YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ak Parti Bursa İl Teşkilatı, Belediyelerdeki Son Durumu Ve Kentsel Dönüşüm Konusunu Masaya Yatırdı

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa’da kentsel dönüşümün tek elden ve toplumsal yapıyı...

Ak Parti Bursa İl Teşkilatı, Belediyelerdeki Son Durumu Ve Kentsel Dönüşüm Konusunu Masaya Yatırdı

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa’da kentsel dönüşümün tek elden ve toplumsal yapıyı dikkate alarak gerçekleştirileceğini açıkladı.

AK Parti Bursa İl Yürütme Kurulu, Dobruca Tesisleri’nde, aralarında Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de bulunduğu 15 belediye başkanıyla bir araya gelerek, hem geride bırakılan 3 yıllık icraat dönemini masaya yatırdı, hem de önümüzdeki sürecin en önemli gündem maddesi olan ‘kentsel dönüşüm’ü görüştü.

Toplantının ilk bölümünde belediye başkanları 2009’daki seçimlerden önce halka vaat edilen yatırımlar ve hizmetlerin gerçekleşme oranları konusunda İl Yürütme Kurulu’na bilgi verdi. Her belediye başkanının söz aldığı bu bölümde vaat edilmesine rağmen gerçekleştirilemeyen hizmet ve yatırımların önündeki engeller de görüşüldü ve uygulamaların hayata geçirilememesindeki sebepler ele alındı. Taahhüt edilmediği halde yapılan hizmetlerin de değerlendirilmesinin ardından Bursa’da AK Parti bayrağı bulunan belediyelerde yüzde 80 oranında taahhütlerin gerçekleştiği kanaatine varıldı ve bu konudaki çalışmalara hız verilmesi kararı alınıp, 2014’e kadar sürecek 2 hizmet yılında eksik bırakılan yatırım ve vaatlerin yerine getirilmesi gerekliliği ortaya kondu.

Toplantının ikinci bölümünde ise kentsel dönüşüm konusu ele alındı. Bu bölümde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve birkaç ilçe belediye başkanı, kentsel dönüşüm konusunda görüşlerini AK Parti İl Yürütme Kurulu ve diğer başkanlarla paylaştı. Bu konuşmaların ardından AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, belediye başkanlarına kentsel dönüşümün tarihçesi ve uygulama biçimlerini içeren detaylı bir konuşma yaptı.

Yalçın, kentsel dönüşüm kavramının 1840’lı yıllarda İngiltere’nin başkenti Londra’da Park Hareketi’yle başladığını, 1850’de Fransa-Paris’te sürdüğünü, 20. yüzyılın başından itibaren de Kuzey Amerika ülkeleri ve İngiltere’nin diğer şehirlerinin ardından Brezilya, Japonya ve Almanya’nın bazı kentlerinde başarıyla uygulandığını söyledi.

Yalçın kentsel dönüşüm ihtiyacının plansız yapılaşma, planlara aykırı ve gecekondu türündeki yapılaşma ve yanlış planlama yüzünden ortaya çıktığına vurgu yaparak, şöyle devam etti:

“Bursa’da uygulamaya geçirmek istediğimiz kentsel dönüşüm, sürdürülebilir mekânsal gelişimi olan bir anlayış içermeli. Kastımız şu; hem çevreyi ve binaların fiziki yapısını değiştireceğiz, hem de bunu yaparken toplumun sosyal yapısını dikkate alacağız. Hayat kalitesini artırırken, buna toplumumuzu da paydaş yapacağız, onların bu dönüşüme katılmasını sağlayacağız.”

Bursa için gerekli olduğunu söylediği kentsel dönüşüm ilkelerini de sıralayan AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, şunları söyledi:

“Öncelikle İl Stratejik Planı hazırlamamız gerek. Bu mutlaka bütünleşik bir plan olmalı. En büyük makro formu taşımalı. Bu planın altında ise Bursa Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi olması gerekli. Bunun altında da Kentsel Dönüşüm için Sosyal Yapı Stratejisi bulunmalı. Yani bir mahallede dönüşüm yapacaksınız o mahallenin fiziki şartlarının yanı sıra, demografik yapısını da dikkate alacağız. Buradaki cinsiyet, meslek grupları ve diğer unsurların dikkate alınması gerekli. Mesela Mahalle Yenileme Üniteleri, kamuoyu araştırmaları, eğitim ve bilinçlendirme politikaları ve uygulamaları yapmamız gerekli. Afet riski taşıyan yapıların dönüşümünü içeren Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ruhu şu; orta şiddette bir deprem olduğu zaman binalarımız bu depreme dayanamayacak ve çökecek ise, deprem yıkmadan biz yıkalım… Vatandaşımızı kollama ve yaşatma projesidir bu. Bunu milletimize mutlaka böyle anlatmalı, mutlaka benimsetmeliyiz.”

AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, belediye başkanlarına kentsel dönüşümün türleri konusunda da bilgi verdi. Yalçın, bu yöntemleri şöyle sıraladı:

“Özellikle afet riski içeren binaları kapsayan yıkıp-yapma-yenileme, sağlıklaştırma (rehabilitasyon), toplum için değerli noktaları kapsayan koruma, sosyal önlemlerle bölgeyi yeniden canlandırma, yeniden geliştirme, düzenleme, alt gelir gruplarının yaşadığı bölgelerdeki konutların sağlığa aykırı bölümlerinin ortadan kaldırıldığı temizleme, tamamen bozulmuş alanların yeniden üretimi ve kalitenin yükseltilmesi gibi yöntemler var.”

Kentsel dönüşüm çalışmalarının Bursa’da öncelikli olarak doğal afet riski taşıyan bölgelerde uygulanacağını bildiren Sedat Yalçın, “Gecekondu alanlarında, aşırı yoğunluklu kaçak apartmanların bulunduğu bölgelerde, kent merkezindeki çöküntü alanlarında, tarihi dokunun ortaya çıkarılması gereken tarihi alanlarda da kentsel dönüşüm uygulanmalıdır” dedi.

Yalçın, belediye başkanlarına kentsel dönüşüm öncesi vatandaşlarla belediye arasında ‘köprü sivil toplum kuruluşları kurmalarını tavsiye etti. Başkan Yalçın, “Kentsel dönüşümün gerçekleşeceği bölgelerde yaşayan vatandaşlarla belediyeler arasında köprü görevi yapabilecek dernekler oluşturulmalı. En küçük bir olumsuzlukta vatandaş ile belediye yöneticileri karşı karşıya gelmemeli. Örnek gösterilecek bölgeler oluşturmasını hedefliyoruz. Oldukça uzun vadeli bir iş olan kentsel dönüşümlerde belediye başkanlarımızın aceleci davranmamaları lazım” sözleriyle açıklık getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler