Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun, “Uçak yapmak yetmez, bu uçağı uçurabilmeniz için sertifika almanız ve ürettiğiniz uçakları satabilmeniz gerekiyor. Bunun için üstün teknolojik uçak imal etmeniz lazım” dedi.
“Doç. Dr. Bekir Şişman ile Akademik Bakış” programına bu hafta OMÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Tolun konuk oldu. Fakülte bünyesinde şu anda üç bölümün kurulduğunu, bu bölümlerin Uçak Mühendisliği, Meteoroloji Mühendisliği ve Uzay Mühendisliği olduğunu ve önümüzdeki yıl Uçak Mühendisliği Bölümü’ne öğrenci alacakları söyleyen Prof. Dr. Tolun; hedeflerinin hava uzay araçlarını yapabilecek nitelikte insan yetiştirmek, değişen ekonomiye ve iş gücüne katkıda bulunabilecek, kendini yenileyebilen bireyler yetiştirerek kalifiye iş gücü sağlamak olduğunu kaydetti. Ayrıca Prof. Dr. Tolun, Türkiye’den yurt dışına gitmiş çok sayıda uçak mühendisinin bulunduğunu, bu beyin göçünün tersine dönmesi için ciddi projelerin üretilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini, bu nedenle bir diğer hedeflerinin de böyle önemli projeleri gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.
Fakülte binasının Ballıca Kampüsü’nde bulunduğunu ve burada Sivil Havacılık Yüksek Okulu ile birlikte havacılık ortamı oluşturmak istediklerini belirten Prof. Dr. Tolun, bunun için de laboratuvarların inşa edildiğini, bir kütüphane oluşturulduğunu ve bir rüzgar tünelinin de fakülte bünyesine kazandırılacağını açıkladı.
Türkiye’nin uçak sanayinde ve teknolojisinde hızla yol aldığının ancak daha kat edecek epey mesafe olduğunu belirten Prof. Dr. Tolun, “Uçak yapmak yetmez, bu uçağı uçurabilmeniz için EASA (Avrupa Havacılık- Güvenlik Ajansı) ve FAA’dan(Amerika Havacılık Kurumu) sertifika almanız ve ürettiğiniz uçakları satabilmeniz gerekiyor. Bunun için üstün teknolojik uçak imal etmeniz lazım. Aksi halde ürettiğiniz uçaklarla yalnızca Türk hava sahasında uçabilirsiniz” diye konuştu.
Uçak mühendisleri çeşitli hava yolları şirketlerinde, Türk Hava Kuvvetleri’nde, roket sanayinde ve uçak motor bakımı işinde kalifiye eleman olarak istihdam edilebilecek, istedikleri takdirde bilimsel çalışmalar da yapabilecekler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz