YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdeniz Üniversitesi’nden Bir İlk Daha

Akdeniz Üniversitesi Antalya Mutasyon Projesi Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof....

Akdeniz Üniversitesi’nden Bir İlk Daha

Akdeniz Üniversitesi Antalya Mutasyon Projesi Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çağırgan, dünyada ilk olan bir çizi açıcı alet geliştirdi.

Çizer ismi verilen alet, bitki ıslahının erken jenerasyonlarında toprakta çizi açma işini elle veya traktörle çekilen toprağı yırtıp kesek çıkarmak yerine ‘tekerlek’ ve ‘tasfiye küreği’ kombinasyonu ile yapacak. Akdeniz Üniversitesi Antalya Mutasyon Projesi Koordinatörü ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çağırgan, düzenlediği toplantı ile yeni geliştirdiği çizer aletini tanıttı. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan toplantıda aletin özellikleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Çağırgan, çizer aletinin Türk Patent Enstitüsü tarafından faydalı model olarak tescil edildiğini belirtti. Çağırgan, bitki ıslahı ve tohumculuk enstitüsünün Ar-Ge çalışmalarını kolaylaştıracak, traktörle çekilen bir çizi açıcı çizer aletinin eski yöntemle yapılan işleri yüzde 100 kolaylaştırdığını söyledi. Bir bitki ıslahçısı olduğunu kaydeden Çağırgan, “Ben makineci değilim. Ama bitki ıslahında zorunda kaldığımız rutin işleri daha kolay yapmak için böyle bir ihtiyacı yıllar içerisinde hissettik. Tasarladık ve ortaya bir buluş çıktı. Kaynaklar kısıtlanıyor, iklim değişiyor, kuraklık tehlikesi baş gösteriyor. Bir alanda geliştirdiğiniz materyal, değişen şartlar içerisinde esnek olmak zorunda kalıyor. Erken jenerasyonlarda tohum sayısı çok az olduğu için onları ayrı ayrı sıralara ekmek lazım. Bu konuda geliştirilmiş bir makine yok. Yurt dışında çok pahalı olan bir takım makineler varsa da, bunlar ancak çok kapsamlı organize sistemlerde çalışabilir, bir hata olduğu zaman da bütün sistem bozulabilir” dedi.

Tarlada farklı türden olan bitkilerin genellikle elle açılan bin metrelik sıralara on binlerce sıra ekilerek gerçekleştirildiğini kaydeden Prof. Dr. Çağırgan, “İşte burada biz bu aleti ortaya çıkardık. Bitki ıslahçısının ihtiyaç duyduğu binlerce sıra açma işlemi benzeri toprağı yırtan aletlerle çoğunlukla elle, ender olarak da makine ile yapılmaktadır. Fakat makine ile yapılan bu çizi açma işlemi bol bol kesik çıkarmaktadır. Elle yaptığınız zaman farklı bloklardaki çizikler uyuşmadığı zaman daha sonraki bakım işlemlerini, ilaçlama, gübreleme işlemlerini mekanize etme imkanı olmamaktadır” şeklinde konuştu.

Çizer cihazının üç kısımdan ibaret olduğunu belirten Çağırgan, öndeki tefsiye küreğinin toprağı tefsiye ettiğini, arkadan gelen tekerleklerin çizi açtığını, ayrıca tekerleklerin çıkıntıları kolik olduğu için tohum yatağını sıkıştırdığını, bütün sistemi taşıyan ana çatı ve onu da traktöre bağlayan bir sistemden ibaret olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çağırgan, bu buluşun asıl ilham kaynağının ise yıllar boyunca usanmadan projeleri için çapayla çiziler açan öğrenciler olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler