Ailenin Korunmasına Dair Kanun'da değişiklik öngören tasarı ile aile içi şiddet kavramının kapsamı genişletilecek ve eşlerin yanı sıra hala, teyze, babaanne gibi diğer aile üyelerinin de şiddetten korunmasına ilişkin tedbirler alınacak.
Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, tasarıda 'aynı çatı altında yaşama' ifadesini getirerek kadının korunmasını önplana aldıklarını ifade etti. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ailenin Korunmasına Dair Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı bugün TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşüldü.
Köksal Toptan başkanlığındaki komisyon toplantısına, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da katıldı. Tasarıya 'kusurlu eş' ifadesinin yerine 'kusurlu eşin veya diğer aile bireylerinin' ifadesi konularak aile içi şiddetin kapsamı genişletiliyor ve şiddete maruz kalan aile bireylerinin korunması öngörülüyor. Tasarı'da, eşlerden birinin veya çocukların, aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin, mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan veya evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireylerinden birinin aile için şiddete maruz kaldığını kendilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bildirmesi üzerine Aile Mahkemesi Hakiminin bazı tedbirlere hükmedebileceği belirtiliyor.
Bu hükümler ise kusurlu eşin veya diğer aile bireylerinin aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunması, müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin birlikte yada ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerine yaklaşmaması, aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi, varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi, alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuda veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması, bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması olarak öngörülüyor.
Tasarıda bu hükümlerin uygulanması amacıyla öngörülen sürenin 6 ayı geçemeyeceği ve bu tedbirlere aykırı davranılması halinde tutuklanacağı veya hakkında hapis cezasına hükmedileceğinin şiddet uygulayan bireye ihtar edileceği belirtiliyor. Öte yandan tasarı ile hakimin tedbir nafakasına hükmedebileceği ve kanun kapsamındaki başvurular ve verilen kararın infazı için yapılan icrai işlemlerin harca tabi olmaması hükümleri getiriliyor.
40 BİN KARAKOL POLİSİ AİLE İÇİ ŞİDDET KONUSUNDA EĞİTİLECEK
Komisyonda tasarı ile ilgili görüşlerini aktaran Devlet Bakanı Çubukçu, Türkiye'de şiddete daha çok kadın ve çocukların maruz kaldığına işaret etti. Şiddetten korunması gerekenlerin bir takım sıkıntılar yaşadığına işaret eden Çubukçu, bu tasarının aile içi şiddete maruz kalanların mağduriyetlerinin giderilmesi ve yargılamadaki eksikliklerin aşılması için önemli katkı yapacağını vurguladı.
Uygulamada çok ciddi sorunlar yaşandığına işaret eden Çubukçu, uygulayıcıların yeni tedbirleri çok hızlı kavraması kadar toplumun zihniyet değişiminin de önemli olduğunu dile getirdi. Çubukçu, Genelkurmay Başkanlığı ile yaptıkları işbirliği çerçevesinde her yıl 420 bin civarında erin aile içi şiddet ve buna yönelik müeyyideler konusunda eğitildiğini kaydetti. İçişleri Bakanlığı ile geçtiğimiz günlerde bir protokol imzaladıklarını açıklayan Çubukçu, 40 binin üzerinde karakol polisinin eğitileceğini, bunların çoğunun da kadın polis olduğunu ifade etti.
TÜM İLLERDE SIĞINMA EVİNE NAKİL ÖNCESİ BARINMA İMKANI SAĞLAYACAK İSTASYONLAR OLUŞTURULACAK
Türkiye'de kadın sığınma evlerinin sayısının çok yetersiz olduğuna dikkat çeken Çubukçu, bu yı içinde çok fazla yasıda sığınma evi açılacağını vurguladı. Çubukçu, şiddet uygulayanların dışarı alınması yönünde bir politika izlediklerini belirterek şiddete maruz kalan kadınların sığınma evlerine başvurmaktan çekindiklerini anlattı. İçişleri Bakanlığı'nın önümüzdeki günlerde bir genelge yayınlayacağını kaydeden Çubukçu, tüm bölgelerde şiddete maruz kalan kadınların sığınma evi olan bölgelere nakli sırasında barınabilecekleri istasyonlar oluşturulmasının planlandığını söyledi.
KOMİSYON'DA 'KUMA' TARTIŞMASI
Adalet Komisyonu'nun CHP'li bazı üyeleri, Devlet Bakanı Çubukçu'ya 'aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri' kavramının kimleri kapsadığını ve bu tanıma 'kuma, hala, dayı' gibi bireylerin girip girmediğini sordu. Anayasa'da aile kavramının tanımlandığına işaret eden Çubukçu, aynı çatı altında yaşama tanımını önemsediklerini ifade etti. Çubukçu, hala, babaanne gibi aile bireylerinin bu düzenleme kapsamında olduğunu belirterek, amaçlarının öncelikle şiddete uğrayan kadınları korumak olduğunu vurguladı. Hangi durumda olursa olsun kadını korumaya çalıştıklarını belirten Çubukçu, akrabalık ilişkilerinden ziyade aynı çatı altında yaşama kavramını getirdiklerini söyledi. TBMM Adalet Komisyonu, toplantının sonunda tasarıyı kabul etti.