YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ak Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Yeni Anayasa Krizini Değerlendirdi

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Diğer siyasi partiler ‘hayır başkanlık sistemini istemiyoruz’ derse, anayasanın...

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Diğer siyasi partiler ‘hayır başkanlık sistemini istemiyoruz’ derse, anayasanın diğer maddeleri konusunda da bir uzlaşma ortaya çıkarsa, biz bu ısrarımızdan vazgeçeriz diye beyan ettik” dedi.

Elitaş, Meclis’te gazetecilerin Başbakan Erdoğan’ın yeni anayasa çalışmaları için Mart ayı sonuna kadar süre vermesi ve buna yönelik tepkilerle Uzlaşma Komisyonu’nda yaşanan gerginliğe ilişkin sorularını cevaplandırdı. Anayasa uzlaşma Komisyonu’nun tüm partilerin desteği ile kurulduğunu belirten Elitaş, “Gördüğümüz kadarıyla muhalefet partileri bunu içlerine sindirememişler; kerhen bu komisyon içinde bulunduklarının intibaını veriyorlar. 1.5 yıla yakın bir süredir komisyon çalışıyor. Bir madde üzerinde anlaştılar, anlaşmadılar gibi çeşitli meseleler gündeme getiriliyor. Görülen o ki, bir kısım muhalefet partileri anayasayı değiştirmek değil ipe un sermekle bu işi yapıyorlar” dedi.

Bir gazetecinin ‘Muhalefet partileriyle bu iş olmaz mı diyorsunuz?’ sorusu üzerine Elitaş, “Biz Mart sonuna kadar bu iş bitsin istiyoruz. Mart sonuna kadar biterse ne ala, bitmezse AK Parti bu konuda ne kadar kararlı olduğunu, milletin mesajını en doğru şekilde aldığını göstermek adına kendi hazırladığı anayasa değişiklik teklifini TBMM’ye sunabilir” diye konuştu.

Tek partinin anayasa teklifi vermesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ilişkin yorumların hatırlatılması üzerine Elitaş, “Anayasa’nın neresine aykırıymış? Anayasa değişiklikleri tasarı olarak gelmez, teklif olarak gelir. 184 milletvekilinin imzası gerekir. Bu Çarşamba günü İçtüzük Komisyonu’nda mutabık kaldığımız bir karardı. Anayasa değişlikleriyle, İçtüzük değişiklik tekliflerinde hükümet sıraları ve komisyon sıralarında kim otursun derken, mutabık kaldığımız konu şuydu; Meclis Başkanlığı’nın oturup temsil etmesiyle ilgiliydi. Yani hükümet bu anayasayı veya bir parti bu anayasa değişiklik teklifini vermiyor. O teklif imzaya açılıyor, buna MHP’li milletvekilleri de, CHP’li milletvekilleri de, BDP’li milletvekilleri de imza koyup oy verebilirler. Bu açıdan baktığımızda milletvekilleri grubu teklif hazırlayacak, herkese bu teklif sunulacak. CHP buna oy vermez, katkı sağlamaz da diyemezsiniz. CHP’li milletvekilleri de özgür iradeleriyle, eğer oy kullanmalarına izin verirlerse, milletin verdiği yetkiyi özgür iradeleriyle kullanmalarına imkan sağlanırsa, herhalde CHP’li vekillerden, MHP’li vekillerden de oy veren olur diye düşünüyoruz” dedi.

Elitaş, kapsamlı bir anayasa değişikliği değil, yepyeni bir anayasa yapılacağını da belirterek, “Yani 12 Eylül Anayasası’nın izi kalmayacak, yeni sivil bir anayasa yazılacak” dedi.

Kimsenin oyunun kimsenin cebinde olmadığını belirten Elitaş, “Milletvekilleri özgür iradeyle seçildiyse, özellikle ana muhalefet partisi birkaç anayasa oylamasında olduğu gibi kapıya nöbetçi dikmezse, milletvekillerinin içeriye girmesine imkan verirse ya da gizli oy sandıklarına gitmek için müsaade ederlerse ben inanıyorum ki CHP’li arkadaşlarımız da bu anayasaya ‘evet’ derler. AK Parti’den fire olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü bizim anayasa değişiklik teklifimizde arkadaşlarımızın da incelemesine açılacak. Bunu kapalı kapılar ardında değerlendirmez, emrivaki ile ‘hadi şunun altına imza atın’ diye kimseye söylenmez” şeklinde konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİ ISRARIMIZDAN VAZGEÇEBİLİRİZ”

Elitaş, yeni anayasa konusunda BDP’den destek aradıklarına yönelik haberlerle ilgili olarak da, “Hiçbir partiyle özel bir destek girişimimiz yok. Eğer anayasa değişikliğini 2011 seçimlerinde millet bize talimat verdiyse, görevlendirdiyse; bu görevi kim yerine getirmediyse, herhalde 2015 yılındaki seçimlerde millet ona hesabını soracaktır” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin idari yapısına en uygun sistemin başkanlık sistemi olduğuna inandıklarını belirten Elitaş, “Bizim gönlümüzden geçen başkanlık sistemi. Nitekim Cumhuriyet’in kuruluş dönemindeki 15 yıla da bakıldığında başkanlık sistemi olarak değerlendirilebilir. Ama diğer siyasi partiler ‘hayır başkanlık sistemini istemiyoruz’ derse, anayasanın diğer maddeleri konusunda da bir uzlaşma ortaya çıkarsa, biz bu ısrarımızdan vazgeçeriz diye beyan ettik” dedi.

AK Parti’nin kırmızı çizgilerinin ‘tek vatan, tem millet, tek bayrak, tek devlet ve resmi dilin Türkçe olması’ olduğunu ifade eden Elitaş, “Bunun dışında hiçbir kırmızı çizgimizin olmadığını ifade ettik” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler