HABER

AK Parti içtüzükte değişiklik teklifi hazırladı

AK Parti, TBMM İçtüzüğünde değişiklik yapılması amacıyla harekete geçti. TBMM İçtüzüğünün 14 maddesinde değişiklik teklifi hazırlayan AK Parti Grubu, görüşlerini almak üzere diğer gruplara da iletti.

AK Parti içtüzükte değişiklik teklifi hazırladı

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Danışma Kurulu önerilerinin TBMM Genel Kurulunda "görüşmesiz" oylanması teklif ediliyor. Grup önerileri üzerinde ise 5'er dakika süreyle öneri sahibi lehte ve aleyhte birer kişiye söz verilecek. Danışma Kurulu ve grup önerileri konusunda, Genel Kurulda işaret oyuyla karar verilecek.

TBMM'de temsil sayısı azalan siyasi parti grubundan, azalan sayıda üyenin komisyonlardan çekilmesi istenecek. Komisyonlarda söz alma önceliği, komisyon üyelerinin olacak.

Komisyonda, üyeler tarafından verilecek önerge sayısı sınırlandırılıyor. Buna göre, komisyon üyeleri, her madde için birer değişiklik önergesi verebilecek.

Komisyonlar Genel Kurulda, başkan, başkanvekili, sözcü veya o konu için seçilmiş özel sözcü veya sözcüler tarafından temsil edilecek.

BİRLEŞİM UZATILAMSI VE KAPATILMASINA ÇEKİ DÜZEN GETİRİLİYOR

Genel Kurulun çalışma süresi, 15.00-19.00 yerine, 14.00-20.00 saatleri arasında olacak.

Genel Kurulda birleşimin uzatılması ve kapatılmasına da çeki düzen getiriliyor.

Zorunlu hallerde, sona ermek üzere olan işlerin tamamlanması amacıyla birleşimin uzatılmasına hükümetin veya esas komisyonunun talebi üzerine Genel Kurulca karar verilebilecek.

BİRER KİŞİYE SÖZ VERİLECEK

Genel kurulda usul hakkında konuşma süresi sınırlandırılıyor. Usulle ilgili bir istemde bulunulursa, 5'er dakikadan fazla olmamak üzere leyhte ve aleyhte olmak üzere birer kişiye söz verilebilecek.

Genel Kurulda, değişiklik önergeleri, kanun tasarı ve tekliflerinin basılıp dağıtılmasından itibaren tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanıp maddelerine geçilmesinin oylanmasına kadar başkanlığa iletilecek. Ancak esas komisyon ve hükümet, her zaman önerge verebilecek.

TBMM Genel Kurulunda, karar yeter sayısını, 20 milletvekili ayağa kalkmak veya önerge vermek suretiyle isteyebilecek.

DİLEKÇE KOMİSYONU DEĞİŞİKLİĞİ

TBMM Dilekçe Komisyonu ile ilgili değişiklikler de yapılıyor.

Komisyon başkanının dilekçelerle ilgili görev ve yetkileri yeniden düzenleniyor. Buna göre, Komisyon başkanı, komisyona gelen dilekçelerle ilgili; belli bir konuyu içermeyen, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan veya haklarında bu merciler tarafından verilmiş karar bulunan, yetkili idari makamlarca verilen kesin cevap suretini ihtiva etmeyen, yeni bir kanunu veya kanun değişikliğini gerektiren ve gerekli şartları taşımayan dilekçelerin görüşülemeyeceğine karar verecek. Ancak, Komisyon Başkanı, belli bir konuyu içermeyen dilekçelerin kanun teklifi olarak düzenlenmesine, somut olay ve belgeye dayanan dilekçelerin ise komisyona gönderilmesine karar verebilecek.

En Çok Aranan Haberler