YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akademisyenler, yeni buluşlar için biraraya geldi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Türkiye’nin, ekonomik sıralamada dünya 16’ncısı olduğuna dikkat...

Akademisyenler, yeni buluşlar için biraraya geldi

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Türkiye’nin, ekonomik sıralamada dünya 16’ncısı olduğuna dikkat çekerek, “Bu, bilimsel yayın sıralaması ile paralel. Bilimsel yayın sıralamamızda da 15. sıradayız. Patent sıralamasına geldiğimizde ise 100. sıradayız.” dedi.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile Ankara Patent Bürosu işbirliğinde, 'Fikirlerden Buluşlara Giden Yol' isimli etkinlikte ‘Siz de Buluş Yapabilirsiniz’ sloganı ile ilginç buluşlar sergilendi.
Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu tarafından verilen konferans ile nelere patent verildiği, başvuruların nasıl yapıldığı konularında bilgi verilirken, merak edilen sorular cevaplandı.
Patentli buluşlar arasında özellikle fermuarlı kravat, deliksiz kemer, pet şişelerden yapılan doğa ile barışık askılık, uyku savar, şafak sayar gibi buluşlar dikkat çekti.
Yıldırım Beyazıt Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikle ilgili bilgi veren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, konferansa çok sayıda öğretim üyesinin katıldığını belirterek, “Patent konusu disiplinler üstü bir konu. Sadece bir alanla daraltılamaz.” diye konuştu.
Günümüzde, bütün bilim dallarının içiçe geçtiğini vurgulayan Doğan, “Mesela siz tıp ile ilgili bir cihaz geliştirmek istiyorsanız mutlaka mühendislerle, biyomedikalcilerle birlikte çalışmak zorundasınız.” dedi. Türkiye’nin, ekonomik sıralamada dünya 16’ncısı olduğuna dikkat çeken Doğan, “Bu, bilimsel yayın sıralaması ile paralel. Bilimsel yayın sıralamamızda da 15. sıradayız. Patent sıralamasına geldiğimizde ise 100. sıradayız.” şeklinde konuştu.
Üniversite-sanayi işbirliğinin istenilen düzeyde gerçekleşememesi gibi nedenlerle yeni buluş ya da patent elde etmede istenen ve hak edilen seviyede olunmadığını aktaran Doğan, şöyle devam etti: “Bence Türkiye’nin en önemli problemlerinden birisi bu. Özellikle akademisyenleri ilgilendiren biçimi ile. Üniversite–sanayi işbirliği çokça konuşulan bir konu. Ancak bunun aslı, bir ürün üretmekle olur. Akademisyenlerdeki bilgi birikimini, sanayinin elindeki üretim imkanları ile biraraya getirmek zorundayız. Ancak o zaman yeni bir ürün elde edebiliriz ve böylece yüksek katma değer elde ederiz.” Sergi hakkında da bilgi veren Doğan, amacın, etkinliğe katılan akademisyenleri motive etmek olduğunu vurguladı.
Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü Kaan Dericioğlu ise herkesin buluş yapabileceğini ifade ederek, “Bir ev hanımı bile buluş yapabiliyor.” dedi. Dericioğlu, bir ev hanımı tarafından yapılan el mikserini örnek gösterdi.
Türk insanının buluş yapmaya elverişli bir yapısı olduğunu söyleyen Dericioğlu, “Çok girişken, imkan sunulduğu zaman çok güzel buluşlar yapabilir.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler