HABER

AK Parti kılpayı da olsa yine iktidardı

AK Parti önceki genel seçimde çıkardığı 327 milletvekilinin 44’ünü yitirerek 283 vekil çıkarabilecek ve tek başına iktidarını kıl payı koruyabilecekti.

AK Parti kılpayı da olsa yine iktidardı

Türkiye’nin merakla beklediği 30 Mart yerel seçimleri, yerel seçim değil milletvekili genel seçimi olsaydı, bu sonuçlara göre parlamentonun aritmetiği oldukça değişecekti. Ak Parti bir önceki genel seçimde çıkardığı 327 milletvekilinin 44’ünü yitirerek 283 vekil çıkarabilecek ve tek başına iktidarını kıl payı koruyabilecekti.
Milletvekili sayısını 6 artırarak 141’e yükseltecek olan CHP,
metropollerdeki oy artışına rağmen özellikle Orta Anadolu’da kaybettiği oylar nedeniyle bu kentlerdeki vekillerini kaybedecekti.
Parlamento aritmetiği dikkate alındığında seçimin kazananı sandalye sayısını 29 artırarak, 81’e çıkartacak olan MHP olacaktı. BDP/HDP ise 43 sandalye ile parlamentonun dördüncü partisi olma konumunu koruyacaktı.
Seçimlerde eğer baraj olmasaydı Saadet Partisi Konya’dan, büyük birlik partisi de Sivas’tan birer milletvekili çıkararak parlamentoda temsil edilmiş olacaklardı.
Türkiye’nin merakla beklediği 30 Mart yerel seçimlerinde, 51 ilde yapılan İl Genel Meclisi ve 30 ilde yapılan büyükşehir belediye başkanlığı seçimlerinin toplamından elde edilen Türkiye geneli seçim sonuçları; önceki gün yapılan seçimlerin parlamento seçimleri olması durumunda, Türkiye’nin siyasi yapısını değiştirecek sonuçlara ulaştıracaktı.

44 vekil kaybedecekti
2011 genel seçimlerinde oyların yüzde 49,92’sini alan Ak Parti, önceki gün yapılan seçimlerde Türkiye genelinde oyların yüzde 45,54’ünü alabildi. Bu sonuçlar geçerli olsaydı, Ak Parti’nin 12 Haziran günü çıkardığı 327 vekil, 44 azalarak 283’e düşmüş olacaktı. Ak Parti, bu sonuçlarla tek başına iktidar olabilmek için yeterli olan sayıyı yalnızca 7 üstüne çıkarak, kılpayı tek başına iktidarını sürdürebilecekti.

CHP metropollerde büyüyor
Ak Parti özellikle metropollerde CHP’ye, Orta Anadolu’da ise MHP’ye milletvekili kaybediyor. 2011 seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı Hakkâri’de ise bu seçim sonuçlarına göre 1 milletvekili çıkarabiliyor.
2011 genel seçimlerinde oyların yüzde 26,03’ünü alarak 135 milletvekili çıkaran CHP, bu seçimlerde oy oranını yüzde 27,89’a çıKarsa da 30 büyükşehir dışındaki kentlerde ciddi oy kayıplarına uğradı. CHP, bu sonuçlar milletvekili genel seçimi olarak değer kazansaydı vekil sayısını 141’e çıkaracaktı. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Ordu gibi büyükkentlerde milletvekili sayısını artıracak olan CHP, 2011 seçimlerinde bir milletvekili çıkarabildiği Afyon, Isparta, Konya, Kahramanmaraş, Niğde, Sakarya, Sivas, Sinop ve Bartın’da bu kez milletvekili çıkaramayacaktı. CHP; Samsun, Manisa ve Tunceli’de ise vekil sayısını bir azaltacaktı.

MHP tırmanışta
2011 genel seçimlerinde oyların yüzde 13,03’ünü alarak 53 milletvekili çıkaran MHP, bu seçimlerde oyunu yüzde 15,16’ya yükseltirken, vekil sayısını da 81’e çıkarabilecekti. MHP aldığı oy oranıyla 2011’de milletvekili çıkaramadığı bazı kentlerde vekil çıkarabilecek kadar oy almış oldu.

BDP/HDP de yükselişte
Bağımsız adaylarla girdiği 2011 genel seçimlerinde yaklaşık yüzde 5,5 oy ile 35 milletvekili çıkaran
BDP/Blok bileşenleri, genel seçimlere farklı kentlerde farklı siyasi parti çatıları altında girdi. BDP ve HDP ile seçimlere ayrı ayrı giren Mardin’de ise Bağımsız aday Ahmet Türk’ü destekleyen BDP/HDP, önceki günkü seçim sonuçları dikkate alındığında vekil sayısını 43’e çıkarabilecekti.
Bu vekillerde 39’u BDP, 4’ü ise HDP çatısı altında parlamentoya gireceklerdi. İstanbul, Adana, Mersin, Bingöl, Bitlis, Kars, muş, Şırnak ve Iğdır’daki vekil sayısını koruyan BDP/HDP, Hakkari’de bir milletvekili yitirmesine karşın, Şanlıurfa’da 2, Diyarbakır, ağrı, Mardin, Siirt ve Batman’da bir vekil fazla çıkarabilecek kadar oy aldı. BDP/HDP, 2011 seçimlerinde milletvekili çıkaramadığı Tunceli’de ise yine milletvekili çıkarabilecek oya ulaştı.

SP ve BBP parlamentoda
Milletvekili seçimleri ülke barajı uygulaması olmadan yapılsa ya da Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi, seçimlere BDP/HDP gibi bağımsız adaylarla girmiş olsa, bu iki partinin de parlamentoda birer temsilcisi olacaktı. Saadet Partisi Konya’dan, Büyük Birlik Partisi ise eski genel başkanları Muhsin Yazıcıoğlu’nun memleketi Sivas’tan bir milletvekili çıkarabileceklerdi.

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler