Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Araştırma Destek Programları Başkanı Doç. Dr. Necati Demir, son 5 yılda sadece akademik araştırmalara verilen desteklerde 2.1 milyar liralık bütçeye ulaşıldığını, önceki yıllara göre 38 kat artış olduğunu söyledi.
Demir, Türkiye’de Ar–Ge’ye verilen önemin her geçen gün arttığı belirterek , gayri safi milli hasılada Ar–Ge’ye ayrılan oranın 8 yıl içinde yüzde 0.4’ten 0.85’lere çıktığını anlattı.
Akademik Ar–Ge Destek Programları Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı için Adana'ya gelen Demir, gelişmiş ülkelere paralel olarak hükümetin de araştırma geliştirmeye büyük önem verdiğini etti.
Bütçede Ar–Ge’ye ayrılan oranın aynı şekilde destek veren kuruluşlara da yansıdığını anlatan Doç. Dr. Demir, buradaki en önemli kuruluşlardan birinin de TÜBİTAK olduğunu vurguladı.
Hem sanayiye, hem akademik araştırmalara destek veren hem de bizzat araştırma yapan bir kurum olduklarını dile getiren Demir, “Son 8–10 yılda TÜBİTAK desteklerinde inanılmaz bir artış oldu. Sadece akademik desteklerde son 5 yılda 2.1 milyar liralık bütçeye ulaşıldı. Daha öncekilere göre 38 kat bir artış var.” diye konuştu.
Kurumun destek mekanizmalarını üniversitelerde anlatmak için programlar düzenlediklerini anlatan Demir şöyle devam etti: “Desteklerimizden hocalarımız daha çok yararlansın istiyoruz. Bunun için bazı ipuçları veriyoruz. Projeleri hazırlarken bize sunarken dikkat etmeleri gereken bazı şeyleri anlatıyoruz. Bu kadarda kalmıyoruz bizden destek alan hocalarımızı da konuşturarak yaşadıkları süreci anlattırıyoruz. Bizim temel amacımız üniversitelerle bir araya gelerek bir köprü kurmak. TÜBİTAK’ın ulaşılmaz bir kurum olması değil bilakis üniversitelerle birlikte ortada bir destek ünitesi var, Ar–Ge’ye ayrılmış bir bütçe var, bu konuda destek vermeye hazırız.”
BİLİM İNSANINA VERİLEN DESTEKTE AVRUPA VE AMERİKA'NIN ÖNÜNDEYİZ
Avrupa ve ABD’deki örneklerle karşılaştırıldığında kendilerinin bilimsel desteklerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Demir, bilimsel araştırmalarda destek oranının yüzde 26, kariyer projelerinde yüzde 33, küçük bütçeli projelerde yüzde 43, bilimsel burs destek oranlarının ise yüzde 60 olduğuna dikkat çekti. Bunun yanında Ar–Ge’ye ayrılan bütçe açısından Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya göre alması gereken çok mesafe bulunduğunu, ama bilim insanına verilen destek açısından bu iki kıtanın da önünde yer aldığına işaret etti.
TUBİTAK’a önerilen 4 bine yakın araştırma projelerinden binden fazlasının desteklendiğini hatırlatan Doç. Dr. Demir sözlerini şöyle tamamladı. “Bilim insanı desteklerinde her üç başvurudan ikisi destekleniyor. Bilim insanı projesinden yararlanan bursiyer sayısı 10 bin civarında. 2009 yılında kiriz döneminde Ar–Ge’ye ayrılan bütçenin tamamını kullandık ayrıca ek bütçe verildi. Akademik destekler açısından 500 milyon lira bütçemiz vardı. 2011 yılında 1.570 milyar lira bütçemiz var bunun 380 milyon lirası akademik destek olarak ayrıldı. 2012 bütçesinde yeni onaylandı 2011 yılındaki kadar belirlendi. Desteklerin artmasıyla Türkiye’de bir bilim kültürünün gelişmesi amaçlanıyor. Her yapılan çalışma sonrasında akademik yayınlar, ürünler sanayiye verilen ürünler süreçler var. Türkiye yayın sıralamasında 2009’da dördüncü, 2010 de ikinci sırada yer aldı. Atıf sayıları çok önemlidir bilimsel yayınlarda bu dönemde iki katlık bir artış oldu. Patent tescilleri yaklaşık 6 kat arttı. Bunların hepsi bu tür akademik çalışmaların çıktılarını oluşturan şeyler ama akademik projelerde gerçek bir etkililiğini görmek için 15 yıllık bir süreye ihtiyaç var.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz