YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdeniz Üniversitesi'nin Uzay Çalışmaları

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknokenti ile uzay teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarından Belçikalı AMOS şirketi...

Akdeniz Üniversitesi'nin Uzay Çalışmaları

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Teknokenti ile uzay teknolojileri alanında dünyanın önde gelen firmalarından Belçikalı AMOS şirketi işbirliği antlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, AMOS ve Teknokent ortak bir teleskop üretecek ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde birlikte çalışacak. Bir metrelik teleskop yapım çalışmalarının ise başladığı bildirildi.

Antalya Teknokent AŞ., uzay alanında Avrupa'nın ve dünyanın en güçlü firmalarından Space Bel ve AMOS şirketi ile işbirliği anlaşması imzaladı. 29 Mart 2012 tarihinde Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Fen Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Abdullah Aziz Ergin ve Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç.Dr. Mustafa Helvacı'nın Belçika'ya yaptığı ziyaret sonunda ortaya çıkan anlaşmayla ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. AÜ Senato Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Advanced Mechanıcal And Optıcal Systems(AMOS) Ceo'su Claude Jamer, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin, Antalya Teknokent A.Ş Genel Müdürü Yrd.Doç. Dr. Mustafa Helvacı, Chisoqne Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Jean Pier ve AÜ Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Volkan Bakış katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AÜ'nün uzay alanında ciddi çalışmalara imza attığını söyledi. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü aracılığıyla koydukları hedefleri hayata geçirme girişimlerinin sürdüğünü kaydeden Rektör Kurtcephe, şöyle konuştu: "Kendimize hedef olarak koyduğumuz projeleri birer birer uygulama safhasına geçirme girişimlerini sürdürüyoruz. Mart ayı içinde AÜ yönetimi olarak gelen davet üzerine Belçika'ya gitmiştik. Bu ziyaretimiz esnasında iki anlaşma imzaladık. Birisi Space Bel adını taşıyan Belçika'nın uzayla uğraşan bir kuruluşu idi. Yine dünyanın teleskop yapımında ve uzay alanında en büyüklerinden biri olarak tanınan AMOS şirketi ile de işbirliği anlaşması imzalamıştık. Bugün AMOS şirketi temsilcileri, CEO'su ve onu temsilen iki arkadaşımız bizi ziyaret ederek hem anlaşmanın detaylarını ortaya koymak ve uygulanabilir safhada yapabileceklerimizi görüşmek niyetiyle hem de buradaki fizibilite çalışmalarını yerinde yürütmek amacıyla bizi ziyaret ettiler."

Beraber çalışmakta kararlı olduklarını anlatan Kurtcephe, "Özellikle dünyada teleskop yapımının küçükten büyüğe doğru geniş bir pazar yelpazesi oluşturduğunu biliyoruz. Biz bu teknolojinin Türkiye'ye AÜ vasıtasıyla getirilmesini çok arzuluyoruz. AÜ'nün teleskop yapımında ciddi bir merhale edeceğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

UZAYIN TÜM İMKANLARINDAN YARARLANILMALI

AMOS ile birlikte yurt içi ve yurt dışı ihalelerine birlikte katılacaklarını vurgulayan Rektör Kurtcephe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geleceğe hükmetmek isteyen mutlaka uzaya giden, uzayın tüm imkan ve fırsatlarından faydalanan bir ülke olmamız lazım. AMOS ile ortaklığımız bu yönden çok stratejik bir öneme sahip. Teknoloji dünyası içinde her vesileyle bulunmak ve ülkemiz adına buradan katma değer sağlamayı bir görev adlediyoruz. Yakında açılışını yapacağımız Amerika'da bulunan Silikon Vadisi'nde bir şirketimizin olduğunu da paylaşmak isterim. Apple ile aynı binayı paylaştığımız bir ofisimizi geçen ay kiraladık. Faaliyete geçti ofisimiz. İnşallah Haziran ayında da onun açılışını yapacağız. Biz ülkemizi küresel aktör yapmak için bizim de yerkürenin her ülkesinden olmamız gerektiğine inanıyoruz."

TÜRKİYE'DE DE TEKNOLOJİ ÜRETECEK

AMOS şirketi CEO'su Claude Jamer, AMOS'un teleskop ve uzayda kullanılan optik sistemlerde lider bir firma olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "AMOS, dünyadaki birçok ülkeye enstrüman, uzayda kullanılan ve teleskop dahil parçalarını üretiyor. Bunların içinde gelecekte Türkiye'de olacak. AMOS dünyanın bu tarafına da aktivite göstermek istiyor. Teknokentte bir ofis açarak Türkiye'de de teknoloji üretmeye başlayacak. Teknokentte kurulacak ofis ve üretim tesisleriyle sadece Türkiye'de değil, bu coğrafyadan yakın ülkelere de uzay teknolojileri ve optik sistemleri konusunda üretim satmayı hedefliyor."

2010 YILINDA AÇILDI

Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Aziz Ergin ise, AÜ'de 2010 yılında Uzay Teknolojileri Bölümü'nün resmen açıldığını belirterek, "AMOS ile yapmış olduğumuz anlaşmalarda temel olarak fakültemizin geliştirilmesi noktasında Space Bel ile yaptığımız anlaşmalarla da öğrenci göndereceğiz" dedi.

