YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akciğer Damarlarının Içindeki Pıhtı Ameliyatsız Eritildi

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonla, 57 yaşındaki Saadet Ağan'ın akciğer damarlarlarındaki pıhtı, ameliyatsız eritildi.

Medical Park Antalya Kalp Hastanesi'nden yapılan açıklamada, Antalya'da yaşayan 4 çocuk annesi 57 yaşındaki Saadet Ağan, evde bayılması sonucu hastaneye getirildiğini, yapılan tetkiklerden sonra akciğer damarlarının tıkalı olmasının tespit edilmesi sonucu ameliyat olması gerektiğini söylediklerini belirtti.

Hastaneye geldiğinde çok kötü durumda olduğunu ve büyük bir operasyon geçireceğini düşündüğünü ifade eden Ağan, yapılan tedaviden sonra ise kendini gayet sağlıklı hissettiğini anlattı. Ağan, tedavisinde emeği geçen Hüseyin Okutan ve ekibine teşekkür etti.

Ameliyatın başarılı geçtiğini belirten Hüseyin Okutan ise "Öncelikle bu rahatsızlığa hızlı ve doğru teşhis koymak son derece önemli. Göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Sayın Evren Toprak, hastaya 'pulmoner emboli' teşhisi koyarak en önemli katkıyı sağlamış oldu. Daha sonra Dr. Toprak ve Opr. Dr. İlker Tekin ile birlikte ameliyathane şartlarında yapılan bir girişimle kasıktan girilerek, kateter ve cihaz kalbin içinden geçirilip akciğer damarına yerleştirildi. Pıhtı eritici ilaç ve ultrason dalgalarıyla pıhtı, eritildi" dedi.

Normalde göğsün açılarak açık kalp ameliyatı ile mümkün olabilen bir işlem olduğunu belirten Okutan, şöyle devam etti:

"Şehrimizde ilk defa yapılan bu işlemle kasıktan girilerek, göğüs açılmadan, akciğer damarlarının içerisindeki pıhtı eritildi. Pulmoner embolinin en sık nedeni, bacak toplardamarlarında gelişen pıhtılardır. Buradan kopan parçalar kalbe gelerek sonrasında da akciğer damarlarını tıkamaktadır. Ölümcül olabilen bu rahatsızlık yoğun bakımda izlenmesi, solunum cihazına bağlanması, hatta ölümle bile sonuçlanabilmektedir. Yeterince tedavi edilemeyen hastalarda ise Pulmoner hipertansiyon (akciğer yüksek tansiyonu) gelişebilmektedir. Bunun geliştiği hastalarda yaşam konforu ileri derecede bozulmakta ve hareket kısıtlılığı gelişmektedir."

Okutan, uygulanan bu tedavi yöntemi ile erken dönemde girişim yapılması sonucunda hastaların akciğerlerinde herhangi bir kalıcı hasar olmadığını kaydetti.

Muhabir: Volkan Poliçe

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler