüberkülozun bir yoksul hastalığına dönüştüğünü belirten Doç. Dr. Terzi, "Sağlıktaki eşitsizlik giderek büyümektedir. Her yıl dünyada 9 milyon bebek ölmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2000 yılı hedefi bebek ölümlerini binde 50'nin altına düşürmekti. Geri kalmış ve gelişmekte olan birçok ülke bu hedefin çok gerisindedir" dedi.
AIDS ile mücadelede bireye yönelik yaklaşımların bir sonuç vermediğini vurgulayan Doç. Dr. Terzi, şunları söyledi:
"Toplumsal yapının dezavantajlı kıldığı insanlar her türlü hastalığa olduğu gibi AIDS'e de açıktır. Mevcut AIDS savaşım stratejisi yanlıştır. Geleneksel kamu sağlığı anlayışıyla ve mevcut toplumsal sistem çerçevesinde AIDS sorunu çözülemez. Tüm toplumlarda AIDS'in en çok bulaşma riski olduğu kişiler, AIDS'in gelişinden önce ayrımcılığa uğramış kişilerdir. Haklarına ve insan onuruna en az saygı gösterilenler, hastalığa en açık kişilerdir. AIDS ile savaş, toplumsal dönüşümü gerektirmektedir. Toplumsal yapıyı değiştirmeden, eşitlikçi ve özgürlükçü bir toplumsal yapılanma olmadan fiziksel, ruhsal ve toplumsal refah sağlanamaz."