HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Partili vekillerden Diyanet'e eleştiri

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, 1976 yılından bu yana faaliyet gösteren yurtdışı teşkilatını yasal dayanağa kavuşturmayı amaçlayan kanun teklifi benimsendi.

AK Partili vekillerden Diyanet'e eleştiri

Yeni düzenlemeye göre, diyanet mensuplarının yurtdışı görev süresi 3 yılla sınırlı olacak. Bu süre, hizmetin gerektirdiği durumlarda başbakan veya ilgili bakanın imzasıyla 1 yıl uzatılabilecek. Aynı unvanlılar, yurtdışı görevlere en fazla 2 kez atanabilecek. Yurtdışı kadrolara atanacaklarda 4 yıllık dini yüksek öğrenim veren fakülte veya yüksekokul mezunu ve Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı'ndan en az (C) düzeyinde belgeye sahip olma zorunluluğu aranacak. Türk Cumhuriyetleri ve Türk lehçelerinin konuşulduğu yerlerde görev yapacaklarda ise Arapça'dan en az (C) düzeyinde belge alma şartı istenecek.

"NEDEN ŞİMDİYE KADAR BİR PLANLAMA YAPMAMIŞLARDIR"

1976 yılında kurulduğu bildirilen Diyanet yurtdışı teşkilatı o dönemde yaşanan hukuki tartışmalardan sonra, ilgili kanunun, Anayasa Mahkemesi tarafından usul yönünden bozulmuştu. AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan, teklifi eleştirerek, "Bu kanun teklifi, 3-5 ilahiyat profesörünün yurtdışına çıkması için hazırlanmış. Ben ilk kez partimden gelen bir kanun teklifini kabul etmeyeceğim. 80 bin kişinin çalıştığı teşkilatta yurtdışına gidecek kimse yok mu?" diye sordu.
AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz da Diyanet İşleri Başkanı ve yardımcılarının akademisyen olduğunu ifade ederek, "Neden şimdiye kadar personeline dil öğretmemişler ve bir planlama yapmamışlardır?" diye sorarken, "Biz onlardan şimdiye kadar hiçbir siyasi talepte bulunmadık. Onlar rahat çalışsın diye hiçbir şeye karışmadık ama arkadaşlarımız maalesef işleri yapamamışlardır" ifadelerini kullandı.

İHA

En Çok Aranan Haberler