YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akay: Çiftçinin hakkını ne yeriz ne de yediririz

Kayseri Şeker Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yaptıkları çalışmalar ve aldıkları tedbirler sonucunda,...

Akay: Çiftçinin hakkını ne yeriz ne de yediririz

Kayseri Şeker Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yaptıkları çalışmalar ve aldıkları tedbirler sonucunda, fabrikanın hızlı bir biçimde gelişimini sürdürdüğünü söyledi. Akay, "Çiftçinin hakkını ne yeriz, ne de yenilmesine müsaade ederiz." dedi.
Hüseyin Akay, yaptığı açıklamada, Kayseri Şeker Fabrikaları'nı ve sahibi olan çiftçileri hak ettikleri noktaya taşımakta kararlı olduklarını belirtti.
Akay, son 9 aylık süreçte son derece önemli çalışmalara imza attıklarına dikkat çekerek, "Fabrikanın ve çiftçinin hakkının yenilmesinin, kaynaklarının çarçur edilmesinin önüne set çektik. Çiftçilerimiz rahat olsun, Fabrikamız dünden bugün çok daha güçlü ve her geçen gün gücüne güç katmaya devam ediyor. Şunu da asla unutmasınlar, çiftçinin alın terini, emeğini, hakkını ne yeriz, ne de yenilmesine müsaade ederiz." diye konuştu.
Yaklaşık 9 ay önce göreve geldiklerini ve çalışamaz, üretemez bir konumda devraldıkları Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikaları’nın zorlu bir sürecin ardından olumlu yönde mesafe almaya başladığını kaydetti.
Akay, "Fabrikamız her geçen gün gücüne güç katmaya devam ederek hızlı bir şekilde gelişimini sürdürüyor. Çalışamaz, üretim yapamaz bir durumdaki fabrikayı bugünlere taşımanın sevinci içerisindeyiz. 9 ay boyunca her alanda çok ciddi çalışmalara imza attık. Fabrikamızın ve çiftçimizin hakkını, gelirini, karını her platformda etkin bir biçimde, yılmadan savunarak, netice aldık. bu bakımdan dünden çok daha iyi bir noktaya geldik." tespitinde bulundu.

"İSRAFA, HAKSIZLIĞA DUR DEDİK"
Kayseri Şeker Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu olarak israfın ve haksızlığın önüne geçtiklerini kaydeden Başkan Akay, şöyle devam etti: "Ben ve arkadaşlarım göreve geldiğimiz günden itibaren, aldığımız tedbirler, kalıcı ve kesin kararlarımızla fabrikanın ve çiftçilerimizin kaynaklarının israfına, talanına, hak kaybına 'dur' dedik. Sponsorluk anlaşmaları, yardımlar, yurt dışına yapılan çok çeşitli seyahatler ve yatırım çalışmalarıyla ilgili harcamaları ortadan kaldırdık. Bir takım gereksiz araçlar vardı, satıldı. Akaryakıttan yemek giderine varıncaya kadar, en az düşen yarı yarıya düştü. Bunların sonucunda fabrika bugüne kadar geldi." şeklinde konuştu.
Geçmiş dönemde şekerin çok yüksek ıskontolarla satıldığını hatırlatan Akay, "Fabrikanın karı, bayilerin üzerinde kalıyordu. Bayilik sözleşmelerini iptal ettik. Şeker satışını diğer şeker alıcılarına da açtık ve bunun sonucunda da ıskonto yüzde 3’e kadar düştü. C şeker bu fabrikanın tarihinde ilk defa 800 dolardan satıldı. Bir önceki yıl 503 dolardan satmışlardı. 53 bin ton şeker satışından elde edilen aradaki fark fabrikanın kasasında kaldı. Şu anda üretilmekte olan şeker satış fiyatımızı da ilan ettik. Iskonto oranı nakliye dâhil Kayseri fabrikada yüzde 2, Boğazlıyan fabrikamızda yüzde 2,5. Artık yüzde 11’lerin üzerinde ıskontolar mazide kaldı."

"FAİZ YÜKÜNDEN KURTULACAĞIZ"
Fabrikaların, yüksek faizle alınan banka kredileri yüzünden büyük bir faiz yükünün altında kaldığını vurgulayan Akay, "Fabrikamız, banka kredilerinden dolayı yüksek bir faiz yükünün altında. Bu yükün kaldırılması için İstanbul’da fabrikamızın, Konya Şeker ile ortak olduğu bir arsa var. Pancar Motor’un bulunduğu arsa. İnşallah yüksek bir fiyata satılırsa buradan elde edeceğimiz parayla kredinin bir kısmını kapatacağız. Fabrikayı faiz yükünden kurtaracağız ve fabrikamız beklediğimizin çok üzerinde karlı bir noktaya ulaşacak. Geçen yıl Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikası’nda 35 milyon lira zarar söz konusu olmuştu. İnşallah önümüzdeki yıl bunun tam tersi bir rakam olmasını hedefliyoruz. Kayseri Şeker Fabrikası Türkiye’nin 58. büyük kuruluşu iken son dönemlerdeki kötü yönetimden dolayı 95. sıraya kadar geriledi. Hedefimiz yeniden Kayseri Şeker Fabrikası’nı hak ettiği noktaya taşımak olacak." açıklamasını yaptı.

"DAHA DA GÜÇLÜ OLACAĞIZ"
Fabrikayı daha güçlü bir hale getirerek çiftçilerin hizmetine sunacaklarını aktaran Başkan Akay, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu fabrika daha güçlü olacak ve güçlendikçe bundan öncelikle çiftçi yararlanacak. Yararlanmaya başladı da. Küspe ile ilgili uygulamamız neticesinde küspe 4 liradan 25 liraya çıktı. Bu şu demektir, çiftçinin pancar taban fiyatı 118 lira bunun üzerine 5 lira eklendi. Taban fiyat 123 liraya çıktı demektir. C pancarın bedelini ocak ayında ödeyeceğiz. Fabrikaya gelen pancarın yüzde 10’unu peşin ödeyeceğiz. Önümüzdeki yıl randevu sistemini sağlıklı bir biçimde uygulayacağız. Kamyonla pancar taşınmasını teşvik edeceğiz. Kantarlardan pancar alımını durduracağız. Fabrikaya randevusuna uygun ve zamanında kotasını tamamlayarak pancar teslim edecek çiftçilere prim vereceğiz. Böylelikle pancar çiftçisinin kazancına katkı sağlayacağız. Bu kararları, çiftçilerimizle istişareli bir biçimde alacağız. Umut ediyorum, bu fabrika uzun yıllar çiftçisine iyi hizmet edecek, gelir seviyesini yükseltecek. Bu toprakların sahibi Türk çiftçisi. Çiftçinin karnının iyi doyması için elimizden geleni yapacağız. Herkes rahat olsun. Fabrikamız iyi yolda.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler