Akdeniz Üniversitesi Sualtı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, renkli görünümü ve yüzgeç yapısıyla dikkati çeken aslan balığının yüzgecinin insanla temas etmesi halinde zehirlediği uyarısında bulundu.
Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Körfezi'nde küresel ısınma ve diğer nedenlerden dolayı deniz suyu sıcaklığının artması sonucu ekonomik yönden değersiz, çoğunluğu zararlı işgalci tür olarak nitelendirilen balık türü sayısının 50'ye yaklaştığını kaydetti. Akdeniz'in balık türü çeşitliliği açısından tropikalleşme özelliği göstermeye başladığına değinen Doç. Dr. Gökoğlu, Kekova'daki Burç Koyu'nda işgalci balık türü olan zehirli aslan balığı tespit edildiğini belirtti.
AKDENİZ'DEN EGE'YE YAYILIM
Hint Okyanusu kökenli aslan balığının Kızıldeniz üzerinden Doğu Akdeniz'e geldiğini ve ilk olarak İsrail ile Lübnan kıyılarında rastlandığını anlatan Doç. Dr. Gökoğlu, Türkiye kıyılarında ise Nisan ayında İskenderun'da, ardından Kekova'da görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Gökoğlu, İskenderun ile Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki Kekova bölgesinde aslan balığına rastlanmasının, balık türünün Akdeniz'de varlığını tamamladığı ve Ege kıyılarına doğru yayıldığı anlamı taşıdığını dile getirdi.
GÜZEL GÖRÜNÜMLÜ VE ZEHİRLİ
Aslan balığının renkli görünümü ve yüzgeçlerinin farklılığı bakımından görsel açıdan dikkati çektiğini belirten Doç. Dr. Gökoğlu, zehirli balık türü hakkında şu bilgileri verdi:
"Üzerindeki yüzgeç ve çıkıntılardan dolayı hızlı hareket edemeyen Aslan Balığı güzel görümüyle dikkat çekiyor. Yüzgecindeki iğneleri zehir içerir. Yüzgecinin insanlarla teması halinde zehirler, ölüme yol açabilir. Alerjisi olanlar için yüksek risk taşır. Genellikle kıyıda, kayalık ve çamurluk alanlarda yaşar. Balıkçılarımız da av sezonunda ağlarında bu balığa rastladıklarında dikkat etmeli."
YAKLAŞIK 50 TÜR İŞGALCİ BALIK
Antalya Körfezi'ndeki işgalci olarak nitelendirilen tropikal türde yaklaşık 50 tür balık arasında üreme döneminde zehirli toksin üreten balon balığı, yüzgeçleri zehirli olan sokar, aslan balığı gibi zararlı ekonomik değeri olmayan balıkların yer aldığını aktaran Doç. Dr. Gökoğlu, "Tropikal denizin balıkları Akdeniz eko sistemi balığı değil. Sonradan Akdeniz ekosistemine girerek besin ve alan paylaşımı açısından yerli türlerin yerini almaya başlar" dedi.
DALIŞ SIRASINDA TESADÜFEN GÖRÜLDÜ
Kekova'da aslan balığının rastlantı sonucu tespit edildiğinden bahseden Doç. Dr. Gökoğlu, Burç Koyu'nda dalış yapan Özcan Meydan adlı arkadaşının görüntülediği balığı renkli görünümü nedeniyle merak edip, çektiği görüntüleri kendisine ulaştırdığından bahsetti. Doç. Dr. Gökoğlu, bu görüntülerle Antalya'da ilk defa aslan balığının kayıt altına alındığını anlattı. (DHA)