Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören düzenlemeye göre; milletvekili ve belediye başkan adayları ile seçime katılacak siyasi partilerin her biri, seçimlerde yapacakları harcamalarda şeffaflık ve denetimin sağlanması amacıyla "seçim hesabı" adı altında bir banka hesabı açtıracak.
Tüzel kişiler, seçimlerde kullanılmak amacıyla adaylara belirlenen sınırlar dışında bağışta bulunamayacak.Milletvekili ve belediye başkan adayları, kendi seçim çevrelerinde kayıtlı her bir seçmen için 500 Kuruştan fazla seçim harcaması yapamayacak. Siyasi partilerin genel merkez, il ve ilçe teşkilatlarınca açılacak seçim
hesapları YSK; milletvekili ve belediye başkan adayları adına açılan seçim hesapları yetkili il ve ilçe seçim kurullarınca incelenip denetlenecek.
Harcama sınırını aşan adaylar hakkında seçim tutanağının iptaline karar verilebilecek. Milletvekilleri için ise TBMM'de, Anayasa gereğince milletvekilliğinin
düşürülmesine karar verilmesi söz konusu olacak.Siyasi partilerin seçim hesaplarında aykırılık tespit edilmesi halinde, YSK tarafından tespit edilen bu miktar kadar parti malvarlığı, Hazineye irat kaydedilecek.
"Siyasi Etik Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Taslağı"nda, açıklık, saydamlık, hesap verilebilirlik, tarafsızlık, dürüstlük ve objektiflik ilkelerini etkili bir biçimde uygulamak suretiyle siyaset kurumuna duyulan güveni artırmak amacıyla TBMM'de "Siyasi Etik Komisyonu" kurulması öngörülüyor.
Komisyon, resen veya başvuru üzerine, milletvekilleri ve dışarıdan atanmış Bakanlar Kurulu üyelerinin, siyasi etik kuralları ve diğer kanunlarda yer alan ilkelere riayet edip etmediğinin incelenmesi, araştırılması ve değerlendirilmesiyle görevli olacak.
Taslakta, milletvekilleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri açısından, yaptıkları işlerle bağdaşmayan işleri de düzenleniyor. Buna göre milletvekilleri, TBMM üyesi olmaktan kaynaklanan konum ve yetkilerini kendilerine menfaat sağlamak amacıyla kullanamayacak. Kooperatiflerde yöneticilik ve deneticilik yapamayacak, kamu kesimiyle hiçbir ihale ve taahhüt ilişkisine giremeyecek, özelleştirme kapsamında hiçbir işleme taraf olamayacak, kamuya açık olmayan devlet bilgilerini özel çıkarı için kullanamayacak.
Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanununda önemli değişiklikler öngören taslakta, mal bildiriminde bulunması zorunlu kişilerin kapsamı genişletiliyor.Mahkemelerce usulüne göre atanmış bilirkişiler, siyasi parti genel merkez yönetim ve denetim kurulu üyeleri, radyo, televizyon ve benzeri kitle iletişim
araçlarının pay sahibi gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile sorumlu müdürler de kapsama alınıyor.
Taslakta, mal bildiriminde gizlilik ilkesi kaldırılarak, açıklık esas alınıyor.
AA