Pusula denizanası ihbarlarını dikkate alarak araştırma başlatan uzmanlar, denize giden kişilere 'Gördüğünüzde ölüsüne dahi dokunmayın' dedi.
Akdeniz'de pusula denizanası tehlikesi
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan yapılan açıklamada, son dönemde Akdeniz kıyılarından ’pusula denizanası’ yakınmasına ilişkin ihbarların arttığı kaydedildi. Uzmanlar uyarıyor: Ölüsüne dahi dokunmayın.
Ömürleri yaklaşık 1 yıl olan ve tüm dünya denizlerinde bulunan pusula denizanasının Akdeniz ve Ege Denizi’nde, 2000’li yıllardan itibaren de Marmara Denizi’nde yaygın olarak görüldüğü kaydedildi.
Konuya ilişkin Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan yapılan açıklamada, genellikle temmuz- eylül ayları arasında görülen pusula denizanası yakınmasına ilişkin son 2-3 gündür Akdeniz kıyılarından ihbarlar geldiği kaydedildi.
Açıklamada, Antalya Körfezi’nde tespit edilen pusula denizanası ile ilgili türün tespitinde rol oynayan karakteristik özellikler şöyle sıralandı:
TEMAS ETTİĞİ YERDE KAMÇI İZİ
"Şemsiyesi (diski) 30-50 cm çapındadır. Kahverengi, sarı, kırmızı tonlarda olabilir. Şemsiyesi etrafında ’V’ şeklinde kırmızımsı, kahverengi şeritler bulunur. 24 uzun tentakül ve 4 ağız lobuna sahiptir.