Türkçede yazım yanlışlarının en sık yapıldığı kelimeler genel olarak yabancı kökenli kelimeler ya da farklı kelimelerin bir araya gelmeleri ile oluşturulan birleşik türde kelimelerdir. Bu tür yazım hatalarına düşülmemesi için de Türkçe yazım kuralları oluşturulmuştur.
Türk Dil Kurumu, Arapça kökenli olan aile kelimesi için isim türünde 6 farklı tanım yapmıştır. Bu tanımlar Türk Dil Kurumu’na (TDK) ait olan resmî internet sayfasındaki Türkçe sözlükte verilmiştir. Farklı alanlarda kullanılan bu tanımlar şunlardır:
İsim, toplum bilimi: Evliliğe ve kan bağına dayanan, eşler, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerden oluşan toplum içindeki en küçük birim, birlik, ev, familya
İsim: Aynı soydan gelmiş olan ya da aralarında akrabalık bulunan kişilerin tamamı.
İsim: Birlikte oturan yakınların, hısımların tamamı, ev.
İsim: Eşlerden kadını ifade etmek için kullanılan bir kelime.
İsim: Aynı amaç üzerinde anlaşan ve bir arada çalışan kişilerin tamamı.
İsim: Temel özelliği aynı olan dil, bitki ya da hayvan toplulukları, familya.
Bu kelime tek başına birden fazla anlama karşılık gelebildiği gibi farklı kelimeler ile bir araya gelerek bambaşka ifadeleri de karışlayabilen bir kelimedir. Şu örnekler bu durum için verilebilir:
Aile yazımı en çok karıştırılan ve telaffuzunda da hata yapılan kelimeler arasında yer alır. Birçok anlamda kullanılan ve yabancı kökenli olan aile TDK’ye göre de aile şeklinde yazılan bir kelimedir. Ayle olarak yazıldığı da olur ancak bu kullanımı, yazımı ya da telaffuzu yanlıştır.
Farklı alanlarda ve anlamlarda kullanılan aile doğru yazılışı için Türkçe yazım kurallarına uyulması gerekir. Bu kurallar doğrultusunda aile kelimesi i harfi kullanılarak yazılmalıdır.