ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, pilot il Düzce'de 2005 yılında başlatılan ve 9 ile yaygınlaştırılan Aile Hekimliği uygulamasına geçecek 11 ili daha belirledi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Samsun ve İzmir'in ardından Adana, Amasya, Bartın, Karabük, Bayburt, Burdur, Manisa, Karaman, Sinop, Yalova ve Erzurum'da da uygulamaya geçileceğini, böylece 22 ilde Aile Hekimliği'nin resmen başlatılacağını söyledi. Akdağ, Batman'da tavuklarda görülen kuş gribi vakasından sonra şüpheli 7 kişiden alınan numunelerden 4'ünün negatif çıktığını, geriye kalan 3 numunenin de negatif çıkmasını beklediklerini kaydetti. Aile Hekimliği Uygulamaları Toplantısı Dedeman Otel'de yapıldı. Bakan Akdağ'ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya il sağlık müdürleri ve bakanlık bürokratları katıldı. Toplantı sonunda açıklama yapan Bakan Akdağ, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, Adıyaman, Denizli, Isparta, Edirne ve Bolu'da Aile Hekimliği uygulamasının devam ettiğini, İzmir ve Samsun'da ise son aşamaya geldiğini bildirdi. Akdağ, yaptıkları toplantıda uygulamaya geçilmesini kararlaştırdıkları 11 ilin isimlerini açıkladı. Akdağ, Adana, Amasya, Bartın, Karabük, Bayburt, Burdur, Manisa, Karaman, Sinop, Yalova ve Erzurum'da Aile Hekimliği projesinin hayata geçirileceğini ifade etti. Akdağ, uygulamanın başlatıldığı pilot il Düzce'de hastaneye müracaatların ve sağlık harcamalarının azaldığına dikkati çekerek, bu durumunda sistemin doğru kurgulandığını gösterdiğini savundu. Yine Düzce'de aşılama oranlarının yüzde 3 ile 10 arasında iyileştiğini, aşılama oranının yüzde 98'e ulaştığını anlatan Bakan Akdağ, bu ilde çalışanların yüzde 80'inden fazlasının sistemden memnun olduğunu söyledi. Akdağ, Batman'ın Gercüş İlçesi'ne bağlı Boğazköy Köyü'nde ortaya çıkın kuş gribi vakasına ilişkin gazetecilerin sorularını da cevapladı. Medyaya bu konudaki bilgilendirici haberlerinden ötürü teşekkür eden Bakan Akdağ, şunları söyledi:
"Batman'da hayvanlarla teması olduğu için gözlem altına alınan 4 çocuğumuzdan numune alındı. Bu 4 numune de virüse rastlanmadı. Sağlık ekiplerimiz 3 kilometrelik alanda ev ev dolaşıp sağlık taraması yapıyor. Şimdiye kadar bin 263 kişi kontrolden geçirildi. Bu sırada hayvanlarla şüpheli teması olan 3 kişi Dicle Üniversitesi'nde sevk edildi. Önemli bir belirtileri yok ve örneklerin de negatif çıkacağını bekliyoruz."
Bakan Akdağ, 10 Şubat'ta bölge sağlık müdürleriyle toplantılar yaparak, sağlık yöneticilerini de kuş gribine karşı ilgilendirdiklerini söyledi. Her yıl Ocak ve Şubat aylarında ve göçmen kuşların geri dönüş mevsimi olan Mart-Nisan aylarında toplum olarak herkesin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Akdağ, "Bahçelerinde tavuk ve diğer kanatlı hayvan yetiştirenler risk altında olduklarını bilmelidirler. Biz bu tür kanatlı hayvan yetiştiriciliğinden vazgeçilmesini tavsiye ediyoruz. Çünkü sadece Türkiye değil dünya risk altında. Göçmen kuşlar dolaştığı sürece bu risk var olacaktır" diye konuştu.
Akdağ, Aile Hekimliği uygulamasına karşı çıkan sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili bir soruya ise, "Meseleyi ideolojik maksatlarla baştan olumsuz ve yanlış kabul edenlerle işbirliği yapmak zordur" cevabını verdi.