YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aile Bakanlığı, 6 Bin Yöneticiyi Engelliler Için Eğitti

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin, son 1,5 yılda engellilerin bağımsız hareket...

Aile Bakanlığı, 6 Bin Yöneticiyi Engelliler Için Eğitti

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin, son 1,5 yılda engellilerin bağımsız hareket etmelerine yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bakanlık olarak, bu sürede ülke genelinde, aralarında valiler ve belediye başkanlarının yer aldığı 6 bin yöneticiye eğitim verdiklerini belirten Metin, “Doğrudan belediye başkanları, kaymakamlar, valiler, vali ve başkan yardımcıları ve müdürlere eğitimler verildi. Engellilerin bağımsız hareket etmeleri ile ilgili tüm sorumluluk yerel yöneticilerde. İnşallah hepsi sağlanacak, sağlanmazsa biz de 7 Temmuz’dan itibaren ceza keseceğiz.” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Altınokta Körler Derneği, Keçiören Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde ‘Bağımsız Hareket Beyaz Baston’ paneli düzenlendi. Panele; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin, Keçiören Belediye Başkan Vekili Mücahit Yıldırım, Altınokta Körler Derneği Başkanı Turhan İçli ve birçok görme engelli vatandaş katıldı.

BEYAZ BASTON SİMGE OLDU

Görme engellilerin hayatındaki simgelerin başında beyaz baston geldiğini belirten Turhan İçli, “Diğeri altı noktadır, yani körler alfabesi. Çağımızda da bilişim teknolojisi ile beyaz klavye eklendi. Önümüzdeki yıl içinde beyaz klavye ile ilgili bir çalışma yapacağız. Beyaz klavyenin bilişim teknolojisine ne gibi katkıları olduğunu inceleyeceğiz.” dedi.

Bağımsız Hareket Beyaz Baston panelinde, beyaz baston yasasını çıkarmaya çalışacaklarını kaydeden İçli, “ABD ve Kanada’da beyaz baston ile ilgili öncelikler yasa ile belirleniyor. Bizde ise sadece Karayolu Trafik Kanunu'nda birkaç madde içinde yer alıyor, o da şehir içi yollarda kullanımın düzenlenmesi. Bu panel ile beyaz baston ile ilgili bir yasa tasarısı hazırlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Metin de beyaz bastonun, görme engelli bireylerin hayatının her alanında özgürlük anlamına geldiğini vurguladı. Metin, “Genel müdürlük olarak son 1,5 yılda bağımsız hareket ile ilgili çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Türkiye genelinde 15 bölgesel paylaşım toplantısı yaptık. Ankara merkezde bütün bakanlıklar ve genel müdürlükler olmak üzere 6 binin üzerinde yönetici ve teknik personele eğitim verdik. Çok ciddi bir sayı. Bugüne kadar hiç yapılmamış bir çalışma. Doğrudan belediye başkanları, kaymakamlar, valiler, vali ve başkan yardımcıları ve müdürlere eğitimler verildi. Bu manada düşünüldüğünde hedef kitlesine ulaştığımızı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

ENGELLİ KALDIRIMLARINI VATANDAŞ ZEMİN DÖŞEMESİ OLARAK GÖRÜYOR

Hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretleri ile ilgili görme engelli vatandaşlara eğitim verilmesine başlanacağını anlatan Metin, şunları söyledi: “Birçok vatandaşımız, bu yüzeylerin farkında değil, olmaları da çok beklenemez çünkü hayatlarında ilk kez görüyorlar. Türkiye gündemine yeni giren çalışmalardan bir tanesi. Tabiî ki bunları daha önce denemiş ve kullanmış arkadaşlarımız var. Ama bu işaretleri deneyip kullanmayan çok sayıda arkadaşımız var. Birçok yerde yaptığımız anketlerde vatandaşa bu yolları sorduğumuzda, zemin döşemesi olarak bunu görüyorlar ve ne güzel olmuş sarı ve etrafında değişik şekiller var gibi yorumlar geldi. Bu yaygınlaşma biraz daha arttığı zaman hissedilebilir yürüme yüzeyi işaretlerinin nasıl kullanılacağına dair eğitimler planlayacağız.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler