YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akademisyenler savcının yasakladığı sempozyum kitaplarını istiyor

Batman Valiliği’nin himayesinde üç yıl önce düzenlenen 1. Uluslararası Batman ve Çevresi Tarihi ve Kültürü...

Batman Valiliği’nin himayesinde üç yıl önce düzenlenen 1. Uluslararası Batman ve Çevresi Tarihi ve Kültürü Sempozyumu'nun sonuç bildirilerinin basıldığı iki ciltlik kitabın dağıtılmaması tepkilere sebep oluyor. 15-17 Nisan 2008 arasındaki sempozyuma ABD, İngiltere, İskoçya, İsrail, Almanya ve İran başta olmak üzere birçok ülkeden, alanlarında saygın, 13’ü yabancı olmak üzere 87 akademisyen katılmıştı. 3,5 aylık çalışma sonucunda 141 başvurunun yapıldığı sempozyumunda, 79 bildiri yayımlandı.
Yayın kurulunu Prof. Dr. Salim Cöhce, Doç. Dr. Ahmet Taşgın ve Öğretim Görevlisi Çetin Çelebi oluştururken bilim kurulunda 23 akademisyen görev aldı. Yayın koordinatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Adnan Çevik’in yaptığı sempozyumun sonuç bildirileri, Batman Valiliği’nce 150 bin liraya iki ciltlik kitap haline getirildi ve 4 bin adet basıldı. Eylül 2009 tarihinde valiliğe teslim edilen kitaplar, iddiaya göre Batman Basın Savcısı tarafından, bazı kelimelerin sakıncalı olduğu gerekçesiyle dağıtılmadı. Kitabın yayın editörü olan Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çevik, bu duruma tepki göstererek, karşılarında muhatap bulamamaktan yakındı. Çevik, Türk Tarih Kurumu (TTK)’nun desteklediği sempozyumun onursal başkanlığını Honorary Chairman'ın yaptığını belirterek, “Büyük emeklerle ilk defa düzenlenen sempozyuma, kısa sürmesine rağmen ilgi de beklenenin üzerindeydi. Yaptığımız değerlendirmede, 74 sonuç bildirisini yayınlama kararı aldık. Basılan kitapların dağıtımı, basın savcısı tarafından engellendi. TTK, savcının incelemelerini reddederek kitapların dağıtımını istedi fakat Batman Valiliği, iki yıldır depoda bekletiyor.” dedi.
TTK'nin desteklediği sempozyumun düzenleme ve bilim kurullarının da dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen bilimadamlarından oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çevik, “Bunlar tarafından hem sunum hem yayına uygun görülen bilimsel makaleler, sakıncalı addedilerek dağıtılmıyor. Bu sorunu çözmek için muhatap bulamıyoruz. Bilimde ne sakınca olabilir ki? Bu sempozyumun ikinci ve üçüncüsünün de düzenlenmesi gerekirdi. Başbakan'ın sürekli bahsettiği bürokratik oligarşi bu olmalı. Üretilen çözümlere bürokratlar ayak uydurmağı sürece Türkiye’de bir şeylerin değişmesi mümkün değil.” şeklinde konuştu. Adnan Çevik, adı terör olaylarıyla gündeme gelen Batman'da, bilimin kültürlerle etkileşimini konu edinen bir sempozyumun ilk defa düzenlendiğini de vurgulayarak, “Kürtler, Türkler, Araplar, Süryaniler, Ermeniler ve Yezidilerin birarada yaşadığı çok kültürlü bir yöre olan Batman'da kültürlerin bilimsel ortamda tartışılması, yöre kalkınmasının ve toplumsal sorunların çözümüne katkıda bulunacaktır.” ifadelerini kullandı.
Batman Valisi Recep Kızılcık da, “Sempozyumun ürünü olan bu çalışmanın, tüm okuyuculara yararlar sağlayacağını ümit ediyorum. Sempozyumun düzenlenmesinde ve gerek kitap haline getirilmesinde emeği geçen herkesi kutlar, teşekkürlerimi sunarım.” demişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler