Z kuşağına dair merak edilenleri gençlerin dilinden anlayan Kuşak Araştırmacısı Evrim Kuran, Mynet okurları için anlattı...
Z kuşağı nedir?
90’lı yıllarda doğan, hızlı öğrenen ve gelişim gösteren, teknolojiyle iç içe kişilerden oluşan grup Z kuşağı olarak adlandırılıyor. Z kuşağı olarak adlandırılan bu gruba dahil olan çocuklar, gençler teknolojiyle iç içe büyüyüp bilginin ve zamanın hızına çok kolay adapte olabiliyor. X ve Y kuşaklarından oldukça farklı olan Z kuşağının ise aileleriyle ve iş dünyasında çalıştıkları kişiler ile çoğu zaman çatışmalar yaşıyor.
Z kuşağı ebeveynleri tarafından nasıl yönlendirilmeli?
Ebeveynlerin sadece ebeveyn olmasını tavsiye edebilirim. Yeniçağ ebeveynleri, eğitmen, öğretmen, yaşam koçu, kariyer danışmanı, işe alım uzmanı gibi her gerektiğinde çok farklı rollere bürünebiliyorlar. Oysa Z kuşağının –pek tabii diğer tüm kuşaklarda olduğu gibi- sevildiklerine ve kabul gördüklerine dair inanca ihtiyacı var; daha fazlasına değil. Kuşağın zaten bu küresel köyde her türlü kaynağa erişimi çok kolay. Onlar adına kariyer kararları verilmesi, kariyer adımlarının onlar adına ebeveyn tarafından takip edilmesi son dönemlerde sık karşılaştığımız bir durum.
Bu da kaçınılmaz biçimde ileri ergenlik halleri yaratıyor. Çocuklarımızın ilerde 30lu yaşlara gelmiş ergenler olmalarını istemiyorsak, bundan kaçınmalı ve sadece ebeveyn olmaya çalışmalıyız.
Z kuşağı iş dünyasına nasıl hazırlanmalı?
2000’den sonra doğmaya başlayan ve hala dünyamıza gelmeye devam eden Z kuşağı pek yakında iş yaşamında yerini almaya başlayacak. Ne yazık ki, teknolojik gelişimin olanca hızına rağmen, iş yapma biçimlerimiz ve işi algılama şeklimizdeki dönüşüm aynı oranda hızlı değil. Bir başka deyişle, iş dünyasının bu yeni kuşağı kurumsal yaşamda hala oldukça konvansiyonel olan iş yapış şekilleri ile karşılaşacaklar.
Bir yandan yeniçağın gerektirdiği yetkinliklerle donanmaları gerekirken, diğer yandan da kendilerine pek de benzemeyen 3 farklı kuşak ve bambaşka değerler ve algılarla karşılaşacaklarını bilmeliler. Hem git gide zorlayıcı olan belirsizlik ikliminin hem de bu çok fazla farklılığı yönetmek durumunda kalacak olmanın gerektirdiği en temel yetkinliğin bilişsel esneklik olduğunu düşünüyorum.
Z jenerasyonu, esnek düşünme, aynı anda birden çok sorunu çözebilmek için sürekli öğrenmeye açık olma konusunda egzersizli olmalı. Bunun için en iyi yöntem de öğrencilikte farklı kurum ve kültürlerle karşılaşmak; staj yapmak, dönemsel çalışma hayatı ile erken tanışmak.
Z kuşağının iş hayatına başlamadan önceki davranış modelleri nelerdir?
Araştırmalarımız kendilerini tanımladıkları bir hal var; ancak henüz iş dünyasına girmedikleri için bunlar birer varsayım. Esnek, eğlenceli bir ortam ve zorlayıcı olmayan çalışma sistemleri bekliyorlar. Tasarlanmış süreçleri, bir başka deyişle süreçlerin oyunlaştırılmasına önem veriyorlar. Yaptıkları iş / eylem ne olursa olsun, anlam içermesi lazım.
Universum Orta Doğu Direktörü, Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı
People Make The Brand Kurucusu ve Kuratörü Evrim Kuran