Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan'ın, Abdullah Öcalan'ın 2015 yılının Nisan ayında yapılması planlanan PKK'nın 12. kongresine katılacağı yönündeki iddiası ile ilgili soruya, "Onun bunun ne dediğinin önemi yok. Bizim ne dediğimizin önemi var. Sağdan soldan her yapılan açıklamayı muhatap alarak cevap vermek de doğru değil. Burada vatandaşlarımız, hükümeti takip etsinler” dedi.
Çözüm sürecini yürüten heyetin başında bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Kobani olayları ve sonrasındaki çözüm sürecinin bölgedeki son yansımalarını yerinde görmek amacıyla Şanlıurfa'ya geldi. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün kısa bir brifing verdiği Akdoğan, "Bölgede ciddi bir normalleşme süreci var. Ticaretin, turizmin, yatırımların artması gibi. Son yaşadığımız 7-8 ekim olayları, bildiğiniz gibi bir türbülans meydana getirmişti. Olumlu gidişata bir sekte vurmuştu.Daha sonra tekrar sürecin ivme kazanmasıyla, bölgede ciddi bir normalleşme yaşandığını söyleyebiliriz. Bu normalleşme öncelikle insanımızın huzuru, güvenliği, gelişimi ve çocukların istikbali için önem taşıyor. Her alanda bölgenin gelişmesinden biz de memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Bölgede terör, ilgisizlik, geri kalmışlık gibi yıllardır biriken sorunların çözümü için 100 milyar doların üzerinde yatırımın yapıldığını hatırlatan Akdoğan, şöyle konuştu:
"Bölgenin kalkınması için ciddi bir çabamız oldu. İnsanımıza sahip çıkmak için, insanımızı kucaklamak için hizmet seferberliği başlatıldı. Sosyal politikalar ile insanımıza, yatırımlarla bölgemize sahip çıktık. Kürtçe gelişmesi başta olmak üzere, temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi için de çok ciddi demokratikleşme reformlarını hayata geçirdik. Çok boyutlu olarak bölgede kalkınma, insanın refah, huzur ve güvenliği, topyekun biriken sorunların çözülmesi için çok ciddi bir çaba içerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Normalleşme öncelikle insanımızın daha aydınlık, daha umutla bakmasına sebep oluyor. İnsanımızın umudu yeşerdikçe bizim de sevincimiz, mutluluğumuz artıyor.”
Akdoğan'a, KCK Yürütme Konseyi üyesi Murat Karayılan tarafından yapılan Abdullah Öcalan'ın 2015 yılının Nisan ayında PKK'nın 12. kongresine katılacağı yönündeki açıklaması hatırlatıldı. Akdoğan, Karayılan'ın açıklamaları ile ilgili soruya ise şu cevabı verdi:
"Onun bunun ne dediğinin önemi yok. Bizim ne dediğimizin önemi var. Sağdan soldan her yapılan açıklamayı muhatap alarak cevap vermek de doğru değil. Burada vatandaşlarımız, hükümeti takip etsinler. Meşru siyaset kurumunun ne dediğine baksınlar. Zaman zaman günü yakalayamayan, kavrayamayan, zamanın ruhunu anlayamayan bir takım açıklamalar yapılabiliyor. Geçmişe takılıp kalmanın anlamı yok. Her sabah düne uyananlar, bugünü yakalayamazlar.Zamanı da yaşayamazlar. Dün dünde kaldı, artık önümüze bakmamız, umutları yeşertmemiz gerekiyor. On binlerce insan hayatını kaybetti. Bunlar bizim insanlarımız. Bu yüzden artık çözüm odaklı olarak geleceğe odaklanmamız gerekiyor. Nihai çözüme ulaşmak için sorumlu davranması, yapıcı katkıda bulunması gerekiyor ve sağduyu ile süreci devam ettirmemiz gerekiyor."
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük tarafından Balıklıgöl tablosu verilen Akdoğan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç'i makamında ziyaret etti.
Tedavi gördüğü Ankara'da hayatını kaybeden Bediüzzaman Said-i Nursi'nin talebelerinden Abdulkadir Badıllı'nın ailesi ve talebeleri Badıllı'nın, Şanlıurfa'daki Ulucami veya Balıklıgöl çevresine defin edilebilmesi için Belediye Başkanı Güvenç ve Başbakan Yardımcısı Akdoğan'dan yardımcı olmalarını istedi. Başbakan Davutoğlu ile görüşen Akdoğan, aileye müjdeli haberi verdi. Aileye başsağlığı dileyen Akdoğan, "Başbakan Davutoğlu'nun talimatı, ailesinin isteği çerçevesinde gereken düzenlemeler yapılacaktır. Abdulkadir Badıllı hocaya Allah'tan rahmet, ailesine ve talebelerine da sabır niyaz ediyorum' dedi.
Kobani ve çözüm süreci konusunda bölgede yapılan çalışmalarla ilgili Belediye BaşkanıGüvenç'ten bilgi alan Akdoğan, burada yaptığı açıklamada, "Kobani'den gelen 220 bin kişiye Şanlıurfa kucağını açtı ağırlıyor. Asıl büyük fedakarlık Şanlıurfa halkının yaptığıdır. Tüm devlet kurumlarımız ilk günden itibaren ciddi çaba ortaya koyuyorlar. Tüm olumsuzluk ve engellemelere rağmen gelenlerin kimliğini, etnik kökenlerini ve mezheplerini sorgulamadan, sadece insan oldukları için o insanlara sahip çıkmaya çalışıyorlar. Tüm devletin ve milletin imkanlarını seferber ederek sahip çıkıyorlar. Çözüm süreci bölgede ciddi bir umut atmosferi oluşturuyor. Bir normalleşme üretiyor. Bölge halkı da süreci hem yakından takip ediyor, hem de ciddi bir destek veriyor. Bu süreçte toplumsal destek büyük önem taşıyor” dedi. Sürecin en başından itibaren toplumsal destek, rıza, güven ile süreci devam ettirdiklerini belirten Akdoğan, "Toplumun kabul etmeyeceği herhangi bir adım atmayız. Toplumumuzla, milletimizle birlikte yol yürüyoruz. Rotayı millet çiziyor. Milletimizin rızasına uygun şekilde nihai sonuca erdirmek için yürütüyoruz. Olumlu noktaya ulaşmış durumdayız” diye konuştu.
Akdoğan, devam eden sürecin bölge ve İmralı ayakları ile ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Usul ve yöntemde varılan mutabakat ile muhteva üzerinde çalışmalar, görüşmeler devam ediyor. Akşamdan sabahtan çözülecek bir sorun değil. Çok çaba gösterdik. Mesele bir noktaya geldi. Artık bundan sonra nihai çözüme ulaşmak gerekiyor. Yeni süreçte 2 parametreyi önemsiyoruz. Birincisi kamu düzeni ve güvenliğidir. Bölgedeki tüm aktörlerin, vakıfların,derneklerin, partilerin, söyleyecek sözü olan kim varsa, hepsinin sürecin paydaşı, muhatabı olmasıdır. Bölge halkının meselelerini, temel hak ve özgürlükleri biz pazarlık konusu yapıyor değiliz. Bunların muhatabı bölge insanı tüm aktörlerdir. Onlarla konuşmaya devam ediyoruz. Diğer İmralı sürecinin ayrı bir bağlamı var. Elbette ortada elinde silah olan bir örgüt var. Bu meselenin çözülmesi için de bir takım temaslar yapılıyor.”
(İHA)