Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır’da bir süre önce KCK ana davası kapsamında tahliye olan eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ile ikinci kez bir araya geldi. Akengin, heyete cezaevinde bulunan hasta tutukluların durumuna ilişkin bir rapor sunarak, durumu ağır olan tutsakların acilen tahliye edilmesini istedi.
Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti’nin bölgedeki temasları sürüyor. Komisyon Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve Fazıl Hüsnü Erdem, dün akşam saatlerinde KCK ana davası kapsamında tahliye olan eski Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ile bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Akengin’in heyet üyeleriyle cezaevinde bulunan hasta tutsaklar, KCK tutukluları ve faili meçhul cinayetlerle ilgili devlet arşivlerinin açılması konusunda görüşlerini bildirdiği öğrenildi. Yapılan görüşmeye ilişkin konuşan Akengin, “Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ve Fazıl Hüsnü Erdem’in çağrısı üzerine yaklaşık 1 saatlik görüşmede bulunduk. Çok olumlu bir görüşme oldu. Birçok konuda görüş alışverişinde bulunduk. Özellikle cezaevinde bulunan hasta tutuklularla ilgili hazırlamış olduğum raporu sundum ve bir takım önerilerde bulundum. Bildiğiniz gibi 4 ayda 4 tutsak yaşamını yitirdi. Onlarca ağır hasta hala tedavi bekliyor. Birçok hasta tutsağın cezaevinde kalamaz raporu olmasına rağmen bu konuda adımlar atılmıyor. Bizler artık cezaevlerinden bir ağıt daha yükselmeden bunun önlenmesini istiyoruz. Bu konuda heyete büyük görevler düşüyor. Yakında Başbakan’la görüşecekler, bu konuyla ilgili bir takım düzenlemelerin acilen yapılması gerekiyor. Çözüm sürecinin en önemli adımlarından biri de bu konuda atılacak olan adımlardır” dedi.
Bölgede geçmiş yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetler ve toplu mezarlar konusunda da heyete bilgi verdiğini kaydeden Akengin, “Bölgede son 30 yıldır yaşanan savaşla birlikte binlerce Kürt genci faili meçhul cinayetlere kurban gitti. Binlerce kişinin hala mezarı bile yok. En son İHD’nin hazırladığı bir raporda, bölge genelinde çoğu PKK'lılara ait olan 253 toplu mezarda 3 bin 248 kişiye ait cenazeler olduğu açıklanmıştı. Bu rapordan da anlaşıldığı kadarıyla bölgenin her karışında bir mezar var, ancak bunların çoğunun nerede olduğu bilinmiyor. Eğer geçmişle yüzleşilecekse öncelikle bu konuda devletin acilen adım atması gerekir. Çözüm sürecinin de ilk adımı olarak devlet faili meçhul ve toplu mezarlarla ilgili arşivlerini açıklamalı ve yıllardır evladının bir kemiğini bulmak için gözyaşı döken annenin acısı dindirilmelidir. Biz bu konuda heyetin daha somut adımlar atmasını bekliyoruz. Hükümetin bu konuda adım atmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz