HABER

Ailelere karne uyarısı

Anne ve babaların, karnelerinde kötü not bulunan çocuklarına karşı aşırı tepki vermemeleri ve ceza uygulamamaları istendi.

Ailelere karne uyarısı

Yarı yıl tatiline yarın girileceğini belirten Seda Özürlü Çocuklar Eğitim Merkezi'nden Psikolog Dr. Mesut Yalçın Güzel, bazı anne ve babaların, karnesinde zayıf getiren çocuklarına çok sert tepki göstererek çocuklarının ruhsal durumunu tehlikeye attığını söyledi. Karnenin, çocuğun durumunun ikaz mahiyetinde bir bildirimi olduğuna dikkat çeken Dr. Güzel "Karne, bir suç değildir. Suç olmayan bir davranışın aşırı tepki ile cezalandırılması yanlıştır" dedi.

Karnesinde zayıf getiren çocuğun zayıf getirmesinin öncelikle ebeveynler tarafından araştırılmasını isteyen Dr. Güzel, şu önerilerde bulundu:

"Önemli olan çocuğun ilgi ve kabiliyet alanlarını belirleyebilmek, eksik olan yönlerini görebilmektir. Çocuğun neden öğrenmediği araştırılmalı, anne ve baba çocuğuna karşı olan güvenini tazelemeli, ona yakın ilgi göstererek çözümü beraber aramalıdır. Çocuğunuz bu duruma zaten üzülmekte ve size karşı bir eziklik hissetmektedir. Çocuğunuza olan sevginizin sadece okul başarısı ile ilgili olmadığını, onun manevi, sosyal yönleri ile de ilgilendiğinizi belirtin. Karnedeki zayıflara bakarak, onun tatil ve dinlenme sürelerini kısıtlamayın. Sadece programlı çalışmasının yollarını öğretin. Başka kardeşler ve arkadaşlarının karnesi ile onu kıyaslamayın. Kendi çocukluk döneminizi hatırlayın o zamanlarda kendinizi nasıl hissederseniz kendinizi onun yerine koyun. Ağır tenkitler çocuğu okuldan ve derslerden soğutur, unutmayın. Bu dönemde karnesindeki zayıflardan dolayı evden kaçan, intihar eden vakaları televizyonlardan izleyen çocuk, onları taklit edebilir. En iyisi karne almadan bir kaç gün önce çocukla bu durum görüşülmeli ve karnede olabilecek düşük notların, dünyanın sonu olmadığı, bunların çalışmayla düzelebileceği, kendileri için ahlaklı ve dürüstlüğün daha önemli olduğu vurgulanmalı ve çocuğun, zayıf karne ile yanlış bir iş yapması önlenmelidir"

Dr. Güzel; çocuğun kişiliğini, öz benliğini yaralayıcı kelimeler ve davranışlardan kesinlikle sakınılmasını da tavsiye ederek "Okul başarısı başlı başına zeka göstergesi değildir. Zekanın çoklu yönlerini de ele almak lazımdır. Kötü bir karne bazen çocuk ile etkili diyalog kurmak için bir fırsat olur. Her eğitim döneminde ailede yaşanan karne gerginliği, hem ebeveynlerin sinirlerinin bozulmasına hem de çocuğun kişilik zedelenmesine sebep olmaktadır. Kötü karne ile ebeveynin de kendisini değerlendirmesi, 'çocuğun eğitiminde nerede yanlış yapıyoruz' diye kendi kendilerine bir sorgulama yapmaları gerekir. Karne başarısızlığının nedenlerini çocukla birlikte araştırmalı, anne-baba-çocuk-öğretmen hep birlikte işbirliği içinde olmalı, ağır eğitim cezaları verilmemeli" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler