Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde toplanan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sona erdi. Toplantının ardından AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik açıkladı.
AK PARTİ'NİN İSİM BABASI
Kahraman, kendisi için hazırlanan belgeselde partinin kuruluş aşamasında adının AK Parti olmasının da kendisinin önerdiğini, Tayyip Erdoğan’ın aklında ise başka bir ismin olduğunu kaydetmişti. İsmail Kahraman belgeselde şunları söylemişti: “Tayyip Bey’e “Bak, ‘Adalet ve Kalkınma’ güzel bir isim. Bir kuş iki kanatla uçar. Bunu koyalım.” dedim. Tayyip Bey’in aklında bir başka isim vardı, teklif edilmişti: ‘YAP, Yeniden Atılım Partisi.’ Bana ‘Bak YAP diye aksiyon var, “yeniden atılım” çıkışı var” demişti. ‘Bakın, ak, beyazlık, aklık var’ diye yanıt vermiştim. Neticede AK Parti ismi bana aittir.”
İsmail Kahraman Kimdir?
1940 yılında Rize İkizdere'de doğdu, ilk ve ortaöğrenimini Karabük 'te tamamladı. Liseyi ailece yerleştikleri İstanbul'da, Haydarpaşa Lisesi' nde okudu, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Üniversitedeki öğrencilik yıllarında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyeti'nde başkanlık yaptı. Millî Türk Talebe Birliği'nin 48. dönem genel başkanlığını yaptı. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında hizmetlerde bulundu. 1974 yılında Çalışma Bakanlığı, bakan müşaviri oldu. 29 Mayıs 1985'de kurulan Birlik Vakfı'nda kurucu üye ve mütevelli heyet başkanı oldu. 21 Aralık 1994'de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın(TGTV) kurucu üyeliğini ve mütevelli heyet başkanlığını yaptı. Sanayi ve ticaret kuruluşlarında, icra kurulu ve idare meclisi başkanlığı yaptı. 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20. ve 21. dönemlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde İstanbul milletvekili olarak yer aldı. Her iki dönemde de Meclis Grup Başkan Vekilliği yaptı. TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 1996-1997 yılları arasında 54. Refah- Yol Hükümeti'nde Kültür Bakanı olarak görev yaptı, İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfı Yüksek istişare Kurulu üyesi ve İlim Yayma Vakfı kurucu üyesidir. İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliği ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu başkanlığını sürdürmektedir.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapmaktadır. Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak seçimleri kazandı.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
Ömer Çelik'in açıklamasından satır başları şöyle:
Fransız halkına bir kez daha başsağlığı diliyoruz. Saldırı bütün insanlığa yapılmıştır. Aynı şekilde dün Almanya'da maçlar iptal edildi. Bugün İngiltere'de alarm verildi. Bu olaylar Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki tezlerini doğruluyor. Bütün bunlar aslında Türkiye'nin mücadelesinin ne kadar büyük bir mücadele olduğunu gösteriyor.
Geniş bir istişare yapıldı, bir değerlendirme yapıldı. AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı sayın İsmail Kahraman'dır.
Yine önümüzdeki dönemle olarak çeşitli değerlendirmeler yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız hükümeti kurma görevini Başbakanımız'a verdiler. Sayın Başbakanımız çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar bütün çalışmalar kendi rutini içerisinde yürümektedir.
TÜRKİYE BİR TAMPON BÖLGE, TOPLAMA KAMPI DEĞİLDİR
Mesele sadece Suriye ise bu çok vizyoner bir yaklaşım olmaz. Türkiye kimsenin güvenlik için tampon bölgesi değildir. Türkiye bir toplama kampı değildir. Sığınmacılara karşı fasıl yaklaşımı yanlış olur.
DOST ÇEMBERİ SÖZÜ...
'Dost çemberi' sözü ikinci dünya savaşı yıllarındaki hayat çemberi sözünü hatırlatıyor ve çok tehlikeli. çok tehlikeli bir kavramı çağrıştırabilir. Türkiye kimsenin refahı, güvenliği için tampon değildir.
Türkiye Avrupa güvenliğinin bir protezi değildir. Türkiye AB ilişkilerinin canlandırılmasını mülteci meselesine indirgiyorlarsa bu da yanlıştır. Sığınmacılara karşı fasıl yaklaşımı yanlış olur.
HERKESE KARŞI KRİTER NEYSE...
Çok net ve açık söylüyoruz. Avrupa Birliği'nin kriterleri neyse Türkiye için de o kriterler dikkate alınmalıdır. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerini Kıbrıs'la, mültecilerle diğer meselelerle değerlendirmek çok indirgemeci yaklaşımlar olur. O 'dost çemberi' kavramını kimse kullanmamalıdır. Türkiye ve Avrupa Birliği'nden başlıyorsa Türkiye, üye devletler gibi eşit bir konumdadır.
YPG MESAJI
Bir terör örgütüyle mücadele ederken başka bir terör örgütüne yardım etmek doğru değildir. YPG Türkiye için bir terör örgütüdür. Türkiye’nin terörle mücadele çizgisi bellidir. DAEŞ’in sınırda etkinliğine müsamaha göstermeyiz. Geçmişte yapılan hatalar müttefiklerimiz tarafından Suriye’de yapılmamalıdır.
TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİNDE KARA HAREKATI YOK
Kerry'nin açıklamasından Türkiye ile ABD yeni bir kara harekatı yapacakmış gibi bir yorum çıkıyor. Böyle bir şey yok. Şu aşamada Türkiye'nin gündeminde bir kara harekatı yok... Sınırımızda terör örgütü istemiyoruz . Sınırımızda DEAŞ'a karşı da YPG'ye karşı da bir tehdit unsuru görürsek gereğini yaparız. Ancak şu anda bir kara harekatından bahsetmek doğru değil. Suriye'de çözüm olmadıkça orayı Afganistan'a çevirirler. DAEŞ'in ideolojik olarak geriletilmesi lazım bu da siyasal çözümle olur.
MİLLİ MAÇ SIRASINDAKİ PROTESTO
Türkiye ile Yunanistan arasında milli maçta saygı duruşu sırasında yapılan protestoyu doğru bulmuyoruz. Vatandaşlar bir tepki gösterecekse de saygı duruşunun bitmesi gerekir. Bu tip büyük alanlarda vatandaşlarımızın birbirine karşı slogan atmasını doğru bulmuyoruz. O sıradaki saygı duruşuna gereken hassasiyetin gösterilmesini arzu ederiz.