TEMASLAR MEYVE VERDİ

Antalya Teknokent AŞ Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Helvacı da, en büyük hayallerinden birinin Antalya'nın sadece turizm ve tarımıyla değil aynı zamanda teknolojisiyle de anılması olduğuna dikkati çekti. Bu hedefe yönelik alt yapı çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Yrd.Doç.Dr. Helvacı,"Biz bunun teknoloji alanında da devam etmek niyetiyle, uzay konusunda dünyada isim yapmış, yüksek teknolojiye sahip, pazarın önemli oyuncularından olan şirketlerle temas kurduk. Bunlar meyvesini vermeye başladı" diye konuştu.

AMOS'un optik dünyasında bir dev olduğunun altını çizen Yrd. Doç. Dr.Helvacı, sözlerine şöyle devam etti: "Space Bel ile de bir anlaşma yaptık, onlar da burada bir ofis açacaklar. AMOS teknokentte ofis açtı ve ortak bir şirket kurduk. AMOS'un Belçika dışında iki ofisi var. Biri ABD'de diğerini de Türkiye'de açmaya karar verdiler. Türkiye'nin istikrarlı yükselişi teknolojiye yaptığı yatırım, bunların hepsinin bir araya gelerek önemli bir değer oluşturduğunu hep birlikte görüyoruz. Teknokent olarak biz AMOS ile çalışmak ve onlara ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyuyoruz. Bunun sadece AÜ'ye değil Türkiye'ye önemli katkıları olacak."

En önemli hedeflerinden birinin de beraber bir teleskop üretmek olduğunu vurgulayan Helvacı, "Bir metrelik bir teleskop üretme kararı aldık. Bunu AMOS ile bizim öğretim üyelerimizin birlikte yapmasına karar verdik. Bir metrelik teleskopu birlikte üreteceğiz. Antalya'da testleri yapmayı ve alt yapılarını kurmayı hedefliyoruz. Bir teleskopun sıfırdan alınıp nasıl son hale getirildiğini öğrencilerimiz ve öğretim üyelerimiz öğrenmiş olacak."

Antalya'da bu konuda altyapı oluşturulması ve geliştirilmesinin birçok sektörü etkileyeceğini anlatan Yrd.Doç. Dr. Helvacı konuşmasına şöyle devam etti: "İş dünyasını da etkileyecek. Antalya'nın toplam olarak 1 yılda tarımdan elde ettiği gelir 2011 yılının rakamları 1,9 milyar dolar civarındaydı. Bir uydunun AB içerisindeki ihale aşamasında bulundum. İhale bedeli bir uydunun 1,4 milyar Euro idi. Türkiye artık patates, patlıcan, domates satmanın yanında, yüksek teknolojiyi de buraya getirmek için bizimde bu alanda başarılı olmamız gerekiyor. Bir otobüs büyüklüğünde bir cihaz 1.4 milyon Euro. AÜ'nün en önemli misyonlarından bir tanesi bu dönüşümü sağlayabilmek ve onun bu dönüşümü sağlanmasında bir yol haritası oluşturabilmek ve ona vesile olmaktır."

Yrd. Doç Dr. Helvacı AMOS'un Teknokette bugün itibari ile ayna kaplama tesislerini kurmaya başladığını da sözlerine ekledi.

TELESKOP ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Rektör Kurtcephe de, teleskop üretimiyle ilgili çalışmaların başladığını ifade ederek şunları söyledi: "Türkiye'yi ana üretim merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz. Üretim burada yapılıp hem Türkiye iç pazarına hem de dış pazara burada üretilecek. Hem teleskop hem de diğer parçaların üretimini burada pazarlayıp, buradan piyasaya sürmek istiyoruz. Bir metrelik teleskopu üretme çalışmalarına bir an önce başlamak istiyoruz. Zamanın önemli olduğunun farkındayız."

İMZALAR ATILDI

Konuşmaların ardından AÜ ve AMOS şirketi yetkileri arasında uzay alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmada, teleskop üretimi ve uydu optik sitemleri geliştirilmesi konusunda Antalya Teknoket A.Ş bünyesinde ortak tesis kurulması, 80 santimetrelik bir teleskopun üretilmesi, ortak Ar-Ge alt yapısının kurulması, mühendis akademisyen ve stajer öğrenci değişimi ve personel eğitimi konularını kapsıyor. Space Bel şirketi ile de ortaklaşa olarak, uzay teknolojileri geliştirme konusunda yetiştirilmek üzere öğrenci, akademisyen, uzman mühendis ve yönetici değişimi yapmak, yer gözlem uyduları kullanılarak uzaktan algılama ürünleri geliştirmek, üretime yönelik alt yapı kurmak alanında çalışılacak.

Dünyanın en büyük gözlem evi olan Avrupa Güney Gözlem Evi'nde bulunan (ESO) dünyanın en büyük teleskop sistemlerinden biri olan 4 adet 8 metrelik teleskoplarını geliştirmiş, Hubble Uzay Teleskopu başta olmak üzere günümüzün en etkin teleskoplarının başında gelen GAIA uydusunun optik sitemlerini de geliştirmiş olan AMOS şirketinin uzay optiği alanında bir çok projeye imza attığı bildirildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler