AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinin Uludere olayının yargı boyutunun biran önce tamamlanmasını istediklerini, bu konunun bölgede PKK ve BDP tarafından istismar edildiğini söyledi. Çelik, Hava Kuvvetleri Komutanı'na verilen madalyayla ilgili olarak, "Yıllardan beri uygulanan bir yönetmelik gereği, 1 yıl Kuvvet Komutanlığı yapan bütün orgenerallere bu adeta otomatik olarak, yani bu bugüne kadar işleyen bir prosedür olarak bu madalyalar veriliyor" dedi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan 'AK Parti Milletvekilleri, İl Teşkilatları Değerlendirme ve İstişare Toplantısı' sona erdi. Toplantının ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik toplantıya ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Sayın Başbakanımızın başkanlığında 4.5 saat süren bir toplantı yapıldı, bu toplantıya ağırlıklı olarak Doğu ve Güneydoğu'nun 13 vilayetinden katılım gerçekleşti, yaklaşık 100 kişi katıldı" diyen Çelik, "Sözünü ettiğim vilayetlerden milletvekilleri, AK Partili belediye başkanları, il başkanlarımız, kadın kolu ve gençlik kolu başkanlarımız katıldı, bir de söz konusu illerin koordinatörlüğünü yapan diğer illerden milletvekilleri de vardı" şeklinde konuştu.
Bu toplantının ilk toplantı olmadığına dikkat çeken Çelik, toplantının Kızılcahamam kampının ardından gerçekleşmesi gerektiğini fakat gündem yoğunluğu nedeniyle bugüne kaldığını belirtti. Bugün gerçekleşen toplantının daha geniş katılımla gerçekleştiğini ifade eden Çelik, "Doğu ve Güneydoğu ile sınırlı kalmayacak. Çünkü bütün illerle ilgili genişletilmiş il başkanları toplantısı yapıyoruz, orada 400-500 insan bir araya geldiği zaman bazı meseleleri yuvarlar masa etrafında tartışma, isteyen herkesin söz almasını gerçekleştiremiyoruz. Bu tür daha dar kapsamlı toplantılarla sadece Doğu ve Güneydoğu'ya mahsus değil ama bütün bölgeleri, farklı il gruplandırmaları yaparak bu tür toplantılara devam edeceğiz" dedi.
Toplantıda bütün meselelerin gündeme getirildiğini ifade eden Hüseyin Çelik, "Özellikle Kürt meselesiyle ilgili olarak, Doğu ve Güneydoğu'da olup bitenlerle ilgili olarak, terör örgütünün faaliyetleri ve tehditleriyle ilgili olarak, buna karşı olarak AK Parti teşkilatlarının hareket tarzıyla ilgili olarak, söylem birliğiyle ilgili olarak bütün meseleler dile getirilmiştir. Sonra Sayın Başbakan tarafından genel bir değerlendirme yapılmıştır" diye konuştu.
"BAZI ARKADAŞLARIMIZ DOKUNULMAZLIKLARI VE ULUDERE'Yİ GÜNDEME GETİRDİLER"
"4.5 saat süren yoğun ve bana göre çok faydalı olan bir toplantı yapılmıştır" diyen Çelik, toplantıda dokunulmazlık konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin bir soruya ise şu cevabı verdi:
"Bu toplantı hassaten, özellikle dokunulmazlıklar için yapılmamış bir toplantıdır. Bütün meseleler konuşulurken katılımcılardan bazı arkadaşlarımız dokunulmazlıkları, Uludere meselesini de gündeme getirdiler. Ana başlıklardan birisi dokunulmazlık değildi, belki dokunulmazlık meselesi en az gündeme geldi diyebilirim. Dokunulmazlıklara ilişkin tavrımızı bir kez daha söyleyeyim; biz, bir kişiye veya kişilere, bir partiye veya partilere mahsus, onlara has bir düzenleme, bir hareket tarzı içinde olmayacağız, 882 dosya karma komisyonlar tarafından değerlendirilecek, belli ilkeler çerçevesinde meseleye yaklaşılacak, TBMM'deki komisyonlar ve Genel Kurul yargılayıcı değildir, 'yargılansın mı, yargılanmasın mı?' sorusuna cevap aranacak, önümüzdeki günlerde olup biteni hep birlikte beraber göreceğiz. Bu meseleyle ilgili özellikle gündemde bu konu olduğu için yapılmış bir toplantı değil."
"VEKİLLERİN KAYGISI SÖZ KONUSU DEĞİL"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, gazetecilerin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda bazı milletvekillerinin kaygısının söz konusu olup olmadığını sorması üzerine, "Vekillerin kaygısı söz konusu değil. Vekiller geçen toplantıda zaten kim ne düşünüyorsa bunu söyledi" dedi.
AK Parti'de işleyen mekanizmadan da bahseden Çelik, "Bir konuyla ilgili ille de herkes aynı şeyi düşünecek, ille de herkes aynı doğrultuda bir düşünceye sahip olacak diye bir şey yok" diyerek, milletvekillerinin farklı düşüncelere ve kanaatlere sahip olabileceklerini ifade etti. Çelik, "Ama bunlar konuşulup tartışılıp bir karara varıldıktan sonra parti disiplini gereği o arkadaşlarımız farklı düşünseler bile o ortak tavrı takınmak ve o ortak söylemi sahiplenmek zorundadır. Bizde böyle bir mekanizma var. Geldiğimiz noktayı zaten söylemiştim, bir kez daha bunu tekrar etmenin anlamı yok" diye konuştu.
Çelik, toplantıda bir karara varılıp varılmadığı şeklindeki bir soruya ise şu cevabı verdi:
"Bu toplantı bir karara varmak için yapılmış bir toplantı değil. Biz işleyen bir mekanizmayız. AK Parti dinamik bir partidir. Teşkilatıyla, genel merkeziyle çok iç içe olan bir partidir. Dikkat ederseniz biz bu konuda çok kurumsallaşmış bir müesseseyiz. Bu bundan sonra da devam edecek. Tabii ki bütün söylenenler not alınmıştır. Görevliler tarafından, bizatihi Sayın Başbakan tarafından not alınmıştır, bizler tarafından... Bütün bu bazı arkadaşlarımız yazılı olarak çeşitli konulardaki önerilerini dosyalar halinde getirdiler. Bu dosyalar incelenecektir. Netice itibariyle; bütün amaç ortak aklı hakim kılmaktır, meselelerle ilgili olarak bir ortak akıl zemini oluşturabilmektir."
ULUDERE BU TOPLANTIDA NASIL ELE ALINDI?
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, toplantıda Uludere konusunun nasıl ele alındığı ve CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bu konuyla ilgili eleştirileri hatırlatılması üzerine, "Türkiye'de bazı davalar sürüyor, yapılan bazı inceleme ve soruşturmalar 2 yıl, 3 yıl, 5 yıl sürebiliyor. Evet Uludere üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti ama mahkeme süreci; gerek askeri mahkemenin, gerek sivil mahkemenin yaptığı inceleme ve soruşturmalar devam ediyor. Bu yargıya intikal etmiş olan bir meseledir" şeklinde konuştu.
"Biz bu konuyla ilgili ne söylenmesi gerekiyorsa söyledik" diyen Çelik, "Hatırlıyorsanız ben ilk açıklamayı yapmıştım. Sayın Başbakan daha sonra 'Biz bu meselenin Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmasına müsaade etmeyeceğiz' dedi. O söylediklerimizden vazgeçmiş değiliz. Ama yargıya intikal etmiş nihai yargının varması gereken bir karara biz yargı adına varamayız. Dolayısıyla hep birlikte süreci inceleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
Çelik ayrıca Uludere konusuyla ilgili olarak toplantıya katılan bölge milletvekillerinin biran önce bu konudaki yargılamanın biran önce bitmesini istediklerini kaydederek, "Bunun PKK ve BDP tarafından sürekli istismar edilen bir konu olduğunu arkadaşlarımız dile getirdiler ki, haklıdırlar" dedi.
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI'NA VERİLEN MADALYA
Hüseyin Çelik, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten'e verilen madalya ile ilgili tartışmalara da değindi. Çelik, "Yıllardan beri uygulanan bir yönetmelik gereği, 1 yıl Kuvvet Komutanlığı yapan bütün orgenerallere bu adeta otomatik olarak, yani bu bugüne kadar işleyen bir prosedür olarak bu madalyalar veriliyor" derken, şöyle konuştu:
"Efendim, üstün hizmet madalyası verilenler var. Eğer Korgenerallikten Orgeneralliğe geçerse otomatik olarak o kimselere üstün hizmet madalyası verilir. Ama 1 yıl Kuvvet Komutanlığı yapmışsa ona da şeref madalyası verilir.
Ha bu yönetmeliği eleştirebilirsiniz. 'Niye böyle bir yönetmelik var, bu yönetmelik değişmelidir' diyebilirsiniz. İnsanlar bu konuda farklı görüşlere sahip olabilir. Ama bu 'Uludere meselesini Hava Kuvvetleri Komutanı gerçekleştirdi, dolayısıyla kendisine şeref madalyası takdim edildi' şeklinde değerlendirilirse bu gerçeğin çarpıtması olur, gerçek bu değildir. İşin özü bu. Zaten Genelkurmay'da o konuda gerekli açıklamaları yaptı."
Hüseyin Çelik, istifa eden eski AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan'ın toplantıda gündeme gelmediğini, toplantıya Diyarbakır'ı İl Başkanvekili'nin katıldığını ifade etti.
DOĞU VE GÜNEYDOĞU'YA YÖNELİK YENİ BİR YOL HARİTASI VAR MI?
Çelik, son olarak ise gazetecilerin "Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik bir yol haritası var mı?" şeklindeki sorusunu cevapladı. Çelik, AK Parti'nin her zaman bir yol haritası bulunduğunu söyleyerek şunları kaydetti:
"Bizim Doğu ve Güneydoğu'ya ve Türkiye'ye yönelik yol haritalarımız zaten vardır. Bu yol haritası bugün belirlenmemiş ki. Doğu ve Güneydoğu'ya yönelik yol haritamız 2001'de AK Parti kurulduğu zaman bu başlık altında belirlenmiştir ve dikkat ederseniz o başlıklardan asla bir sapma yoktur. Demokratikleşmeye devam, Kürt vatandaşlarımızın haklı, makbul, masum, mantıklı taleplerini yerine getirdik, getiriyoruz, getireceğiz. Terörle mücadeleye devam, terör örgütüyle, PKK ile biz Kürt halkını hiçbir zaman bir kefeye koymadık. Demokratikleşmeye onlar ne yaparsa yapsın devam edeceğiz. Bölgeyi kalkındırmaya devam edeceğiz, yatırımlara devam edeceğiz, hizmete devam edeceğiz. Ama diğer taraftan da terörle mücadele de kararlı bir şekilde devam edecek. Esasen gelen arkadaşlarımızın da ittifakla üzerinde durdukları konulardan birisi de budur."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz