HABER

Akdeniz Anemisi hakkında uyarılar

Akdeniz Anemisi hakkında uyarılar

ERZURUM (İHA) - Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, Akdeniz Anemisi hastalığı konusunda uyarılarda bulundu.

Daştan, Akdeniz Anemisi hastalığını, Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne-babasından geçen Beta Talesemi geninin neden olduğu kalıtımsal bir hastalık, bir çeşit kansızlık olarak açıkladı.

Akdeniz Anemisi hastalığının alyuvarlardaki hemoglobin maddesindeki kusurdan kaynaklandığını belirten Dr. Ali Daştan ekonomik, sosyal ve demografik değişimlerin hızlı yaşandığı ülkemizde akraba evliliğinin halen devam ettiğini belirtti. Daşdan, "Bu tür evlilikler kalıtsal hastalıklar için risk faktörüdür" dedi. Dr. Ali Daştan, "Tedavisi çok güç kalıtsal hastalık olan Akdeniz Anemisi için Türkiye genelinde her 50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise her 10 kişiden biri taşıyıcı durumdadır" diye konuştu.

Yaptığı açıklamalarla hastalığın tanı ve tedavisi hakkında da bilgiler veren Daştan, "Hemoglobin elektroforezi tahlilinde normal yetişkin insanlarda bulunmayan ancak bu hastalıkta yüzde 50-90 vakada görülen ve bir çeşit hemoglobin olan HbF'in kanda bulunmasıyla tanı konulur. Hem anne hem de baba Akdeniz Anemisi taşıyıcısı ise doğacak çocukların Talesemi Majör (Hastalığın en ağır seyreden hali) olma riski yüzde 25, taşıyıcı olma riski yüzde 50 olacaktır. Ancak yüzde 25 ihtimalle çocuk normal olacaktır.

Riskli ailelerin doğum öncesi tanı için gebeliğin dokuzuncu haftasından itibaren anne karnındaki bebeğe ait dokularda çeşitli testler yapılır. Bu testler ultrasonografi, Amniyosentez (Bebeğin anne rahminde içinde yüzdüğü sıvının bir miktarının enjektör ile çekilip incelenmesi), Koriyon Villüs Aspirasyonu (Bebeği besleyen plasentadan bir miktar doku incelemesi) ve Kordonsentez (Bebek kordonundan kan alınması) gibi testler yaptırılmalıdır.

Kan nakillerinin yanı sıra, nakledilen kan nedeniyle vücutta biriken fazla demirin idrarla atılımını sağlayan Desferoksamin ve C vitamini verilir. Aşırı büyümüş dalak ameliyatla alınır. Özellikle erken yaşta kemik iliği nakliyle bu hastalar yüzde 70-80 tam olarak sağlıklarına kavuşabilir. Sağlık Müdürlüğü olarak, ana hedeflerimizden biri akraba evliliklerini önleyerek genetik hastalıklardan korunmayı sağlamaktır. Bu hastalıktan korunmak ve sağlıklı nesiller için mutlaka her çifte evlenmeden önce Hemoglobin ve Hemoglobin Elektroforezi tahlillerini yaptırmalarını öneriyoruz" dedi.

Erzurum İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Daştan, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 300 bin taşıyıcı, 400 bin civarında ise hasta olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler