Manisa’nın Salihli ilçesinde AK Parti AR-GE Başkanlığı tarafından organize edilen Siyaset Akademisi'nin ilk konuğu, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mercanlı oldu.
AK Parti İlçe Lokali'nde gerçekleştirilen Siyaset Akademisi’ne, Salihli İlçe Başkanı Hüsnü Tuğrul, yürütme ve yönetim kurulu üyeleri, İl Genel ve belediye meclis üyeleri, gençlik ve kadın kolları üyeleri katıldı.
Siyaset Akademisi’nin ilk sunumunu gerçekleştiren Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı yardımcısı Doç. Dr. Hasan Murat Mercanlı, Türkiye’de Enerji sektörünün genel görünümünü ele aldı.
Bakanlığın çalışmalarını 5 ana başlık altında dile getiren Mercanlı, şöyle konuştu: “Döviz bağımlılığının en alt düzeye indirilmesi, kaynak çeşitliliğine yerli ve yenilenebilir kaynaklara önem verilmesi, çevre üzerindeki etkenlerin en aza indirilmesi, enerjinin verimli üretilmesi ve kullanılması, serbest piyasaya geçiş. Bu ana unsurlar üzerinden bakanlığımız çalışmalarını yapmaktadır. Türkiye’de son dönemlerde 4 bin metre petrol ve maden aramak için sondaj çalışması yapıldı ama yeterli rezerv bulunamadı. Bunun içinde yerli kaynaklarımızı değerlendirmeye aldık. Rüzgar ve maden kömürü enerjisi üzerinde yoğun çalışmalarımız var. Enerjide yapacağımız iş dışa bağımlılığımızı aza indirip ve enerjinin verimli üretilip tasarruflu kullanılmasını sağlamalıyız. Enerji üretiminde Türkiye yüzde 74 oranında dışa bağımlıdır. Kullanılan doğalgazın yüzde 98’i, petrolün yüzde 92’si, kömürün yüzde 27’si ithal edilmektedir. Türkiye’nin toplam 20 bin megawatt enerjiye ihtiyacı vardır. Türkiye’de üç adet nükleer santral yapımına karar verildi. Bu santrallerden birincisi Mersin Akkuyu’ya, ikincisi Sinop’a yapılacak. Üçüncüsünün ise henüz yeri tespit edilmedi. Yer tespiti için çalışmalar devam etmektedir.”
Toplantı öncesinde Salihli’nin elektrik sorunlarını masaya yatırdıklarını belirten Mercanlı, “Salihli’nin köylerindeki elektrik sorunlarına çözüm getireceğiz. Salihli’de enerjinin en asgari düzeyde kullanıldığı dönemde dahi elektrik ihtiyacının yeterli olmadığını tespit ettik. Nehir tipi barajdan üretilen enerji ihtiyacı sadece sulama sezonunda elektrik üretimi yapılarak karşılanabiliyor. Bu nedenle Salihli’nin doğalgaz ve maden kömürünün oluşturduğu bir termik santrale ihtiyacı vardır. Her şeyden önce Salihli’nin doğalgazı isteyip istemediğini tespit etmeliyiz. Bunun içinde gerekli analizler yapılmalıdır. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden bir ekip gönderip, Salihli’de jeotermal ve doğalgaz konularında gerekli araştırmayı yapmasını sağlayacağız” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz