YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aile Hekimliği Sağlıkta Memnuniyeti Artırdı

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aile Hekimliği Uygulaması ile sağlık hizmetlerinden memnuniyetin...

Aile Hekimliği Sağlıkta Memnuniyeti Artırdı

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aile Hekimliği Uygulaması ile sağlık hizmetlerinden memnuniyetin arttığını belirtti.

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Şenol Okur, Aile Hekimliği uygulamasının 2. yılını doldurmasıyla ilgili yaptığı açıklamada; “Aile Hekimliği ile ilgili kanun 2004 yılında çıkarılmış, hazırlıklar tamamlandıktan sonra 2005 yılında Düzce ilinde uygulamaya başlanmıştır. Yaygınlaştırma çalışmaları ile 2006 yılında 7 ilde ve 2010 yılı sonunda tüm Türkiye’de uygulamaya geçilmiştir. Aydın’da Aile Hekimliği uygulamasının hayata geçirilmesi ise yaklaşık 2 yıllık bir hazırlık aşamasını takiben 13 Aralık 2010 tarihinde başlamış olup ilimizde 13 Aralık 2012 tarihi itibarı ile 2. yılını doldurmuştur. Her ilçede kurulan 17 Toplum Sağlığı Merkezi, il genelinde 113 Aile Sağlığı Merkezi ve 280 Aile hekimi ile başlayan bu süreç içerisinde hasıl olan ihtiyaçlara istinaden günümüze gelindiğinde Aile Sağlığı Merkezi sayımız 114 ve Aile hekimi sayımız da 284 olmuştur. Aile hekimlerimiz ile 24 saat irtibat halinde olmakla beraber, gerek ilçe toplum sağlığı merkezi çalışanları ve gerekse de Müdürlüğümüz ekipleri, aile hekimlerimizin her türlü ihtiyaçlarının çözümü noktasında yoğun çaba sarf etmektedirler. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz bünyesinde oluşturulan yardım masası da halkımızdan ve aile hekimlerimizden gelen soru ve sorunların en kısa sürede çözüme ulaştırılması amacıyla hizmet vermeye devam etmektedir” dedi.

Sağlıkta dönüşüm programının en belirgin özelliklerinden birisinin bireylerin kendi sağlık durumlarını kontrol edebilme yetilerini geliştirmek ve koruyucu hekimlik yaklaşımını sağlığın merkezine tamamen yerleştirmek olduğuna işaret eden Okur, “Bu kapsamda değerlendirildiğinde Aile hekimliği, kişilerin acil durumlar haricinde Aile Hekimliği Sistemine ulaşıp hizmet alma ihtiyacında olduklarında ilk giriş kapısı olarak başvurdukları kurum, Aile hekimi ise ilk tabibdir. Aile hekiminin sorumluluğu, yalnızca birinci basamak sağlık hizmetlerini sunmakla sınırlı olmayıp, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına sevkin gerekli olduğu durumlarda, bakım ve tedavi sürecinin diğer aşamalarını koordine etmeyi, yönlendirmeyi ve denetlemeyi de kapsamakta olan geniş bir hizmet yelpazesidir. Vatandaşlarımız açısından Aile Hekimliği, bireysel tercihleri dikkate alarak hekim seçme ve değiştirebilme hakkını sağlamış olup vatandaşlarımızın daha kolay iletişim sağlayabildikleri, güvendikleri ve kolay erişebildikleri hekimi tercih edebilme iradesini sunmuştur. Vatandaşlarımızın doğumdan itibaren sağlık kayıtlarının güncel şekilde tutulabilmesi ve ihtiyaçları doğrultusunda sağlık hizmeti alabilmelerine imkân tanınmıştır. Aile hekimleri tarafından ilgili yönetmelik ve mevzuatlarla da belirlendiği üzere hizmet vermekle yükümlü olduğu kendisine kayıtlı nüfusa ev ziyaretleri yapmaktadırlar. Halen mobil hizmet verilmekte olan tüm köylerimizde Sağlık İstasyonu kurmak için çalışmalarımız da devam etmektedir. Bu kapsamda yatalak olup evde bakım alması gereken kişilere verilecek sağlık hizmeti Aile hekimleri tarafından koordine edilmektedir. Gerektiğinde evde sağlık hizmet birimleri ile koordinasyon sağlanabilmektedir. Müdürlüğümüz Evde Sağlık Hizmetleri Ekibi hastalarımızı düzenli olarak ziyaret ederken, Aile Hekimlerimiz de ilaçlarının temin edilmesine yardımcı olmaktadır” diye konuştu.

Aile hekimine ulaşma zorluğu olan cezaevi, huzurevi ve çocuk bakımevleri gibi bruplara periyodik aralıklarla yerinde sağlık hizmeti verilmekte olduğunu açıklayan Okur, şöyle konuştu: “Sağlık ocaklarına göre daha sevimli ve fonksiyonel Aile Sağlığı Merkezleri oluşturulmakta, asgari standartları belirlenen bu merkezlerin üst standartlara ulaşmaları teşvik edilmektedir. Bakanlığımız tarafından Aile Hekimliği uygulamalarının ülke genelinde yaygınlaştırılması, mevzuat düzenlemeleri ve hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar dinamik olarak sürdürülmektedir. Müdürlüğümüz de bu çalışmaların ilimiz sağlık hizmeti sunumuna hızla yansıtılması için çalışmaktadır”

HEM HİZMET HEM DE MEMNUNİYET ARTTI

Aile hekimliği konusunda yapılan memnuniyet araştırmasına değinen Okur, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlıkta Dönüşüm Programı 2012 yılında 10. Yılını doldurmuş ve proje kapsamında yapılan araştırmalar sonucunda sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39’dan yüzde 76’ya ulaşmıştır. 2002 yılında sağlık ocaklarında muayene sayısı 69 milyon iken, 2012 yılında bu sayı 240 milyon olmuştur. Aile Hekimliği sistemi ile Türkiye’de 126 bin vatandaşımız mobil sağlık hizmetlerinden faydalanmaktadır. Burada yer verilemeyen sayısız yenilikleri ile Aile Hekimliği uygulamasında Aile Hekimlerimiz ve birlikte çalışan sağlık personelleri özveriyle fedakarca çalışmakta, bu nedenle eleştiriden çok takdiri hak etmektedir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler