HABER

Akciğer kanseri araştırması

TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı akademisyenleri tarafından yapılan akciğer kanseri araştırması 'Medical Principles and Pratice' adlı uluslararası tıp dergisinin Temmuz-Ağustos 2004 sayısında yayımlandı.

Konuyla ilgili olarak bugün bir açıklama yapan KTÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciğer kanseri teşhisi konulmuş 226 hasta üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarının uluslararası bir tıp dergisinde yayınlanmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, hastaların şikayetleri başladıktan ortalama 30 gün sonra (2 ila 365 gün arasında değişiyor) bir hekime başvurduklarını tespit ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Özlü, "Hekime başvurudan 8 gün sonra (1 ila 210 gün arasında değişiyor) kanser teşhisi konulduğu ve teşhisten 17.5 gün sonra (0 ila 206 gün arasında değişiyor) tedaviye başlanabildiği ortaya çıktı. Hekime başvuruyla tedavi arasında geçen süre 30 gün (1 ila 253 gün arasında değişiyor) şikayetlerin başlamasıyla tedavi arasında geçen süre ise 71.5 gün (3 ila 429 gün arasında değişiyor). Yaptığımız bu çalışmanın sonuçları 'Medical Principles and Pratice' adlı Uluslararası Tıp Dergisi'nin Temmuz-Ağustos 2004 sayısında yayınlandı" dedi.

Prof. Dr. Özlü, bu sonuçlara bakıldığında hastaların şikayetleri başladıktan uzun bir süre sonra hekime başvurduklarının görüldüğünü kaydederek "Buradaki gecikmeden daha çok hastalarımız sorumludur. Öksürük, balgam, nefes darlığı gibi yakınmalar, maalesef hastalarımızca ciddiye alınmamakta ve genellikle yaşlılığa veya içilen sigaraya bağlanıp geçiştirilmeye çalışılmaktadır. Ancak şikayetler dayanılmaz bir hal aldıktan sonra hekime gidilmektedir. Hekime başvuruyla tedaviye başlanılması arasındaki süre ise daha çok sağlık sistemimize bağlıdır. Tomografi, MR, patolojik incelemeler gibi tetkikler ile ameliyat ve radyoterapi gibi tedaviler için hastalarımıza bazen geç tarihlere randevu verilmektedir. Bu da aşırı yorgunluk, teknik donanım ve ekipman yetersizliği ile kötü işletimden kaynaklanmaktadır. Kanserin erken evrede yakalanması tedavi başarısını ve hastanın sağ kalımını doğrudan ilgilendirmektedir. Bu nedenle hem halkımızın bilinçlendirilmesi hem de sağlık sistemimizin daha verimli hale getirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler