YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti Siyasi Ve Hukuk İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Geçen yıla göre bütçesini yüzde 67 artıran bakanlığımız, 5 genel müdürlük ve 32

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, "Geçen yıla göre bütçesini yüzde 67 artıran bakanlığımız, 5 genel müdürlük ve 32 daire başkanlığıyla herkesin, yetimin, yoksulun, yaşlının, mağdurun ve muhtacın yaşamına dokunduğumuz bir bakanlık haline geldi" dedi.

Şahin, Adana'da bir otelde düzenlenen AK Parti Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanlığı Adana Bölge Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, millete hizmet etme çatısı altında bir arada, tek yürek olmak ve aynı hedefe kilitlenip tüm güçleriyle milletin geleceği için mücadele etmenin gayretinde olduklarını söyledi.

Toplantıda önemli konuşmalar yapıldığını belirten Bakan Şahin, gündemdeki çözüm sürecinin, bugün başlayan bir süreç olmadığını ifade etti.

AK Parti'yi kurarken, partinin felsefesini oluştururken, Şeyh Edibali'nin felsefesine odaklandıklarını vurgulayan Şahin, "Önce insanı yaşat ki devlet yaşasın, insanı yücelt ki devlet yücelsin anlayışıyla yola çıktık. 'Kimsesizlerin kimi olacağız, sessiz yığınların sesi olacağız, devletin şefkat elini millet hissedecek' dedik. Buradan baktığınız zaman özellikle son 10 yılda çok önemli değişimleri beraber yaşadık" dedi.

Şahin, iktidarlarının ilk döneminde özellikle insan hakları, temel hak ve özgülükler bakımından çok önemli yasal düzenlemeleri yaptıklarını anlatarak, "Nerede sıkıştıysak da, nerede kör düğüm olduysa da, 'Bunlar bitti' dedikleri noktada millet geldi ve bu kör düğümü açtı. Demokratikleşme çok temel bir insan hakkı. Özellikle ekonomik kalkınma ve demokratikleşmenin, bir ikiz kardeş olduğuna inandık, hürriyet ve ekmeğin birbirinden ayrılmaz parça olduğuna inandık" diye konuştu.

Arap hareketinin, kadınların ve gençlerin içinde bulunduğu bir halk hareketi olduğunu belirten Şahin, "Arap hareketine baktığınızda, baskıya ve zulme karşı, kötü yaşam koşullarına karşı bir direncin olduğunu görüyorsunuz veya bizim kendi yaşadığımız tecrübeye baktığınızda, insanların ekonomik olarak kalkınmaya başladığı zaman, temel hak ve özgürlüklerin de beraberinde ilerleme ihtiyacının halk tarafından geldiğini görüyorsunuz" dedi.

"Bize düşen şey, halkın önünde gitmek, halkın taleplerini görmek, halkın değişim ve dönüşüm iradesini tecelli ettirmek kaldı" diyen Şahin, konuşmasına şöyle devam etti:

"İşte bu yüzden 'Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nasıl yeniden yapılandı- Neden ustalık döneminde devlet bakanlıkları kapatıldı- Neden tek çatı altında toplandı-' dersek, bunların hep son 10 yılın getirdiği bir bilgiden tecrübeden doğdu. Demokratikleşecektik, ekonomik kalkınmanın tahlilini gerçekleştirecektik, yasakları kaldıracağız, yoksulluğu önleyeceğiz, yolsuzluğu önleyecektik. İşte yoksulluğu önleme dediğimiz şey de, ekonomik kalkınmayı gerçekleştirirken, ülkenin kaynaklarını büyütürken, kara delikleri kapatırken, o büyüyen kaynaklarla insan odaklı ihtiyaçları gidermek, daha fazla hastane, daha fazla okul, daha fazla yol, yani temel insan ihtiyacının, onurlu bir insan yaşamının ihtiyacı olan bütün ihtiyaçları yapmaktı. Bu ülkede olan herkes, anası babası kim olursa olsun, inancı, mezhebi, ırkı ne olursa olsun eğer bizim inancımıza göre 'eşrefi mahlukat' olarak doğuyorsak, bir Yunus Emre'nin diliyle yaratılanı yaradan dolayı seven anlayışın mensuplarıysak, onun insan gibi yaşaması, doğuştan gelen haklarını kullanması, yaşam hakkıyla beraber eğitim ve sağlık hakkı, istihdam, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda güçlenmesi gerektiğine inandık."

-"Sosyal politikalar toplam bütçesini bugün 20 milyar TL'ye ulaştırdık"-

Şahin, bugün baktıkları o büyük pencerede de bu ekonomik kalkınmayla sosyal politikanın at başı gitmesi gerektiğini gördüklerini söyledi.

IMF politikalarından çıkmalarının temel nedeninin de bu olduğunu anlatan Şahin, "IMF'nin gelip bize şunları bunları yapacaksınız diye verdiği reçetenin içerisinde 'daha az tüketeceksiniz, daha az üreteceksiniz ve daha az dağıtacaksınız' vardı" dedi.

Şahin, kendilerinin de bu pencereyle bu ülkeyi büyütemeyeceklerini söylediklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

"Bizim yaptığımız çalışmada daha fazla üreteceğiz, daha fazla alın teri dökeceğiz, daha fazla gayret edeceğiz daha fazla çalışacağız ama daha fazla dağıtacağız. İşte o yüzden biz sosyal politikalar penceresinden baktığınız zaman o günün şartlarında 2001'de 2002'de AK Parti'den önce 1.2 milyar TL olan sosyal politikalar toplam bütçesini bugün 20 milyar TL'ye ulaştırdık. Geçen yıla göre bütçesini yüzde 67 artıran bakanlığımız, 5 genel müdürlük ve 32 daire başkanlığıyla herkesin, yetimin, yoksulun, yaşlının, mağdurun ve muhtacın yaşamına dokunduğumuz bir bakanlık haline geldi. Ama önce, güvenin ve istikranın sağlandığı, ekonomik ve siyasi istikrarın beraber bir bütün olduğu Türkiye yakalamamız gerekiyordu. Ve yola çıktığımız zaman 2001'deki krizden büyük bir ders aldık. Dünyada hiçbir kriz yokken bizim neden bu krizi yaşadığımızın reçetesini oluşturduk. O günlerde yapılan sosyal güvenlik, bankacılık, sağlık ve kamu maliyeti reformlarını da bize kimse yapın demedi. Ama o ihtiyacı, krizi fırsata dönüştürebilme, krizden çıkıp bunu kalkınmanın bir parçası yapabilmemiz için bunların hepsinin önce parlamentoda yasal zeminini oluşturduk, sonra da uygulamalar boyutunda da yapılması gereken tüm çalışmaları beraberinde götürdük."

Şahin, yapılanların farkını 2008 yılında dünyada kriz çıktığında hissettiklerini belirterek, "Oluşturduğumuz modeli dünya ekonomi formunda bize 'Siz bunu nasıl başardınız, kendi modelinizi nasıl oluşturdunuz' diye sordular. Sayın başbakan yardımcımız da 'Aslında siz bunu nasıl yapacağını biliyorsunuz, sizin eksiğiniz, burada güçlü bir lideriniz yok' dedi. Yani onların bir Recep Tayyip Erdoğan'ı olmadığı için, radikal dönüşümleri yapacak güçlü bir parlamentoları, güçlü bir iktidarları olmadığı için. Yapmaya çalışıyorlar ama yapamıyorlar" dedi.

-Ailenin önemi-

Şahin, bakanlığıyla ilgili yapılan çalışmaları da anlatarak, ailenin önemine değindi. Aile değerlerini korumak, kollamak, dağılmadan ve parçalanmadan bir arada tutma zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Şahin, kurumlarında bulunan 14 bin çocuğun, parçalanmış ailelerden olduğunu vurguladı.

Şahin, ailenin parçalanması halinde ne toplumun ne de çocukların bir şey kazanacağını belirterek, "Ülkemizde yılda 500-600 bin arasında evlenme oluyor, ortalama 100-120 bin aile de boşanıyor. Boşanma en çok 2001'deki ekonomik krizde olmuş ve 140 bine çıkmış. Alınan tedbirlerle bu normalleşti ama biz radikal tedbirlerle 3 boyutlu sistem başlattık. Öncelikle evlilik öncesi eğitimlere başladık. İkincisi aile yönetilmesi gereken önemli bir kurum. O yüzden gençleri aile ve iletişim, hukuk, sağlık gibi konularda eğitimden geçiriyoruz. Evlilikte ilk 5 yıl çok önemli. Boşanmaların yüzde 39'u ilk 5 yılda oluyor. Ayrıca aile fertlerine rehberlik edecek bir çalışma tamamladık" dedi.

-Kadına yönelik şiddet-

Şahin, bakanlık bünyesindeki Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün çok önemli genel müdürlük olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddetle ilgili üçüncü sayfa haberlerini gördüklerinde radikal tedbirler almak durumunda kaldıklarını anlatan Şahin, "Bakanlığımız bu konu radikal kararlar aldığında, sadece kadın ve şiddetle örtüşen bir bakanlık gibi algılandı. Ancak baktığınızda ne kadar büyük bir çatı altında ve ne kadar büyük bir hizmet veriyor" dedi.

Şahin, kadının yaşam hakkı söz konusu ise koruyucu tedbirleri hayata geçirmeleri gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Aslında biz güvenlik butonu filan kullanmak istemiyoruz. Şiddet hiç istemiyoruz. Kadına ve aileye yönelik şiddeti bir arada tutan bir anlayışı istemiyoruz. O yüzden biz kız çocuklarının okutulması, sağlıkta dönüşümü, kadınımızın ekonomik olarak sosyal ve kültürel hayatın içerisinde olması ve erkeklerle beraber hayatı paylaşmasını çok önemsiyoruz. Sayın Başbakanımız insani ve vicdanı olarak hiçbir noktada şiddeti kabul edemeyeceğimizi, insafsızlık, hatta bunun bir alçaklık olduğunu söyledi. Kadın meselesinde biz yalnızca şiddetle mücadelenin değil, onu önleyecek tedbirleri almaya devam ediyoruz."

Engelliler ve yaşlılarla da ilgili verilen hizmetleri de aktaran Bakan Şahin, toplantının ardından Adana Kız Teknik Eğitim Olgunlaşma Enstitüsü'nün el sanatlarının sergilendiği müzeyi gezdi.

Muhabir: Ali Güreli

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler