HABER

AK Partili Gül: 15 Temmuz bizim için çok önemli bir motivasyon aracıdır

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, "15 Temmuz bizim için çok önemli bir motivasyon aracıdır" dedi.

AK Partili Gül: 15 Temmuz bizim için çok önemli bir motivasyon aracıdır

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kültür Sohbetleri etkinliğine katılan AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, hükümet sisteminin Türkiye'de çok partili siyasete geçişten itibaren tartışılageldiğini söyledi.

Hükümet sisteminin, ülkenin siyasi ihtiyaçları ve yaşanmışlıkları göz önüne alınarak belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Gül, darbe sonucu yapılan anayasaların, darbecilerin istekleri doğrultusunda hazırlandığını, bu nedenle yeterince verimli olamadığını belirtti.

"DEVE Mİ, KUŞ MU NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN BİR SİSTEM VAR"

Ülkelerin hükümet sistemlerini seçerken, kendi yönetim ihtiyaçları ve siyasi tecrübeleriyle hareket ettiğini vurgulayan Gül, "Türkiye'deki parlamenter sistemin, ne kadar parlamenter sisteme uyum gösterdiği de ayrı bir tartışma konusudur. Türkiye'de uygulanan sistemin, anayasadaki uygulamanın, bir parlamenter sistemden oldukça uzak olduğunu da söylemek mümkün. Şu anda Türkiye'de parlamenter sistemden sapılmış, melez, deve mi, kuş mu ne olduğu belli olmayan bir sistem var" diye konuştu.

"AK PARTİ ÇOK ÖNEMLİ BİR REFORMLA BU ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ GETİRİYOR"

Gül, "15 Temmuz bizim için çok önemli bir motivasyon aracıdır. O dönemde, darbeye karşı milletin, demokrasiyi, cumhuriyeti, devleti korumaya yönelik bir karşı darbesi oldu. Anayasayı yapmak, bir daha buna benzer olaylar yaşanmaması amacıyla çok önemli bir süreçtir" ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğinin hükümet kurmada, hükümeti denetlemede, yasama ya da bürokratik birtakım mekanizmalara değil, doğrudan millete tanınan ve egemenliği millete veren bir düzenleme olduğunu aktaran Gül, "(Menderes'ler çıkmasın, Özal'lar çıkmasın, Erdoğan gibi bir siyasi aktör bu ülkeye gelmesin, biz yine Meclisten bu işi bir şekilde hallederiz) yaklaşımı var. İşte bu yaklaşıma karşı AK Parti çok önemli bir reformla bu anayasa değişikliğini getiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

"KENAN EVREN'E GÖRE DİKİLEN BİR ELBİSE"

Mevcut hükümet sisteminde cumhurbaşkanını vesayetin merkezi olarak gören bir anlayış olduğunu dile getiren Gül, "Kenan Evren'e göre dikilen bir elbise. Eğer Kenan Evren 'ben başbakan olmak istiyorum' deseydi, muhtemelen cumhurbaşkanlığı daha farklı şekilde yapılandırılır, başbakanlık güçlendirilir, daha farklı bir yapı olabilirdi" dedi.

"TERCİHTEN ÖTE ZORUNLULUK"

Abdulhamit Gül, iki başlı bir sistem bulunduğunu belirterek, "Bir yürütme var. Başbakan da seçimle geliyor, güçlü meşruiyeti var. Cumhurbaşkanı da seçimle geliyor, güçlü meşruiyeti var. Bir arabanın iki direksiyonu, iki şoförü var. Şoförler şimdi uyumlu, herkes düz bir şekilde gidiyor. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız beraber gidiyor. Ancak biz burada, bu sıkıntı giderilmezse ileride Türkiye'ye çok acı faturaları olabilir diye bu değişikliğin yapılmasının, bir tercihten öte zorunluluk olduğunu söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

"KALDI Kİ STATİK DEĞİLDİR, ALLAH'IN EMRİ DEĞİLDİR"

Son dönemde "AK Parti kendi yargısını oluşturuyor" şeklinde bir iddiayla karşılaştıklarına işaret eden Gül, "Neden? Cumhurbaşkanımız aday olacak, seçilecek, partinin başına geçecek, milletvekillerini belirleyecek. Yani bu meseleyi muhalefete, kişiselleştirmeden sistemi konuşma tartışma yönünde bir şeye maalesef çekemedik. Bu kendi refleksleri. Anayasa dediğiniz, 100- 200 yıl sonrasını da 10-20 yıl sonrasını da dizayn eden bir metindir. Kaldı ki statik değildir, Allah'ın emri değildir. Her zaman ihtiyaçlara göre değiştirilmesi mümkün olan bir metindir." diye konuştu.

Konuşmasının ardından TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Gül'e plaket takdim etti.

(AA)

En Çok Aranan Haberler