HABER

AK Parti'ye şubat şoku

Konsensus araştırma şirketini yaptığı araştırmaya göre şubat ayında AK Parti ve CHP'nin oy oranlarında düşüş yaşandı.

AK Parti'ye şubat şoku

Konsensus’un Habertürk için yaptığı ve halkın nabzını tutan ‘Türkiye Gündemi-Şubat 2011’ araştırması sonuçlandı. Şubat ayı sonuçlarına göre AK Parti’nin oyları bir önceki aya oranla 3.2 puan düşerek yüzde 46.4’e geriledi. CHP’de yüzde 1’lik bir düşüş yaşandı ve oy oranı yüzde 25.8’de kaldı. MHP ise çıkışta. Oylarını 2.5 puan artıran MHP seçimlere 3 ay kala oy oranını yüzde 13.6’ya taşıdı.

12 Haziran’da gerçekleşecek olan genel seçimlere 3 ay kala Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin HABERTÜRK için yaptığı araştırmanın sonuçları belli oldu.
Konsensus, “Türkiye GündemiŞubat 2011’’ başlıklı anket çalışması için 4-10 Mart tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel, hem de kırsal kesimlerinde, seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip 18 yaş üstü 735’i erkek, 765’i kadın toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. 18 yaş üstü kişilerle görüşme nedeni ise bu yaş grubundaki gençlerin 2011 genel seçimlerinde oy kullanabilecek olmaları gösterildi.

MHP yükselişe geçti
Peki bu pazar bir genel milletvekilliği seçimi yapılsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak? İşte halkın nabzını tutan Konsensus’un merakla beklenen seçim sonuçları... Şubat ayında, AK Parti’nin oylarında 3.2 puanlık bir düşüş yaşandı ve oy oranı yüzde 46.4’e geriledi. CHP’nin oyları da geçen aya oranla bir puan düştü ve yüzde 25.8’de kaldı. MHP şubat ayında oy oranını artırdı. Geçen aya göre oy oranını 2.5 puan artıran MHP oylarını yüzde 13.6’ya yükseltti. Saadet Partisi de MHP gibi oylarını artırdı. SP’nin oylarında geçen aya oranla 1.4 puanlık bir artış gözlemlendi.

AK Parti’ye en çok oy kırsal kesimden
Peki kent ve kırsal kesim göz önünde bulundurulduğunda partilerdeki oy dağılımı nasıl bir tablo ortaya koyuyor?

_

İşte Konsensus’un araştırmasına göre partilerin kent ve kır ayrımına göre oy oranları..._

İşsizlik zirvede eğitim terörü geçti
Ankete katılanlara yöneltilen en dikkat çekici soruların başında “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?’’ geliyordu. Aylardır değişmeyen ilk üç sorun yine karşımıza çıktı. Geçen aya oranla 7.4 puan gerileyen işsizlik zirvede yer alırken, bu kez eğitim sorunu, terörü geçti.

Erdoğan’ın siyasi performansı düştü ama yine de zirvede
‘Şu an Meclis’te bulunan siyasi parti liderlerinin performans memnuniyet oranları’ sorusuna verilen yanıtlara göre, siyasi performans sıralamasında zirvede aylardır olduğu gibi yine AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor.

Geçen aya göre oy oranı 1.8 puan düşmesine rağmen Erdoğan, yüzde 48.5 ile birinci sıradaki yerini korudu. İkinci sırada yer alan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun performans memnuniyet oranı geçen aya göre 4.8 puan artarak yüzde 32.5’e yükseldi. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin siyasi performans memnuniyet oranı da 1.7 puan arttı ve 18.4’e yükseldi.

Şubatta gündem Libya
Halkın nabzını tutan Konsensus’un “Türkiye Gündemi-Şubat 2011’’ başlıklı araştırmasında ankete katılanlara göre şubat ayı gündemine Libya’da çıkan olaylar damgasını vurdu. Araştırmada, “Şubat ayında Türkiye gündemini belirleyen en önemli olaylar hangileridir?’’ sorusu yöneltildi. Buna göre şubat ayında gündemin ilk sırasında yüzde 49.9 ile ‘Libya’da çıkan olaylar’ yer aldı. İkinci gündem maddesi ise yüzde 39.2 ile ‘Libya’daki Türklerin tahliyesi’ oldu. Ankete katılanlar üçüncü gündem maddesi olarak yüzde 35.6 ile ‘Mısır’da çıkan olaylar’ı gösterdi.

Libya’daki tahliyelerde başarılıydık
Şubat ayı gündemine damgasını vuran olaylardan biri de Libya’daki Türk vatandaşlarının tahliyesi konusuydu. Peki Türkiye, Libya’daki Türk vatandaşlarının tahliyesinde başarılı mıydı? Bu soruya, “Evet, başarılıydı’’ diyenlerin oranı yüzde 79 çıktı.

Türkiye’nin en beğenilen siyasetçisi Erdoğan
‘Türkiye’nin en beğenilen siyasetçisi’ sıralamasında birincilik koltuğunda oturan AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan, aldığı yüzde 43.6’lık oyla en yakın rakibine 13.2 puan fark attı. İkinci sıradaki CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun beğeni oranı yüzde 30.4; üçüncü sırada yer alan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’in beğeni oranı ise yüzde 23.5 çıktı.

Basın yayın organlarına baskı uygulanıyor
Ankete katılanlara yöneltilen çarpıcı bir soru da şuydu: “Sizce Türkiye’de basın yayın organlarına baskı uygulanıyor mu?’’ Bu soruya cevap verenlerin yüzde 68.9’u “Evet uygulanıyor’’ derken, yüzde 31.1’i “Hayır, uygulanmıyor’’ dedi.

‘Muhalefet kırsala ağırlık vermeli’
Seçimlere üç aydan daha az bir süre kaldı. Konsensus, Habertürk Gazetesi için Türkiye Gündemi Araştırmaları’nın yirmincisini gerçekleştirdi. Bu 20 aylık süreç içerisinde iktidar partisi AK Parti yüzde 37 ile yüzde 49 arasında, anamuhalefet partisi CHP yüzde 22 ile yüzde 31 arasında değişimler gösterdi. MHP’nin oyları ise yüzde 11 ile yüzde 18 arasında değişti. Şubat 2011’e gelindiğinde AK Parti oyları yüzde 46, CHP oyları yüzde 25 ve MHP oyları ise yüzde 14’ler mertebesinde.

Bunlar daha hiçbir partinin milletvekili adayları belirlenmediği bir dönemde ortaya çıkan sonuçlar. Milletvekili isimleri bu seçimde elbette önemli rol oynayacak. Bunun en önemli göstergesi 2009 yerel seçimleriydi. 2009 yerel seçimlerinde AK Parti’nin oylarının yüzde 47’lerden yüzde 38’lere düşmesinin en önemli sebebi belirlediği aday yerel yöneticilerinde önemli yanlışlar yapması; buna karşın muhalefet partilerinin belki de son 25 yılın en doğru yerel yönetici adaylarıyla seçime girmesiydi. Bunun yanı sıra CHP ve MHP kırsal kesimde oy sorunu yaşamakta. Türkiye’nin kırsal kesiminde AK Parti oylarını yüzde 62’lere kadar çıkartırken, CHP’nin kırsal kesim oyu yüzde 19, MHP’nin ise yüzde 9’lar düzeyindedir. Muhalefet partileri oy oranlarını artırmak için kırsal kesim projeleri geliştirmek zorundadır.

En Çok Aranan Haberler