YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Aile Içi Iletişimsizlik Gençlerde Öfke Patlamasına Yol Açıyor'

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, fakirlik ve aile içi iletişimsizliğin gençlerin marjinal gruplara kaymasına, öfke...

'Aile Içi Iletişimsizlik Gençlerde Öfke Patlamasına Yol Açıyor'

Diyarbakır Dicle Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, fakirlik ve aile içi iletişimsizliğin gençlerin marjinal gruplara kaymasına, öfke patlamaları yaşamalarına neden olduğu ortaya çıktı. 8 fakültede gerçekleştirilen araştırmada, erkeklerin yüzde 45,6’sının, kızların ise yüzde 27,9’unun yüksek düzeyde öfke yaşadıkları tespit edildi. Araştırmada ulaşılan bir diğer önemli sonuç da erkek öğrencilerin yüzde 38’inin, kız öğrencilerin ise yüzde 31,1’inin intikam tepkilerini daha yoğun yaşamaları oldu. Araştırmada, intikam tepkilerinin de ailenin ekonomik durumu ile ilişkili olduğu saptandı. Ailesinin ekonomik durumu zayıf olan yüzde 43’lük kesimin intikam duygularını daha yoğun yaşadığı görüldü. Ayrıca ailenin ekonomik düzeyi ile gençlerin saldırgan davranışları arasında ilişki olduğu gözlendi.

Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Tahsin Kula, yaptıkları araştırmada aşırı öfkenin aile içi iletişimsizlik, aşırı zenginlik ve fakirlik gibi nedenlerle ortaya çıktığını belirlediklerini kaydetti. Kula, aile içindeki iletişimsizliğin gençleri marjinal grupların içine ittiğine dikkat çekti. Yoksulluğun öfke duygusunu körükleyen etkenlerden birisi olduğunu dile getiren Kula, "Özellikle bu durumun gençlerde kontrolsüz öfke yaşanmasına sebep olabileceği dikkate alınırsa, bunların zararlı grupların tuzaklarına daha rahat düşebilecekleri göz ardı edilmemeli. Öfke patlamalarının önemli nedenlerinden birisi ekonomik yetersizlik. Bu nedenle özellikle yoksul ailelerden gelen öğrencilerin zararlı grupların tuzaklarına düşmelerini önlemek amacıyla, onlara burs ya da öğrenim kredisi adı altında ekstra destekler sağlanması yararlı olabilir." dedi.

Bunun yanı sıra anne, baba, dede ve büyük annelerin çocuklarla daima iletişim halinde olması gerektiğinin altını çizen Kula, "Son zamanlarda aile içi ilişkilerin bozulması da ergenler için bir tehlike oluşturmaktadır. Ailesi ile bütünleşemeyen gençler bunu başka bir şekilde telafi etme yolu gidiyor. Bu bağlamda ailenin gençler için anlam ifade etmesinin yeniden tesis edilmesi gerekir. Bu bağlamda aile içi iletişimi güçlendirmek için ailelere iletişim, öfke, saldırganlık gibi konularda eğitimler verilmeli.”şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Kula, ayrıca eğitim ve öğretim müfredatlarının öfke kontrolüne göre hazırlanmasının gençler üzerinde faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler