HABER

Aile hekimleri mal beyanında bulunacak

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen Aile Hekimliği Projesi bir çok önemli uygulamayı da beraberinde getiriyor. "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun"a göre, aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, 'Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu' gereğince mal bildiriminde bulunmak zorunda olacaklar. Kanun; Hazine, belediye veya il özel idaresine ait taşınmazlardan Aile Sağlığı Merkezi olarak kullanılması uygun görülenlerin doğrudan aile hekimine kiraya verilmesinin önünü de açtı.

Edinilen bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun", TBMM Sağlık Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçtikten sonra 24 Kasım Perşembe günü Genel Kurul'da kabul edildi. 2005 yılında pilot il olarak belirlenen Düzce'de start alacak olan Aile Hekimliği Projesi ile, birinci basamak sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, birey ihtiyaçları doğrultusunda koruyucu sağlık hizmetlerine ağırlık verilmesi, kişisel sağlık kayıtlarının tutulması ve bu hizmetlere eşit erişimin sağlanması amaçlanıyor. CHP milletvekillerinin itirazlarına rağmen Meclis'te kabul edilen "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun"a göre; Hazine, belediye veya il özel idaresine ait taşınmazlardan aile sağlığı merkezi olarak kullanılması uygun görülenler, Maliye Bakanlığı, belediye veya il özel idarelerince bu amaçla kullanılmak üzere doğrudan aile hekimine kiraya verilebilecek. Aile hekimliği uygulamasına geçilen yerlerde kişilerin aile hekimine kaydı yapılacak ve Sağlık Bakanlığı'nca belirlenen süre sonunda kişiler aile hekimlerini değiştirebilecek. Her bir aile hekimi için kayıtlı kişi sayısı en az bin, en fazla 4 bin olacak. Bakanlık, aralıksız iki ayı aşmayan süreyle kayıtlı kişi sayısının binden az olmasına tolerans tanıyacak.

SAĞLIK KURULUŞLARINDA KATKI PAYI ALINACAK Aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak. Aile hekimleri tam gün esasına göre çalışacak, çalışma saatleri haftada 40 saatten az olmayacak. Ancak esnek çalışma saati uygulanacak, hekim çalışma saatini kendisi belirleyecek. Aile hekimleri, prim usulüne göre kendilerine kayıt olan kişi başına ek bir ücret alacak. Mahrumiyet bölgesi ya da taşrada çalışan aile hekiminin primi yüksek tutulacak. Acil haller ve zorlayıcı nedenler dışında, kişi hangi sosyal güvenlik kuruluşuna tabi olursa olsun, aile hekiminin sevki olmaksızın sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat edenlerden katkı payı alınacak. Alınacak bu katkı payı tutarını Sağlık, Maliye ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birlikte belirlenecek. Yasa gereğince aile hekimlerinin şahsi kayıtları ilgili il ve ilçe sağlık idare birimlerinde tutulacak. Aile hekimlerinin kullandığı basılı veya elektronik ortamda tutulan kayıtlar, kişilerin sağlık dosyaları ile raporlar, sevk belgesi ve reçete gibi belgeler resmi kayıt ve evrak niteliğinde yer alacak. Bu kayıt ve belgeler, hekimin ayrılması veya kişinin hekim değiştirmesi halinde eksiksiz olarak devredilecek. Birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve diğer belgeler aile hekimleri tarafından düzenlenecek.

Bu arada "Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun"un 6. maddesine göre, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları, mevzuat ve sözleşme hükümlerine uygunluk ile diğer konularda Sağlık Bakanlığı, ilgili mülki idare ve sağlık idaresinin denetimine tabi olacak. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, görevleriyle ilgili ya da görevleri başında işledikleri veya kendilerine karşı işlenen suçlarda devlet memurları gibi kabul edilecek. Aile hekimi ve aile sağlığı elemanları, 3628 sayılı, "Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu" gereğince mal bildiriminde bulunmak zorunda olacaklar.

En Çok Aranan Haberler