YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdeniz Sağlık Müdürlüğü ile ele ele

Akdeniz Belediyesi Kadın Personeli Meme ve Rahim ağzı kanserleri hakkında değerlendirdi

Akdeniz Sağlık Müdürlüğü ile ele ele

Akdeniz Belediyesi ve Mersin Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile belediye kadın personeline bir konferans verildi. Kadınlarda en çok görülen kanser türleri olan meme ve rahim kanseri hakkındaki konferansta Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tanıtımı ve erken teşhiste kendi kendine muayenenin önemi anlatıldı.

Kent halkının kaliteli ve sağlıklı bir yaşam standartlarına ulaşması için projeler üreten Akdeniz Belediyesi, personeline yönelik eğitim ve bilgilendirme toplantılarına da devam ediyor. Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Mersin Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile belediye kadın personeli meme ve rahim ağzı kanserleri hakkında bilgilendirildi. Akdeniz Belediyesi Konferans salonunda yapılan konferansa Mersin Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Biriminden Tıbbi Teknolog Bernay Cazdan ve Ebe Çilem Arslan konuşmacı olarak katıldı. Konferansa Akdeniz Belediyesi kadın personeli de büyük ilgi gösterdi.

İlk olarak söz alan ve slayt gösterisi eşliğinde “Kanser Nedir? Rahim Ağzı Kanseri ve Korunma” başlıklı sunumunu yapan Tıbbi Teknolog Bernay Cazdan, kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmeyle çoğaldığına, bu hücrelerin birikerek tümörleri oluşturduğuna dikkat çekti. Kanser Savaş Daire Başkanlığının, Kanser Kontrol Programında önceliği önleme ve taramaya verdiğini ifade eden Bernay Cazdan, “Bu anlamda Türkiye’de 81 ilde kurulan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri) devreye girmektedir. KETEM, ilimizde de Mersin Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet göstermektedir. KETEM’de Kendi Kendine Meme Muayene Eğitimi, Meme Muayenesi, Mamografi, Ultrason, İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi, Pap Smear Alımı ve Psa Antijen Testi yapılmaktadır. Rahim ağzı kanseri her yaşta görülmekle beraber 40-50 yaşlarda daha sıktır. Düzenli muayene ve testler ile rahim ağzı kanserinden ölümler giderek azalmaktadır” şeklinde konuştu. Cazdan, daha sonra katılımcıların konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

İkinci konuşmacı Ebe Çilem Arslan ise 8 kadından birinde rastlanan meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu vurguladı. Kalıtsal nedenler, ırk, geç menapoz, alkol ve sigara, geç doğum yapmak veya hiç doğum yapmamak gibi faktörlerin meme kanserine yakalanma riskini arttırdığının altını çizen Çilem Arslan, “Meme kanserinden korunmak için alkol ve sigaradan uzak durulmalı, ilk doğum 30 yaşından önce yapılmalıdır. Ayrıca egzersiz ihmal edilmemeli, genç yaşta radyasyona maruz kalmayı önlenmeli, menapoz sonrası dönemde kilo alınmamalı, A ve C Vitaminleri bolca tüketilmelidir” dedi. Meme kanserinde erken tanı yöntemlerinin önemli olduğunu da söyleyen Arslan, “Kadının yaşına göre kendi kendine muayene, klinik muayene ve mamografi ile erken teşhis yapılabilmektedir. 20 yaş ve üstü kadırlar, her ay düzenli olarak kendi kendine meme kontrolü yapmalıdır. Ayrıca 20-39 yaş arası kadınlar 3 yılda 1, 40 ve üzeri kadınlar her yıl klinik muayene yaptırmalıdır. 40-49 yaş arası kadınlar en az 1 kez, 50 yaş ve üstü kadınlar ise her 2 yılda 1 mamografi çektirmelidir” diye konuştu. Katılımcılar, konuşmaların ardından maket üzerinde uygulamalı olarak meme kanseri taraması yaptılar.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler