Akbank imzaladığı 1.5 milyar ABD Doları tutarındaki sendikasyon kredisiyle maliyetleri 10 baz puan düşürerek sendikasyonlardaki liderliğini sürdürdü. Sendikasyonlardaki başarısına devam eden Akbank’ın işlemine 20 ülkeden toplam 46 banka iştirak etti.
Akbank, dünyanın önde gelen bankalarının katılımıyla 1.5 milyar ABD Doları tutarında sendikasyon kredisi sağladı. Toplamda 857 milyon Euro ve 450 milyon ABD Doları tutarında, 1 yıl vadeli 2 ayrı dilim olarak yapılandırılan kredinin maliyeti sırası ile EURIBOR + yüzde yüzde 1.35 ve LIBOR + yüzde yüzde 1.35 olarak gerçekleşti. Akbank bu yeni işlemle birlikte maliyetlerde Mart 2012’de aldığı sendikasyon kredisine göre 10 baz puan iyileşme sağladı. Akbank, imza attığı bu sendikasyon kredisi ile 2011 yılı Ağustos ayında sağladığı 708,5 milyon Euro ve 422 milyon Dolar tutarındaki sendikasyon kredisini yüzde 100’ün üstünde bir oranla yenileyerek uluslararası borçlanmadaki gücünü bir kez daha gösterdi.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türk bankacılık sektöründe bugüne kadar alınan en büyük sendikasyon kredisine imza attıklarının altını çizerek, şunları söyledi:
“Avrupa’daki bankaların birbirlerine borç vermekte çekingen davrandığını görüyoruz. Bu bankalar fonlarını güvenli bir kasada tutmak adına, negatif getiriyi göze alarak Avrupa Merkez Bankası’na yatırıyor. Avrupa finans sisteminde güvenin azaldığı böylesi bir ortamda hem Avrupa’dan hem de diğer ülkelerden bankalar Akbank’a, Türkiye’ye 1.5 milyar Dolar emanet ediyor. Yabancı bankaların yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleştirdiğimiz sendikasyon işlemimiz, bu bankaların bankamızın yönetimine olan güvenini yansıtıyor. Temin edilen bu krediyi başta Akbank müşterileri olmak üzere, ekonomimiz ve reel sektörümüze finansman yaratmak için kullanacağız “ dedi.
Global ekonomide sıkıntıların sürdüğü bir dönemde Türkiye’nin başarılı performansı ile diğer ülkelerden olumlu şekilde ayrıştığını da vurgulayan Binbaşgil, “İhracat pazarlarını çeşitlendiren, aldığı önemlerle cari açığını daha iyi yöneten Türkiye ekonomideki yumuşak iniş sürecini başarıyla devam ettiriyor. Haziran sonu itibarıyla yıllıklandırılmış verilere baktığımızda ülkemizin yaklaşık 14 milyar Dolar seviyesinde doğrudan yabancı yatırım çektiğini görüyoruz. Uluslararası piyasalarda risk alma iştahının düştüğü ve tedirginliklerin arttığı bir ortamda bu rakama ulaşılması yatırımcıların Türkiye’ye artan ilgisinin ve olumlu bakış açısının önemli göstergelerinden biri. Ülkemiz yüksek büyüme potansiyeli ile Türk bankacılık sektörü için de önemli fırsatlar sunuyor. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarından bankalar Türk pazarına girebilmek ve ülkemizin istikrarlı büyümesinden pay alabilmek için fırsat kolluyorlar. Bunun yanında, bazı çok uluslu şirketler bölgesel operasyonlarının yönetimi için Türkiye’yi üs olarak belirlemiş durumda. Tüm bu gelişmeler ayrıca İstanbul’un ‘Bölgesel bir Finans Merkezi’ olması yolunda elini kuvvetlendiriyor. Bugün imzaladığımız sendikasyon kredimiz bir anlamda uluslararası yatırımcıların ekonomimizin ve bankacılık sektörümüzün istikrarına, büyüme potansiyeline olan güveninin de bir yansımasını oluşturuyor” dedi.
Akbank uluslararası bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, “2012 yılı başında Avrupa bankalarının içinde bulunduğu koşullar itibariyle sendikasyon kredilerine katılımın düşeceği beklentisi hakimdi. Ancak Mart 2012’deki ilk sendikasyon kredimizden sonra bu ikinci sendikasyonumuz da, Avrupa bankalarının kuvvetli kredi hikayesine sahip olan bankamıza fonlama sağlamaya artan oranda devam ettiğini göstedi. Bu açıdan bize gösterilen güven ve ilgi için teşekkür ediyoruz” dedi.
kefeli, “Akbank’ın döviz likiditesi çok yüksek. Ancak borçlanma kaynaklarımızı çeşitlendirmek, uygun maliyetli ve daha uzun vadeli kaynak yaratmak amacıyla uluslararası piyasalardan da bir miktar borçlanma yapıyoruz. 1997’den bu yana geçen 15 yıllık sürede 30 sendikasyon işlemiyle toplamda 22 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisini reel sektörümüzün dış ticaret faaliyetlerine yönlendirdik. Ayrıca 2012 yılında gerçekleştirdiğimiz ikinci sendikasyon kredimizde aldığımız tutarı arttırırken maliyetlerimizi biraz daha aşağı çektik. Küresel ekonomik konjonktür dikkate alındığında Akbank’ın son derece iyi ilişkiler içinde bulunduğu Amerika, Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Körfez’de yerleşik 46 bankanın kredimize katılımlarını görmek mutluluk verici. Akbank, üstün muhabir bankacılık ilişkileri ve sürekli gelişen işlem kapasitesiyle muhabir bankalara iş yaratmaya ve sağladığı kaynakla 2012 yılında da Türk ekonomisinin sağlam temellerini ve geleceğine ilişkin olumlu beklentilerini desteklemeye devam edecektir” diye konuştu.
EMEA Finance’in Akbank’ı “Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde (EMEA) Dış Borçlanmada En Başarılı Finansal Kuruluş” ve bankanın Ağustos 2011 sendikasyon kredisini “Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde (EMEA) Bir Finansal Kuruluş Tarafından Alınan En İyi Kredi” olarak seçtiğini hatırlatan Kefeli, seçkin yabancı platformlar tarafından verilen bu ödüllerin bankanın uluslararası borçlanmadaki başarılarının bir teyidi olduğunu da sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz