YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aırbus’a Bir Türk İmzası Daha

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Airbus ile yeni bir...

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Airbus ile yeni bir mütabakata imza atacaklarını belirterek, “Tek koridorlu uçakların orta kanat ve ön gövdesinin arasında kalan bölümünü yapmak üzere Airbus ile mutabakata vardık. Bu manada dışarıya verdiğimiz işin miktarını belki ikiye katlayacak kadar önemli bir iş hacmine ulaşacağız” dedi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ ile Yepsan Savunma Sanayi ve Havacılık AŞ arasında ‘Sac Metal ve Talaşlı İmalat Parça Üretimi Alt Sözleşmesi’ imzalandı.

Kayapa Sanayi Bölgesi’ndeki Yepsan üretim Tesisi'ndeki törende konuşan Yepsan Savunma Sanayi ve Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baş, kuruluşunun 25. yılını kutlayan Yepsan için bugünün önemli bir gün olduğunu belirterek, “Türk savunma sanayiimize, silahlı kuvvetlerimize, askeriyemize yönelik ürettiğimiz sac metalden mühimmatlar, aydınlatma, mühimmat gövdeleri ve başlıkları, Türkiye’nin geliştirdiği top ve tank yedek parçaları, uçak ve helikopter imalatı ile ülke sanayiine yön vermekten dolayı mutluyuz. Bu bizim için ayrı bir kıvanç vesilesidir. 20 milyon TL’yi aşacak olan yeni yatırımlarımız sonunda, ülkemizin 2023 vizyonuna hedef olarak belirtilen yerli savunma sanayi payının artırılmasına da katkı sağlamış olacağız” dedi.

Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Üyesi Cavit Çınar ise Türk savunma sanayiinde yüzde 54’leri bulan yerli katkının daha ileriye götürülmesi için bu iş birliklerinin önemli olduğuna dikkat çekti.

“HALKA ARZ SÜRECİ MAYISTA BAŞLIYOR“

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, mayıs ayının ilk yarısına kadar hisselerin yüzde 20’sini sermaye artışı yöntemiyle İMKB vasıtasıyla halka arz edeceklerini vurguladı. Stratejik ortaklık diye bir kavramlarının olduğunu kaydeden Dörktaşlı, geleceğe dönük uzun soluklu iş yapmayı planladıkları firmalarla iş birliği yaptıklarını vurguladı. İş birliği yaptıkları 10-12 firma olduğunu söyleyen Dörtkaşlı, “Bunu genişletmeyi de arzu ediyoruz. Bu konuda samimiyiz. Şimdilerde 1,4 milyon saatlik işi dışarıya veriyoruz. Stratejik ortaklıklarımız üzerinden 700 kişinin çalışacağı iş gücünden bahsediyoruz. 1,4 milyon saati iş verirken biz bu sene 8,5 milyon saat iş yapıyoruz. Dışarıya verilme niteliği olan işin yüzde 1,4’ünü veriyoruz. Önümüzdeki sene 1 milyon 550 bin saatini vereceğiz. Bunu artırarak devam ettireceğiz” dedi.

“HAVACILIĞI ANKARA’YA YAYMALIYIZ”

“TUSAŞ olarak 20 yıl evvel fabrikada yaptığımız işleri yapmaya devam etmeyeceğiz” diyen Dörtkaşlı, hem TSK hem de dost müttefik ülkelere bu ürünleri teslim etmek istediklerini ifade ederek, “Ankara Kazanovası’na fabrika kurarak havacılık sektörünü oluşturmuş olmuyorsunuz. Bunu Anadolu’ya yaymak gerekiyor. Verimlilik için, ‘Her şeyi ben fabrikadan yaparım’ mantığından kurtulmak lazım. Bunu diğer sektörlere yayabilirsek cari açığı azaltabilir, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

“GÖVDESİNİN YÜZDE 90’INI YAPIYORUZ, PARANIN YÜZDE 9’UNU ALIYORUZ”

TUSAŞ’ın kurulduğu dönemde F 16 uçağının tamamına yakınını ürettiğini söyleyen Dörtkaşlı, gövdesinin yüzde 90’ını kendilerinin yapmasına rağmen paranın yüzde 9’unu aldıklarını vurguladı. Şimdi ‘Anka Hür kuş, Göktürk’ diye adlandırılan özgün ürünlerimiz var. Nakliye uçakları, helikopterle, jet uçaklarda da egemen sistemlerimiz var. Bu ürünleri ihracat etme çalışmalarımız sürüyor. Havacılık şirketlerine uçakların, helikopterlerin gövdelerini yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

AIRBUS İLE YENİ SÖZLEŞME

Dünyanın en önemli havacılık şirketlerine uçakların ya da helikopterlerin gövdelerini yaptıklarını belirten Dörtkaşlı, “Airbus’ın tek koridorlu uçaklarının arka yolcu kapılarının olduğu bölümü yapıyorduk. Bundan da biz 80 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyorduk. Henüz bu konuyu kimseyle paylaşmadık. İlk defa burada paylaşmış oluyorum. Cuma günü itibarıyla tek koridorlu uçaklarının orta kanat ve ön gövdesinin arasında kalan bölümünü de tek kaynak olarak biz yapmak üzere Airbus ile mutabakata vardık. İnşallah buradaki işi de dışarı ile paylaşacağız. Bu manada dışarıya verdiğimiz işin miktarını belki ikiye katlayacak kadar önemli bir iş hacmine ulaşacağız” şeklinde konuştu.

“SAVUNMA VE HAVACILIK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ PARLAK”

Bu iş birliklerinin devam edeceğini söyleyen Dörtkaşlı, şöyle devam etti:

“Dışarıya verdiğimiz işin tutarı 12 milyon liradır. Bunun 2 milyon liralık bölümünü Yepsan’a verdik. Bu rakamlar buralarda kalmaz. Ağaç büyüdükçe dallarıyla kabarır. İnşallah iş ortaklıklarımızın kalıcı olacağına inanıyoruz, uzun iş birliği yapacağımız, yol arkadaşı olabileceğini düşündüğümüz firmalarla çok uzun soluklu olarak devam edecek. 20 milyar dolar iş yükümüz 20-30 yıllık iş hacmidir. Halka arz elde edeceğimiz gelirle iş yaptıracağımız firmalara sahip olabiliriz. Yatırımları yapıp özel üretim işlerini buraya getirebiliriz. Savunma ve havacılık sektörünün geleceği parlak. Hep birlikte yol arkadaşlığı içerisinde bunları geçekleştireceğimizi belirtiyorum.”

Konuşmaların ardından Yepsan’dan Mehmet Baş, Vali Yardımıcısı Adna Çakıroğlu ve Muharrem Dörtkaşlı protokol imzaladı. Programa eski Milli Savunma eBakanı ve CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara, Savunma Sanayii Müsteşarlığı Sanayileşme Daire Başkanlığı Savunma ve Havacılık Sektör Müdür Vekili Belma Güngör de katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler