Mersin'in merkez ilçe Akdeniz Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası Mersin Şubesi'nin ortaklaşa düzenlediği 'Akdeniz İşçi Festivali' sona erdi. Bu sene ikincisi gerçekleştirilen festivalde, Gezi Parkı olayları gündemi oluşturdu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'nda '15-16 Haziran Direnişini Anmaya! Emeğin Kazanımlarını Paylaşmaya! Sorun Alanlarını Tartışmaya! Tarihimize Sahip Çıkmaya Çağırıyoruz!' sloganıyla yapılan festivale, BDP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ayhan, BDP MYK üyesi Ferhat Tarhan, PM üyeleri Cemil Elden ve Şahmeran Güler, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ile siyasi parti, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Festivalde konuşan DİSK Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, bu yıl yerel ölçekte düzenlenen festivalde, işçilerin sorunlarını, yerel yöneticiler ve işçiler arasındaki diyalogu tartışacaklarını söyledi.
Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ise 1970 işçi direnişinin yıldönümü kapsamında, ilki geçen yıl gerçekleştirilen festivalin uluslararası ölçekte ses getirdiğini belirtti. Bu yılki festivalin de aynı heyecanı yaratacağına inandığını vurgulayan Türk, “Emek en kutsal değerdir. Tabi emeğin kutsallığını sadece söylemde bırakmamalıyız. Aksine, eylemlerimizle emeği taçlandırmalıyız. Nitekim belediyemizin Genel-İş Sendikası ile 2012 yılında imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi ile işçilerimiz, yeni ekonomik, sosyal ve kültürel haklar elde etti. Bir kenti gerçekten yönetebilmenin temel dinamiği emek ve nitelikli işgücüdür. Kent yönetiminin şekillenmesinde emekçiler vazgeçilmez bir unsurdur. Akdeniz Belediyesi olarak, emekçilerimizi, salt görevini yerine getiren çalışanlar olarak değil, aksine kenti yeniden yapılandıran ve yaşanılır kılan temel dinamik olarak görüyoruz. Öte yandan, başta merkezi iktidar olmak üzere bütün idari ve yerel yönetimler, karar mekanizmalarında halkı, işçiyi ve emekçiyi yok sayan uygulamalarına son vermelidir” şeklinde konuştu.
İstanbul Taksim’deki Gezi Parkı eylemleri ile ilgili de konuşan Türk, "Bugün ezilen, sömürülen, haksızlığa uğrayan bütün kesimler, Taksim ve Gezi Parkıyla başlayan ve tüm yurda yayılan sivil direnişle iktidara bir mesaj vermektedir. Umarım bu mesaj doğru algılanır ve daha acı tabloların yaşanması önlenir. Fakat doğaya ve yaşadıkları kente sahip çıkan insanlara günlerdir uygulanan şiddeti kaygıyla izliyoruz. İktidar sahipleri de onur kırıcı, aşağılayıcı ve ötekileştirici söylemleri acilen terk etmelidir. Bu gençler bizim gençlerimizdir, düşman askeri veya işgalci bir güç değil. Barış ve demokrasi umutlarının filizlendiği açılım sürecinde, talep ve tepkilerini meydanlarda ifade etmeye çalışan her yaş ve görüşten insanlara yönelik bu tutum açılım sürecinin ruhuyla çelişmektedir” dedi.
Konuşmaların ardından '15-16 Haziran İşçi Direnişi’ başlıklı sinevizyon gösterisi izletildi. Ardından ise 'Kent, Emek ve Özgürlük Mücadeleleri Deneyimlerinden Çıkarılacak Dersler' ve 'Yerel Yönetimlerde Emekçinin Yeri ve Önemi' konularında konferanslar verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz