ANKARA (ANKA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastanelerde uygulanan kamera ve fotoğraf çekimi yasağına neden olarak basını gösterdi.
Bakan Akdağ, kendilerine iletilen ve giderek yoğunlaşan şikayetler doğrultusunda basın mensuplarının muhatabından izin almadan çektikleri görüntülerle hasta mahremiyetinin ihlal edildiğinin anlaşılması üzerine, görüntü alma konusundaki hukuki boşluğun giderilmesi, hasta mahremiyetinin korunması, huzur ve sükunun temini amacıyla ile yasağın getirildiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız'ın "Sağlık kuruluşlarında fotoğraf ve kamera çekiminin yasaklanmasına ilişkin" soru önergesine verdiği yanıtta, bütün sağlık kuruluşlarında hasta mahremiyetine saygı gösterilmesinin esas olduğunu savundu. Bakan Akdağ, bu konunun, gelişmiş ülkelerin sağlık kuruluşlarında da aynı şekilde olduğunu belirterek, "Ülkemizde de yürürlükte bulunan Hasta Hakları Yönetmeliği'nde de hastanın mahremiyetine saygı gösterilmesi esastır. Bu yönetmelikte, ‘Hastanın sağlık durumu ile ilgili tıbbi değerlendirmelerin gizlilik içeriside yürütülmesi', ‘muayenenin, teşhisin, tedavinin ve hasta ile doğrudan teması gerektiren diğer işlemlerin makul bir gizlilik ortamında gerçekleştirilmesi' hükümlerine yer verilmiştir" dedi.
-HASTA MAHREMİYETİNİ SAĞLAMA KONUSUNDA TEREDDÜT YOK-
Bu hükümler ışığında sağlık kuruluşlarında hasta mahremiyetinin sağlanmasının, güvenliğin, huzur ve sükunun tesis edilmesi gerekliliği noktasında bir tereddüt bulunmadığını ifade eden Bakan Recep Akdağ, zaman zaman birçok sağlık kuruluşunda basın mensupları ile hastane görevlilerinin görüntü alma konusunda karşı karşıya geldiğini ve bu durumun da basına yansıdığını belirtti. Bakan Akdağ basının görüntü alması konusunda şunları söyledi:
"Basın mensuplarının sağlık kuruluşlarından görüntü alıp alamayacakları hususunda bu kuruluşların idarecilerinin tereddüde düştüğü ve muhatabından izin almadan çekilen bu görüntülerle hasta mahremiyetinin ihlal edildiğini ve yaşanan tartışmaların huzur ve sükunu bozduğu, hastane idarecileri ve hastalarca sıkça Bakanlığımız yetkililerine iletildiği görülmüştür. Giderek yoğunlaşan bu tür şikayetler ve bu durumun bir düzene sokulması talepleri Bakanlığımız yetkililerince değerlendirilmiş ve basın mensuplarının sağlık kuruluşlarımızdan görüntü alma konusundaki hukuki boşluğun giderilmesi, hasta mahremiyetinin korunması, huzur ve sükunun temini maksadı ile genelge yayımlanmıştır. Ayrıca bu genelge ile, basın mensuplarının sağlık kuruluşlarımızda görüntü alması tamamen yasaklanmamış, kamera ve fotoğraf çekimi izne tabi kılınmış; keyfiliğin ve düzensizliğin önüne geçilmiştir"
-YASAĞIN TÜRBANLA İLİŞKİLENDİRİLMESİ DOĞRU VE YERİNDE DEĞİL-
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamera ve fotoğraf çekimi yasağının türbanla ilişkilendirilmesinin ise doğru olmadığını savunarak, şunları söyledi:
"Sağlık kuruluşlarının umuma açık olduğu ve teknolojide gelinen nokta ve cep telefonları ile dahi her şeyin görüntülenebildiği ve kayıt altına alınabildiği bir çağda, Bakanlığın hasta mahremiyetinin sağlanması yönündeki genelgesinin türban yasağı ile ilişkilendirilmesi doğru ve yerinde bir davranış değildir. Nitekim, birçok kamu kurum ve kuruluşlarında izinsiz fotoğraf ve kamera çekiminin yapılamadığı da herkesçe malumdur. Sağlık kuruluşlarında mahremiyet ilkesi esas olup, meseleye bu açıdan bakıldığında, muayene ve tedavi amacıyla sağlık kuruluşlarımıza müracaat eden hastaların görüntüleri hakkında üçüncü şahısların bilgi edinme hakkından söz edilemeyeceği de açıktır"(ANKA)