Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde son depremler meydana geliyor. Ancak yaşanan son depremlerin pek çoğu 3 ve altı şiddette olduğu için bizler tarafından hissedilmiyor. Ancak bu seferki depremin şiddeti büyük oldu. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, saat 13.00'de, merkez üssü Akdeniz doğu baseni olan 5,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Muğla'nın Datça ilçesine bağlı Yazıköy'e 118 kilometre uzaklıktaki son depremler, 12 kilometre derinlikte gerçekleşti. Deprem, Muğla'nın bazı ilçelerinde de hissedildi. Vatandaşlar son depremlerle panik yaşadılar ancak korkulan olmadı ve Akdeniz'deki depremde can ve mal kaybı yaşanmadı.
SABAH DA DEPREM OLMUŞTU
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığı verilerine göre, bu Sabah saat 06.51’de merkez üssü Akdeniz olan 4,1 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Son deprem, Antalya’nın Kumluca ilçesi Çavuşköy’e 123 kilometre uzaklıkta ve 30 kilometre derinlikte gerçekleşmişti.
DENİZ ÇEKİLMESİ PANİK YARATTI
Muğla’nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesi’nde denizin yaklaşık 30 metre çekilmesi ve Akdeniz’de meydana gelen depremler tedirginlik yarattı. Denizin çekilmesinin deprem habercisi olmadığını belirten Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, ancak yakın gelecekte Akdeniz’de 7 ve hatta daha büyük deprem beklediğini söyledi. Jeofizik Mühendisi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaptığı açıklamada deniz çekilmesinin genellikle dağdaki esinti yönünün değişmesine neden olduğunu söyleyerek "Karadan denize vuran esintiler denizin çekilmesine sebep olabiliyor. Bu tür olaylar bu mevsimde Akdeniz ve Marmara Denizi’nde sıkça görülür. Bunun depremle bir ilgisi yok. Fakat yakın bir gelecekte Akdeniz’de büyük bir deprem bekliyorum" diye konuştu.
DEPREME KARŞI UYARI
Akdeniz’deki Girit- Rodos ve Fethiye fayının son 6 yıldır çok etkin olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Ercan, bu bölgenin, daha büyük bir depremin hazırlığı içerisinde olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu 5.4 veya 5.3’lük depremler daha sonra gelecek daha büyük bir depremin belirtileri. Bu büyük deprem yaklaşık 25-30 kilometre derinlikte yaşanacak. Şiddeti de 7 ve hatta daha üzeri bile olabilir. Çünkü o bölgedeki 5 civarındaki depremler bunun habercisi. Son 5 yıldır Afrika’nın Anadolu altına ve Ege Denizi, İyon Denizi altına dalması yılda 3.5 santimetreydi. Bu rakam şimdi 5 santimetreye kadar hızlandı. Bunun yüzer yuvar dediğimiz sığ magmadaki çevrim akımlarındaki değişim ve basınçtaki değişimlerden kaynaklandığını sanıyoruz" dedi.