YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdeniz Belediyeler Birliği Toplantısı

Akdeniz Belediyeler Birliği toplantısında belediye başkanları, Büyükşehir Yasası hakkında bilgilendirildi.

Akdeniz Belediyeler Birliği toplantısında belediye başkanları, Büyükşehir Yasası hakkında bilgilendirildi.

Akdeniz Belediyeler Birliği Başkanı ve Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in organizasyonuyla Porto Bello Oteli'nde gerçekleştirilen Akdeniz Belediyeler Birliği Toplantısı kapsamında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın ile MHP Muğla Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Erdoğan tarafından katılımcılara Büyükşehir Yasası anlatıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, toplantıda yaptığı konuşmada, yasa ile ilgili muhalefetin doğru olmayan açıklamalarda bulunduğunu söyledi.

Muhalefetin Türkiye'nin bölünmeye yönelik adım adım ilerlediği, federalizme doğru gittiği yönünde açıklamalarda bulunduğunu anlatan Türel, "Büyükşehir Yasası tamamen yerel yönetimler reformunu içermektedir. Yasanın içinde federalizme yönelik en ufak bir hüküm, devletin yeniden yapılanmasına yönelik, güvenliğe dayalı bir düzenleme bulamazsınız. Yasaya ilişkin federalizm eleştirilerine karşı, birazcık federalleşmenin ne olduğunu bilmek lazım. Yerel yönetimler ile ilgili bir yasayı nasıl oluyor da farklı farklı boyuta taşıyorlar" dedi.

Muhalefetin bu tür eleştirilerine her zaman muhatap olduklarını dile getiren Türel, 2004 yılında yapılan yerel yönetimler reformu, kalkınma ajansı reformlarını yaparken de aynı eleştirilerin yapıldığını, ancak uygulamada eleştirilerin doğru olmadığının ortaya çıktığını belirtti.

Büyükşehir Yasası ise daha etkili, hızlı hizmet götürme çalışması olduğunu, aracı unsurları ortadan kaldırdıklarını anlatan Türel, "Büyükşehir Yasası, federalizmle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir sistem. Biz bunu 2004 yılında iki ilde uyguladık, başarılı da olduk. Ama ne yaparsak yapalım, muhalefet bu tür eleştirilerini yapacak. Daha önce yaptığı gibi..." dedi.

CHP'nin 2000 yılında hazırladığı "Yerel Çözüm Broşüründe" bugünkü yerel yönetim reformlarından bahsedildiğini anlatan Türel, "Diyorlar ki, il meclisi oluşturulacak, il meclisi valinin vesayetinden çıkarılacak, kırsal yönetimlere daha fazla yetki verilecek... Bugünkü yasadan bahsediyor. CHP bunları 12 sene önce söylemiş, aklın yolu birdir. Biz farklı bir şey yapmıyoruz" dedi.

Ancak broşürde yerel yönetimlere yetki verilmesi konusunda bugünkü yasadan daha farklı söylemlerinin de olduğunu vurgulayan Türel, "CHP'nin 12 yıl önce hazırladığı broşürde, 'İçişleri, milli savunma, adalet, maliye, sosyal güvenlik, bayındırlık, ulaştırma, enerji gibi hizmetlerin kısmen sağlık ve eğitim ile ülke ölçeğinde genel planlama, eş güdüm ve denetim dışında kalan tüm yetkiler 5 yıl içinde yerel yönetimlere aktarılacaktır' denilmiş. Federalizmin daniskası bu, biz bugün bunlarını hiç birini yapmıyoruz" diye konuştu.

Muhalefetin Büyükşehir Yasası ile ilgili neden referandum yapılmadığı yönündeki eleştirilerde bulunduğunu anlatan Türel, bu hükümlerin yasa ile düzenlendiğini, referanduma gerek olmadığını ifade etti. Ancak bazı partilerin bazı yerlerde sandık koyup, oylama yaptığını anımsatan Türel, referandumların devletin görevlileri nezdinde yapıldığını, partilerce yapılan referandumun ise oylamadan ibaret olduğunu kaydetti.

Türel, AK Parti iktidarının bugüne kadar vatandaş odaklı hizmet yaptığını, asla vatandaşa eziyet olsun diye bir çalışma yapmayacağını vurguladı.

-CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın da Büyükşehir Yasası'nın hizmet etkinliğinin sağlanmasında iyi bir sonuç yaratmayacağını savundu. Yasanın Türkiye'de bölgeler arası eşitsizliğe neden olacağını ileri süren Günaydın, yoksulu daha yoksul, zengini de daha zengin yapacağını iddia etti.

CHP olarak yerel yönetimlerin güçlendirilmesini, yerel halkın isteklerinin belediye tarafından karşılanmasını istediklerini anlatan Günaydın, ancak Büyükşehir Yasası'nın Türkiye'nin bölünme işine hizmet edici bir içerik taşıdığını söyledi.

Yasanın yerel demokrasiyi güçlendiremeyeceğini ifade eden Günaydın, "29 kentte il özel idareleri kapatılıyor. Bunun yerine kurulması öngörülen Yatırım İzleme ve Koordinasyon Merkezi Başkanlığı, yerel demokrasi adına bir talihsizliktir. Valinin o ilin yatırımlarını izleme gücüne sahip olması, belediye başkanlarının görev ve yetki alanına daha yüksek vitesten müdahale anlamına gelir. İl Genel Meclisi'nin bu illerde temsil ettiği yerel demokrasinin vedasıdır" dedi.

Kapatılması öngörülen 430 beldede CHP olarak referandum yaptıklarını hatırlatan Günaydın, referandumda 361 bin 720 kişinin oy kullandığını, 9 bin 126 kişinin beldesinin kapatılması yönünde oy kullandığını, 351 bin 948 kişinin ise kapatılmaması yönünde oy kullandığını kaydetti.

Bu sandıkların CHP sandığı olmadığını, halkın sandığı olduğunu kaydeden Günaydın, "AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, 'CHP çadır tiyatrosu kurmuş' dedi. Azıcık demokrasi bilinciniz varsa, bir yerde sandık kuruluyor ve onun da altına senin belde başkanın imza atıyorsa, buraya çadır tiyatrosu söylemek, altını çizerek söylüyorum, ayıptır" diye konuştu.

Yasanın uygulanmasının tüm illerde aynı sonuçları ortaya çıkarmayacağını dile getiren Günaydın, "Bu yasa bizim için mahsurludur" diyen çok sayıda AK Partili milletvekili tanıdığını öne sürdü. Meclisteki eski valilerin büyük çoğunluğunun da bu görüşü savunduğunu belirten Günaydın, "Bu mahsurları biz görüyoruz da onlar görmüyor mu- Ama mesele gelip 19 Mayıs hareketlerine bağlanıyor. 19 Mayıs hareketlerini yapmayan trenden inmekle tehdit ediliyor ve onlar da o trende kalmak istiyor" dedi.

-MHP Muğla Milletvekili Erdoğan-

MHP Muğla Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Erdoğan, Büyükşehir Yasası'nın Anayasaya aykırı olduğunu, Meclisin iç tüzüğüne aykırı olarak hazırlandığını savundu.

Yasa ile Türkiye'de eyalet sisteminin oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin adım adım bölünmeye götürüldüğünü savundu. 29 büyükşehir il yönetiminin merkezi idareden kopuk hareket edeceğini kaydeden Erdoğan, bu durumun devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı bir durum oluşturduğunu dile getirdi.

Bazı belde belediyelerinin kapatılmasını eleştiren Erdoğan, "Yerel yönetimleri güçlendiriyoruz, mali idareleri güçlendiriyoruz, vatandaşın katılımını artırıyoruz' diyenlere sesleniyorum, belediyeleri kapatarak mı yerel yönetimleri güçlendireceksiniz-" dedi.

Yasa ile il idare yönetimlerinin "allak bullak" edilmek istendiğini iddia eden Erdoğan, yerine oturmuş, tecrübeli yönetim sisteminin tamamen bozulduğunu öne sürdü.

Anayasa Mahkemesi'nin tarihi ve kültürel bakımından bazı belediyelerin nüfusu ne kadar olursa olsun kapatılmaması yönünde bir kararı olduğunu dile getiren Erdoğan, ancak bu karara bakılmaksızın, Anayasa Mahkemesi'nin kararı "yok" sayılarak tarihi ve kültürel açıdan önemli yere sahip belde belediyelerinin de kapatıldığını söyledi.

Büyükşehir Yasası'nın milletvekillerinin, muhtarların, sivil toplum örgüt üyelerinin, vatandaşın, Türk halkının talebi olmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bu düzenleme BDP'nin talebidir, binlerce Müslümanların kanının dökülmesi pahasına Büyük Ortadoğu Projesini dizayn edenlerin talebidir, İmralı'nın talebidir, kısaca bu kanun Türk milletinin birliğini bozmaya çalışan, bin yıllık kardeşliğimizin temelini bozmaya çalışan, şehir yapılarından ayırmak isteyen iç ve dış mihraplarının talebidir. Kanun ile Başbakan Erdoğan, başkanlık sistemini gerçekleştirmek istemektedir. Sayın Başbakan istiyor, hayallerini süslüyor diye biz de koşturuyoruz."

Erdoğan, MHP olarak bu kanunun uygulanmamasını istediklerini kaydetti.

Muhabir: Hatice Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler