HABER

Aileler biberon çürüğüne dikkat etmeli

ANKARA (ANKA) - Pedodontist Dr. Songül Uluçam, beslenme alışkanlığına bağlı olarak gelişen biberon çürüklerine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, "Şekerli ya da şekersiz süt gibi gıdaları ihtiva eden biberonla uyuma alışkanlığı, biberon çürüğü olarak adlandırılan çürük tipine neden olmaktadır" dedi.

Pedodontist Dr. Songül Uluçam, özellikle aileleri çocuklarının diş sağlığı konusunda uyardı. Dr. Uluçam, ANKA'ya yaptığı açıklamada, insan vücudunun tüm organları gibi ağız ve diş yapısının da anne karnındaki gelişimleri ile birlikte çevresel faktörlerden etkilenmeye başladığını söyleyerek "Hamileliğin 6. haftasında oluşumları başlayan süt dişlerinin doğumda gelişimleri önemli ölçüde tamamlanmaktadır. Anne karnından itibaren dişlerin yapısal gelişimlerini tamamladıkları bu süre boyunca kazanılan beslenme ve diş bakım alışkanlıkları ve periyodik dönemlerde yapılan diş hekimi ziyaretleri, bireyin ağız ve diş sağlığı kalitesini yaşamı boyunca direkt etkileyecek faktörlerdir" dedi.

-"ŞEKERLİ GIDALARI YASAKLAMAK YERİNE, BAZI ÖĞÜNLERİN SONUNDA VERİN"-

Dr. Songül Uluçam, çocuklar tarafından sıklıkla tüketilen ve diş çürüğünü tetikleyen şekerli ve yapışkan gıdaları yasaklamak yerine, bu gıdaları bazı öğünlerin sonunda vermenin hem büyüme ve gelişim, hem de diş sağlığı açısından önemli olduğunu söyledi. Türkiye'de sıklıkla görülen ve tamamen beslenme alışkanlığına bağlı olarak gelişen biberon çürüklerine karşı uyarıda da bulunan Dr. Uluçam, "Şekerli ya da şekersiz süt gibi gıdaları ihtiva eden biberonla uyuma alışkanlığı, biberon çürüğü olarak adlandırılan çürük tipine neden olmaktadır. Biberon çürüğü önlem alınmazsa sadece dişlerin kökleri kalıncaya kadar ilerleyen bir çürük tipidir. Bu sebeple rahatlatıcı etkisine rağmen ebeveynler çocuklarına biberonla beslenerek uykuya dalma alışkanlığı vermemelidir" diye konuştu.

-ÇOCUKLARIN ÖN DİŞLERİ DEĞİŞİRKEN MUTLAKA ORTODONTİSTE KONTROL ETTİRİN-

Sağlıklı süt dişlerinin sağlıklı kalıcı dişlerin en büyük garantisi olduğunu ifade eden pedodontist, Dr. Uluçam, "Daimi dişler süt dişlerinin yerine çıktıkları için, süt dişleri kalıcı dişlere rehber görevi görürler. Bu dişlerin erken kaybedilmesi ya da çürümesi yer darlığına ve ileride ortodontik tedavi gerektiren diş çapraşıklığına neden olmaktadır" dedi. Uluçam, süt dişlerinin değişip, kalıcı dişlerin gelmeye başladığı okula başlama yaşında rastlanan en önemli problemlerden birinin çapraşık dişler olduğuna işaret etti. Çocukların alt ve üst çenede 4‘er ön dişinin değiştirdiği dönemde mutlaka bir ortodontiste kontrol ettirilmelerini önerdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Ağırlıklı nedeni, genetik olan çapraşık dişlerde bazen zamanında alınmayan önlemler de rol oynar. Çene boyutuyla dişlerin genişlikleri arasındaki uyumsuzluk, çenelerin gelişmesini olumsuz etkileyen solunum yolu problemleri, genetik nedenlerin başında yer alır. Ayrıca, süt dişlerinin çürüklerinin zamanında tedavi edilmesi yerine çürümesine izin verilmesi ve normal değişme süresinden önce çekilmesi, çapraşık dişlerin önemli bir nedenidir. Bu nedenle, süt dişlerinin çekilmeyerek mutlaka tedavi edilmesi ve düşme zamanlarına kadar ağızda tutulması gerekir. Çocukların alt ve üst çenede 4‘er ön dişinin değiştirdiği dönemde mutlaka bir ortodontiste kontrol ettirilmelerini öneririz."

-AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASINDA AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR-

Dr. Songül Uluçam, diş çıkartmanın çoğu bebek ve anneler için sıkıntılı bir süreç olduğunu söyleyerek "Bu dönemde, dişin süreceği bölgede dişetleri şişer ve kızarır. Tükürük miktarı birkaç ay öncesinden artar. Diş sürmesinden önceki 1 - 2 haftalık dönemde hafif ateş ve nedeni anlaşılamayan huzursuzluk gözlenebilir" dedi. Bu dönemde yaşanan sıkıntıları azaltmak için yapılması gerekenlere ilişkin de bilgi veren Uluçam, "Diş kaşıyıcılarının buzdolabında bir süre bekletildikten sonra kullanılması bebeği oldukça rahatlatır. Yine dişetlerine soğuk kaşık ya da bez parçası ile masaj yapılması bebeğinizin huzursuzluğunu büyük oranda önler. Bu dönemde içinde lokal anestezik madde içeren pomatlardan da yararlanılabilinir" diye konuştu. Uluçam, bebeğin ortalama 6. ayı ile beraber süt dişlerinin beslenme sonrası mutlaka gıda eklentilerinden temizlenmesi gerektiğini kaydederek, "1-1.5 yaşlarında macunsuz fırçalama ile temizlik yapılabilecekken, 2 yaşından itibaren süt dişleri için özel yapılmış diş macunları kullanılarak diş fırçalamaya başlanmalıdır" dedi. Uluçam ailelere düşen görevlere ilişkin şunları söyledi:

"Ağız ve diş sağlığının korunması için ebeveynlere düşen bir diğer önemli görev çocuklarını 2,5 yaşında diş hekimi ile tanıştırmalarıdır. 6 ayda bir yapılacak kontroller ile kısa ve ağrısız işlemler olan koruyucu tedaviler sayesinde çocuk diş hekimine alışacak böylece dişler çürüğe karşı korunarak, olabilecek problemler tespit edilip önlem alınabilecektir. Süt dişlerinde de çürük oluşabilir. Bu çürüklerinde mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Süt dişleri iltihaplanmış ise önce kanal tedavisi denenmeli , mümkün olmazsa diş çekilmelidir. Bu dönemde çürük yapıcı besinler çocuklar tarafından yoğun olarak tüketilir. Yeterli ağız hijyeninin sağlanması için gerekli olan el becerisi de henüz oluşmamıştır. Çoğu aile, süt dişi düşmeden çıkan bu ilk daimi dişleri süt dişi olarak zannetmekte ve nasıl olsa değişecek düşüncesi ile gerekli tedbirleri almakta gecikmektedir."

En Çok Aranan Haberler