YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Partili Şentop: Mutabakat Sağlayamadığımız Konuları Referanduma Götürebiliriz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yeni anayasa çalışmalarında uzlaşma komisyonunda mutabakat sağlanmadığı takdirde,...

AK Partili Şentop: Mutabakat Sağlayamadığımız Konuları Referanduma Götürebiliriz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yeni anayasa çalışmalarında uzlaşma komisyonunda mutabakat sağlanmadığı takdirde, yeni anayasa çalışmalarının sonuçlanmayacağını söyledi. Bu konuda düşüncesini paylaşan Şentop, şu teklifte bulundu: "Diyelim ki 110 maddelik anayasa diyoruz. Bunun 90 maddesinde mutabakat sağlanmış bunu bir kenara koyalım. Mutabakat sağlanamayan konular üzerinde de kaç tane paket çıkar. Dört tane parti ayrı ayrı paket çıkartsın, bunları halka soralım. Referandumda hangisi yüzde 50’nin üzerinde oy aldı o paketi, mutabakat sağladıklarımıza ekleyelim. Böylece yeni bir anayasa ortaya koyalım."

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın Ankara Mövenpick Otel'deki Türkiye'de Anayasalar ve Siyaset' başlıklı paneline katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Mustafa Şentop, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktayı anlattı. Şentop, 1982 Anayasası’nda 17 defa değişiklik yapıldığını hatırlatarak, yine de fazla bir değişikliğin söz konusu olmadığını çünkü, zihnin aynı olduğunu bildirdi. 82 Anayasası'nda ‘sözüne ve ruhuna sadakatle anlaşılır ve uygulanır dendiğini vurgulayan Şentop, ‘Sözünü biliyoruz evet var, ruhunu kim biliyor. Bunu da ruh çağırıcıları biliyor. Bazı kanunların da anayasa aykırı olduğu için iptal olduğu veya ruhun farklı yorumladığını görebiliyoruz. İşte 367 meselesinde olduğu gibi. Orada ruhu çağırıyorlar, Özal aday, Demirel aday, Sezer aday sorun yok. Abdullah Gül aday ruh o zaman farklı telkinde bulunuyor. O zaman 367 çıkıyor mahkemeden.” diye konuştu.

Uzlaşma Komisyonu’nun mutabakat aramasını da değerlendiren Şentop, ilk denenmesi gereken yollardan biri olduğu için mutabakat ile çözümün seçildiğini anlattı. Buna yapılacak eleştirilere de cevap verebileceğinin altını çizen Şentop, uzlaşma dışında, çoğunluk yada nitelikli çoğunluk denemeyeceğini söyledi.

"TOPLAM 48 MADDE YAZILDI"

Komisyonun çalışmaları hakkında da bilgi veren Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağustos ayına kadar yaklaşık 25 madde kaleme alabilmiştik. Eylül ayı içerisinde 15 günde 18 madde yazdık. Şuan itibari ile 48 madde yazıldı. Tabi bu maddelerin hepsinin mutabakatla yazıldığını söylemek yanlış olur. Bunlardan 18 tanesi tam mutabakatla yazılmış. Geri kalanlarda ise partilerin görüş ayrılıkları var. Bu farklıları da parantez içerisinde falan parti şu fırkaya karşı çıkıyor yazıyoruz. Ben bu parantezlerinde kalkabileceğini düşünüyorum.”

"ARALIK SONUNA KADAR BİTEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Şentop, kendisinin 4 temel alanda 5-6 maddede problem yaşanabileceğini vurgulayarak; başlangıç kısmı, vatandaşlık kavramı, din hürriyeti ve anadilde eğitim olarak sıraladı. Bu alanlarda kendi partilerinin görüşlerini ve diğer partilerin görüşlerini anlatan Şentop, burada asıl sıkıntının partilerin yeni anayasa hazırlıksız olmaları olduğunu belirtti. Parantezlerin çok olduğunu aktaran Şentop, bu çalışmaların Aralık sonuna kadar biteceğine inandığını sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE'DE ŞUAN ZATEN YARI BAŞKANLIK VAR"

Başkanlık Sistemi tekliflerine de değinen Şentop, muhalefet partilerinin tutumlarının anlaşılmaz olduğunu, sistemin değiştiğini savunduklarını kaydetti. Şentop, Türkiye’nin aslında 2007’de Cumhurbaşakanı’nı halk oyu ile seçmesinin ardından yarı başkanlık sistemine geçtiğini dile getirdi. Şentop, belki Fransa’daki gibi değil ama İzlanda ve Avusturya’daki gibi yarı başkanlığa geçildiğini söyledi.

Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Sacit Adalı’nın yeni anayasada tam mutabakat aranması halinde umudunun azaldığını söylemesi üzerine de Şentop, şöyle konuştu: “Bütünüyle mutabakat sağlanmaması komisyonun çalışmalarına engel değil. Mutabakat sağlanamayan konularla ilgili ayrı görüşmeler yapılabilir. Bu da olmadığı takdirde benim şahsi bir önerim var. Mutabık kaldığımız hususları kabul edelim. Diyelim ki 110 maddelik anayasa diyoruz. Bunun 90 maddesinde mutabakat sağlanmış bunu bir kenara koyalım. Mutabakat sağlanamayan konular üzerinde de kaç tane paket çıkar. Dört tane parti ayrı ayrı paket çıkartsın, bunları halka soralım. Referandumda hangisi yüzde 50’nin üzerinde oy aldı o paketi, mutabakat sağladıklarımıza ekleyelim. Böylece yeni bir anayasa ortaya çıksın.”

"2015'TEN SONRA CHP VE MHP BAŞKANLIK SİSTEMİNİ DAHA ÇOK İSTEYECEKTİR"

Şentop, CHP ve MHP’nin Başkanlık Sistemi’ne karşı çıkmalarının nedenin kendi partilerinde siyaset yapan insanların bir daha hükümet olamayacakları korkusunun yattığını vurguladı. Türkiye’deki tablonun onları ümitsizliğe düşürdüğünü dile getiren Şentop, bunu 2002-2007 ve 2011 seçimlerinde AK Parti’nin oylarını yükselterek gelmesi ile açıkladı. Şentop, 2015 seçimlerinde de AK Parti’nin tekrar oylarını yükselterek geleceğini bildirerek, CHP ve MHP’nin 2015’ten sonra Başkanlık Sistemi’ni kendilerinden çok isteyeceğini iddia etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler