Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, komisyon çalışmalarının haziran sonuna kadar devam edeceğini belirterek, “O andaki durumu Meclis Başkanımız siyasi partilerin genel başkanlarına götürecek.” dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplantısı sona erdi. Toplantı çıkışında açıklamalarda bulunan AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, haziran sonuna kadar çalışmaların devam edeceğini söyledi.
Bir gazetecinin, 'Haziran sonunda bir metin ortaya çıkmış olursa ya da olmazsa?' şeklindeki sorusuna Şahin, “O andaki durumu Meclis Başkanımız siyasi partilerin genel başkanlarına götürecek.” karşılığını verdi. 'Yani liderler turu mu olacak?' sorusuna Şahin, “Evet” cevabını verdi.
MHP’Lİ BAL: 1 TEMMUZ’DA ÇALIŞMALAR BİTMEMİŞSE MUTLU OLMAYAN PARTİ ÇALIŞMALARDAN ÇEKİLİR
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun görevinin ancak iki şekilde sonlandırılabileceğini kaydetti. Bal, bunları şöyle açıkladı: “Bunlardan birincisi Anayasa değişikliği Meclis’te tamamlanır, Komisyon’un işi bitmiş olur. İkincisi herhangi bir parti komisyon çalışmalarından çekilir, bu şekilde komisyonun görevi sona erer. Dolayısı ile son iki toplantıda tamam mı devam mı şeklinde bir karar alınacaktır gibi düşünceler yanlış düşüncelerdir.”
Bugünkü toplantıda, Komisyonun çalışmalarını iki bölüm halinde sürdürme kararı aldığını ifade eden Bal, “Milletvekillerinden müteşekkil Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını temel hak ve hürriyetler bölümünde devam ettirecektir. Danışmanlarımız da milletvekillerimizden müteşekkil komisyon üyelerine hazırlık olmak üzere, uzlaşma alanlarını arayıp bulacaklardır.” ifadesini kullandı. 1 Temmuz tarihine gelindiğinde bu çalışmaların değerlendirileceğini kaydeden Bal, “Komisyon o tarihte bir karar alacaktır.” şeklinde konuştu.
Liderler turuna çıkılıp çıkılmayacağı konusunun da değerlendirildiğini söyleyen Bal, “Net bir karar verilmedi.” dedi. Tarih dayatmasının AK Parti dahil hiçbir parti tarafından yapılamayacağını kaydeden Bal, “Eğer 1 Temmuz tarihinde çalışmalar bitmemişse, bundan mutlu olmayan, memnun olmayan parti çalışmalardan çekilir.” ifadesini kullandı.
AK PARTİLİ İYİMAYA: HAZİRAN’DAN SONRA KOMİSYONUN FİİLEN DEVAM ETMESİ MÜMKÜN DEĞİL
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, “Bu ek süre bir masa arayışı değil, anayasa arayışı olmalı. İradenin net şekilde ortaya konması halinde Anayasa taslağının üretilebileceğini, yeni bir anayasanın millete sunulabileceğini düşünüyorum.” diye konuştu. Haziran’dan sonra komisyonun fiilen devam etmesinin mümkün olmadığını ifade eden İyimaya, “Milleti fazladan aldatmaya hakkımız yok.” dedi. Ciddi bir çalışmanın olması halinde taslağın haziran ayının ortasında üretilebileceği yönünde mutabık kalındığını belirten İyimaya, “Ondan sonra çalışmaya devama, o kadar süre içinde üretilemeyenin bu süre içinde üretilmesini imkansız görüyorum.” ifadesini kullandı.
'Liderler turu söz konusu mu?' sorusu üzerine İyimaya, “Haziran ayı içerisinde ortaya çıkacak üretimin, taslağın yapısına bakılarak bu olabilir diyebiliyorsak, uzlaşılamayan birkaç konu noktasında liderlere başvurulabilir.” açıklamasında bulundu.
CHP KONYA MİLLETVEKİLİ KART: HAZİRAN SONUNDA YENİ BİR DEĞERLENDİRME YAPILACAK
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Taslak yazımı çalışmaları konusunda yasama yılı sonuna kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. CHP adına söylüyorum, olabildiğince daha çok maddeyi içeren taslağın ortaya çıkması gayreti içinde olacağız. Haziran ayı sonunda yine yeni bir değerlendirme yapılacak. Protokol hükümleri çerçevesinde yapılacak yeni değerlendirmenin sonucunda, pekala liderler görüşmesi söz konusu olabilir, bu çerçevede çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.
İktidarın, üçüncü aşamaya geçmek için taslak metnin tamamında mutabakat sağlanması gibi bir şartı ortaya koyduğunu kaydeden Kart, “Böyle bir şart söz konusu değil. Bundan sonraki aşamaya geçmek için mutabık kalınan maddelerin yanında, mutabık kalınmayan maddeler yönünden de kamuoyunun bilgisine sunulması söz konusu olacak. Kamuoyunun görüşleri alacak, gruplar kendilerini yeniden değerlendirecekler.” dedi.
Fırsatçı bir yaklaşım içinde olmadıklarını dile getiren Kart, “Yani o komisyon çalışmalarının tamamen tıkandığı, hiçbir şekilde üretimin olmadığı noktasına gelindiği takdirde yetkili organlar bu durumu müzakere edecektir. O aşamada o komisyon çalışmalarının verimli olacağı kanısı olduğu takdirde biz yine orada durmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
BDP’Lİ TAN: KAMUOYUNA SON DURUM DEKLARE EDİLECEK
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Uzlaşma Komisyonu’nun maddeler üzerindeki müzakeresinin bittiğini ifade ederek, “180 civarında madde görüşüldü. Bunların 40’ında ittifak var, 140’ında yok. Ama bu 140 maddenin bazılarında çok ufak nüanslar var üzerinde ittifak edilmeyen. Bir komisyon bunlar üzerinde çalışacak. Bir komisyon da ana dilde eğitim, başkanlık sistemi, Diyanet İşleri'nin durumu, bölgesel yönetimler gibi temel konuları tekrar ele alınacak. Bunlar çıktıktan sonra kamuoyuna son durum deklare edilecek.” dedi.
Haziran sonuna kadar yapılacak bu tartışmaların uzun uzadıya olmayacağını kaydeden Tan, “Çünkü bundan önce uzun uzun görüşülmüş. Son kez bir durum tespiti yapılması şeklinde değerlendirilebilir. Eğer toplu bir uzlaşma varsa sorun yok; anlaşmazlıklar devam ediyorsa bu tablo kamuoyuna ve siyasi liderlere takdim edilecek. Kararı kamuoyu ve siyasi partilerin liderleri veya yönetim kadroları verecek." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz