ANTALYA (İHA)- Antalya ve komşu illerde, kornea toplama, saklama, cerrahisi veya trasportu gibi tüm işlemler, Akdeniz Üniversitesi Göz Kliniği bünyesinde kurulan Göz Bankası'nın kontrolünde olacak.
Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İclal Yücel, Sağlık Bakanlığı'nın kornea naklini kayıt altına aldığını belirterek, kaynağı bilinmeyen, yabancı ülkelerden dondurulmuş paketler halinde getirilen korneaların öldürücü hastalıkları da Türkiye'ye taşındığını söyledi. Ağustos ayı başında faaliyete geçen merkez, ülkemizdeki 4. büyük göz bankası olma özelliği taşıyor. Antalya ve komşu illerde, kornea nakli ile ilgili tüm işlemlerin Göz Bankası'nın kontrolünde olacağını söyleyen Yücel, "Şimdiye kadar 120'nin üzerinde hastaya kornea nakli yapıldı. Halen 50 hasta nakil işlemi için bekliyor. Ülkemize, organ ithali adı altında dondurulmuş paketler halinde konserve kornea gönderilmektedir. Bu yolla gelen kornealar AIDS ve sarılık gibi bulaşıcı hastalıkları taşıyabilmektedir" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki basın toplantısında konuşan İclal Yücel, nakil işlemi için hastanın izninin gerekmediğini, hekimin uygun gördüğü korneayı alabileceğini söyledi. Yücel, bir hastanın kornasının alınmış olduğunu ancak bir hekimin anlayabileceğini belirtti. Türkiye'de korneaya yoğun ihtiyaç duyulduğunu belirten Yücel, "Trafik ve iş kazaları çok yaşanıyor. Bu nedenle korneası yırtılan hasta sayısı fazla" diye konuştu.
Yeni açılan merkezde nakil yapılan bazı hastalar da ziyaret edildi.