Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Gaziantep'te düzenlenen toplantıda 'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi' kanunu tanıtıldı.
Anatolion Otelde düzenlenen toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamanın hakim ve savcılar tarafından yanlış anlaşıldığını ifade ederek, uygulamacıların çıkarılan yasaya sahip çıkması gerektiğini de hatırlattı. Bakan Şahin konuşmasına şöyle devam etti, "Savcılarımızın ve hakimlerimizin yaptığı çalışmalar elimizi güçlendiriyor. Benim geçen söylediğim 'Gereğini yaparız' cümlesini genel olarak savcılarımız yanlış anlamış olabilir. Siz bizim güç
ortaklarımızsınız sizi yanımıza almadan neyi başaracağız ki her şey kağıt üzerinde kalıyor. Bir bakanlık ne yapabilir ki. Benin orada söylemeye çalıştığım yasa kadar uygulamada önemli, uygulayıcıların her birinin kendinin buna sahiplenmesi. Bu çok uygulayan arkadaşlarımız var. Allah onlardan razı olun bu ülke onlardan çok şey bekliyor. Biz yalnızca buna yeterince dikkat etmeyen arkadaşlarımız için bunun önemli olduğunu kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini anlattık. O farklı ve yanlış anlaşılmış olabilir o manada hakimlerimiz ve savcılarımız için benim her yerde söylediğim siz bizim en önemli beşeri sermayemizsiniz. Aklımız ve gücümüzsünüz. Bizim başka bir gücümüz yok. 74 milyon insanın yaşadığı ve çok farklı kültürlerin olduğu bir Türkiye'de ancak sizlerle birlikte sorunları çözebiliriz" dedi.
Bakan Şahin konuşmasında 10 yıl önce yola çıkarken toplumsal sorunları görmeye çalıştıklarını belirterek, "Kapalı toplumdan açık topluma geçiyoruz. Hak, hürriyet, demokratikleşme, özgürleşme, ve hak arama gibi konularda ilerleme kaydettik. Bize düşen de toplumdan gelen bu sesi duymaktı. Açık bir topluma gitmenin gereği olan hak ve özgürlükler konusunda hiçbir şeyi halı altına konulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda ilk olarak sivil toplum örgütleri başta olmak üzere herkesin fikrini aldık.
Aşiret reislerinden kanaat önderlerine kadar herkesle görüşerek bir rapor hazırlandı. Biz bu sorunu sahiplendik. Başbakanımızda bir genelge yayınlayarak bizleri bu konuda destekledi" diye konuştu.
Bakan Şahin Ailenin korunmasına dair kanunun çıkarılış sürecine de değinerek, "6 aylık çalışmanın ardından mecliste bütün partilerin desteğiyle bu yasayı çıkardık. Parlamentoda ayrıca AB'nin İstanbul anlaşması dediği uluslar arası bir anlaşmayı Cumhurbaşkanımızın onaylamasıyla çekincesiz ilk imzalayan ülkeyiz. Daha AB ülkeleri bunu düşünüyor. Geldiğimiz noktaya bakın. Bugün bir irade var. İngiltere, Fransa Almanya bunu parlamentosundan geçirmemiş. Yani hukuki olarak şuanda Ab standartlarının üstünde iç
hukukumuzu güçlendirmiş durumdayız. Bunun en önemli kısmı da şimdi başlıyor. Nedir bunun takibi ve uygulaması. Yaşam hakkı insanımız en önemli hakkıdır. Mazereti ne olursa olsun. Dayağın hiçbir haklı tarafı olamaz. İnsanlar konuşa konuşa sorunu çözmesini öğrenmesi lazım. Ailenin sorun çözme kapasitesini artırmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.
Bakan Şahin insanların temel hak ve özgürlüklerini korumanın en büyük görevleri olduğun belirterek, "Bunu sizlerle birlikte başaracağız ve çözeceğiz. Bir kişi hakimin kararına uymadığı zaman evden uzaklaştırma almasına rağmen yeniden eve geliyorsa, hakim ozaman 'ben senin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlıyorum, benim verdiğim karara sen uymuyorsun ben seni zorlama hapsine gönderiyorum' diyip büyük bir yaptırım gücüne sahip. Bunu yapmamasıyla ilgili önemli bir hukuki güçlenme var" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz